Βέλγιο: Έκκληση για ηρεμία μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων – Διαμαρτυρία Τουρκίας και προς Γερμανία

Βέλγιο: Έκκληση για ηρεμία μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων – Διαμαρτυρία Τουρκίας και προς Γερμανία
Alexander De Croo

Έκκληση για ηρεμία, μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία αλλά και της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βέλγος πρωθυπουργός κάλεσε τις τουρκικές και κουρδικές κοινότητες του Βελγίου να δώσουν τέλος στη βία που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του PKK δεν θα γίνουν αποδεκτές. Η Τουρκία εν τω μεταξύ διαμαρτυρήθηκε για τις διαδηλώσεις των Κούρδων στο Βέλγιο, αλλά και για το γεγονός ότι συγκεντρώθκαν έξω από προξενείο της και στην Γερμανία. Στα επεισόδια του Βελγίου τραυματίσθηκαν έξι άτομα.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι «αυτή η βία πρέπει να σταματήσει. Η ηρεμία πρέπει να επιστρέψει. Δεν πρέπει να εισάγουμε ξένες συγκρούσεις στη χώρα μας. Η ελευθερία της γνώμης είναι εγγυημένη στο Βέλγιο, αλλά οι εκφράσεις υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως το PKK δεν θα γίνουν ανεκτές».

Υπενθυμιζεται ότι την περασμένη Κυριακή είχαν σημειωθεί βιαιοπραγίες μεταξύ μελών της τουρκικής κοινότητας και Κούρδων υποστηρικτών του PKK, στη Λιμβουργία και στη Λιέγη. Την Δευτέρα διαδήλωσαν Κούρδοι κρατώντας σημαίες του PKK και σημειώθηκαν επεισόδια στην Πλατεία Λουξεμβούργου, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ορισμένοι από αυτούς φώναζαν: «Ερντογάν δολοφόνε».

Επεισόδια όμως επαπειλήθηκαν και στο τουρκικό προξενείο στο Ανόβερο, με αποτέλεσμα να εκδώσει καταδικαστική απόφαση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Με αυτήν ζητεί «από τις γερμανικές αρχές την προστασία των διπλωματικών αποστολών».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Τη νύχτα της 26ης Μαρτίου, υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK επιτέθηκαν στην είσοδο του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Ανόβερο. Κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από το περιστατικό. Μετά την επίθεση, επικοινωνήσαμε με Γερμανούς αξιωματούχους και τους υπενθυμίσαμε ότι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών και των διπλωματικών αποστολών μας και ότι οι προκλήσεις κατά της τουρκικής κοινότητας στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

»Η τρομοκρατική οργάνωση PKK, στριμωγμένη πλέον στη γωνία, εντείνει τις ενέργειές της εναντίον της τουρκικής κοινότητας στην Ευρώπη. Χάρη στην κοινή λογική των πολιτών μας, οι προκλήσεις αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε σοβαρότερα επεισόδια. Αναμένουμε από  όλες τις χώρες να επιδείξουν μηδενική ανοχή στις ενέργειες των υποστηρικτών της τρομοκρατικής οργάνωσης και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Όσον αφορά στα επεισόδια στο Βέλγιο, οι Τούρκοι αναφέρουν ότι Κουρδοι της Συρίας πήγαν με αυτοκινητοπομπή και κουρδικές σημαίες σε συνοικία Τούρκων και όταν οι Τούρκοι μετανάστες αντέδρασαν, ξέσπασαν επεισόδια. Στα επεισόδια τραυματίσθηκε και ένας 16χρονος Τούρκος και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν βίντεο με τον Ερντογάν να τηλεφωνεί στον έφηβο και να του εύχεται περαστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι