Βέτο των ΗΠΑ σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προκαλεί αντιδράσεις

Φόβοι για ανάφλεξη από την δολοφονία του νούμερου 2 της Χαμάς - Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ
epa11008547 Smoke rises after an explosion on the northern part of the Gaza Strip, as seen from Sderot, southern Israel, 03 December 2023. Israeli Air Force (IAF) fighter jets and helicopters struck targets in the Gaza Strip overnight, the IDF announced on 03 December, adding that over the last day IDF naval troops struck Hamas targets. Israeli forces hit targets in the Gaza Strip after a weeklong truce expired on 01 December. More than 15,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ATEF SAFADI

Βέτο των ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνον από Παλαιστινίους, αλλά και από Γάλλους και Ρώσους

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο χθες Παρασκευή σε Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο χθες Παρασκευή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας παρά την πίεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων».

Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ απείχε το Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ του άρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Ωστόσο οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο, για 35η φορά από το 1970, σε ψήφισμα για το παλαιστινιακό ζήτημα (από τα 39 συνολικά), επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σπείρει τους σπόρους του επόμενου πολέμου», υποστήριξε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ, καταγγέλλοντας επίσης την απουσία στο κείμενο «καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου».

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν είπε ότι «ο πραγματικός δρόμος προς την ειρήνη είναι μόνο η υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και η καταστροφή της Χαμάς, όχι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός». Ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που «παραμένουν σθεναρά στο πλευρό  του Ισραήλ».

Για «θλιβερή μέρα στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας» έκανε αντίθετα λόγο ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, προσθέτοντας πως «δεν θα εγκαταλείψουμε».

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 χώρες, απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και απειλεί να εξαπλωθεί», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη αποστολή του», δήλωσε απογοητευμένος ο πρεσβευτής της Γαλλίας Νικολά ντε Ριβιέρ, απηχώντας τα αισθήματα κι άλλων μελών του ΣΑ.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι υποστήριξε πως η έκβαση της ψηφοφορίας σηματοδοτεί «μια από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Μέσης Ανατολής» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «μπροστά στα μάτια μας καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι