Βέτο Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό – Τι γίνεται με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Βέτο έθεσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για την απόκτηση του ρωσικού αντιβαλλιστικού- αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Με βάση το βέτο του Τραμπ, οποίος το είχε προαναγγείλει, το νομοσχέδιο ξαναπάει στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο. Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».  Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ αντιδράει σε ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά. Επισημαίνεται ότι οι κυρώσεις αυτές παραμένουν σε ισχύ και δεν επηρεάζονται από το σημερινό προεδρικό βέτο. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία, με 84 ψήφους υπέρ και μόλις 13, επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι