Βγάζει ερευνητικό πλοίο εκτός χωρικών υδάτων η Τουρκία “απαντώντας” στην Ελλάδα

Βγάζει ερευνητικό πλοίο εκτός χωρικών υδάτων η Τουρκία “απαντώντας” στην Ελλάδα

«Η Τουρκία απαντά δυναμικά στην Ελλάδα βγάζοντας ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τurkiye.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό πλοίο πόντισης καλωδίων και έρευνας RA/levoli Relume, το οποίο «επιχειρούσε χωρίς άδεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Ελλάδας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από παρέμβαση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Άγκυρα δεν έμεινε εκεί. Απαντώντας με αποφασιστικότητα, έστειλε το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος “R/V Bilim 2” στην περιοχή», γράφει η Τουρκγιέ

Το “R/V Bilim 2” ανέλαβε να διεξάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 7 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μαρμαρίδας», ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα.

«Με αυτό το βήμα, η Τουρκία απέρριψε τις θέσεις της Αθήνας, η οποία, όταν αντιμετώπισε τα τουρκικά πολεμικά πλοία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η Άγκυρα συνεχίζει να διεξάγει έρευνες με δικά της ερευνητικά σκάφη στη λεγόμενη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)».

Ο ειδικός σε αμυντικά θέματα Τουράν Ογούζ δήλωσε στην εφημερίδα  ότι αυτή η ένταση ξεκίνησε «με την απόφαση της Ελλάδας να μετατρέψει το Αιγαίο σε “θαλάσσιο πάρκο”. Η Τουρκία με το πλοίο “Akdeniz Araştırma-1″ απορρίπτει τον αποκαλούμενο χάρτη της Σεβίλλης και τους ισχυρισμούς της Ελλάδας περί ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία ασκεί τα διεθνή δικαιώματά της».

«Η Ελλάδα αναζητά συνεχώς προστάτη», λέει ο Ογούζ. «Τώρα, ο θυμός της Ελλάδας πηγάζει από το γεγονός ότι δεν την υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, στις οποίες έχει παραχωρήσει τις βάσεις της, η ΕΕ, που θα επωφεληθεί από την ενεργειακή γραμμή, και το Ισραήλ, που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη γραμμή για μεταφορά ενέργειας».

Πηγή: ethnos.gr και turkiyegazetesi

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι