Βίντεο από την αντιτρομοκρατική των Κούρδων

Πυροβολισμοί με τραυματία στη Γλυφάδα

Η SDF (Συριακές Δημκρατικές Δυνάμεις) που αποτελείται κυρίως από Κουρδους, διαθέτει κι αυτή αντιτρομοκρατική μονάδα, η οποία κυνηγάει ανηλεώς τρομοκράτες του ISIS.

Στην SDF μετέχουν και Άραβες και Σύροι (Ασσύριοι) και σε μικρότερο αριθμό Αρμένιοι, Τουρκμένοι και Τσετσένοι. Ομως η πλειοψηφία και η ηγεσία είναι κυρίως κουρδική. Πολιτικός στόχος της Συμμαχίας αυτής είναι “να δημιουργηθεί μια δημοκρατική, κοσμική (όχι θεοκρατική δηλαδή) ομοσπονδιακή Συρία”. Οι βασικοί εχθροί τους είναι οι φανατικοί ισλαμιστές αλλά και οι εθνικιστές αραβόφωνοι, αλλά και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Μετά την ουσιαστική νίκη τους επί του ISIS εστιάζονται στα απομεινάρια του, αλλά και στις επιθέσεις των Τούρκων που έχουν προχωρήσει ουσιαστικά σε στρατιωτική κατοχή της βόρειας Συρίας. Η τουρκική εισβολή στην περιοχή άρχισε τον Οκτώβρη του 2019 και οι Αμερικανοί αποχώρησαν αφήνοντας ουσιαστικά το πεδίο ελεύθερο στους Τούρκους.

Προχτές συνέβαλαν στην περιοχή Deir al-Zor έναν από τους λίγους εναπομείναντες ηγέτες του ISIS. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους πρόκειται για κάποιον αποκαλούμενο “AJ”  ο οποίος φέρεται να έχει τοποθετήσει βόμβες και να έχει σκοτώσει άγνωστο αριθμό Κούρδων μαχητών. Αν και το ISIS έχει ουσιαστικά ηττηθεί από πέρσι, απομένουν πυρήνες του που συστηματικά αποσταθεροποιούν όσο μπορούν την περιοχή. Η δράστη τους έχει περιοριστεί σημαντικά. Το 2019 ειχαν κάνει 906 επιθέσεις, ενώ το 2020 έκαναν 572. Το 2019 είχαν σκοτωθεί από τρομοκρατικές ενέργειες 415 άτομα ενώ το 2020, 209. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν την περιοχή Deir al-Zor.

Το SDF προχώρησε σε 222 επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστικών πυρήνων μέσα στο 2020 και συνέλαβε 574 μέλη τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι