Βόρεια και Νότια Κορέα: Φόβος κλιμάκωσης του “πολέμου” με μπαλόνια και μεγάφωνα

Βόρεια και Νότια Κορέα: Φόβος κλιμάκωσης του “πολέμου” με μπαλόνια και μεγάφωνα

Η Βόρεια Κορέα ξανάρχισε το “βομβαρδισμό” της Νότιας Κορέας με μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια και προειδοποίησε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα αν η Σεούλ συνεχίσει τον “ψυχολογικό πόλεμο”. Σε αυτόν εντάσσονται και τα μεγάφωνα που στήνει η Νότια Κορέα με προπαγανδιστικό υλικό κατά της Βόρειας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Νότια και Βόρεια Κορέα διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους τους εδώ και χρόνια. Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες μπαλόνια γεμάτα με σκουπίδια, όπως αποτσίγαρα, χαρτί υγείας, ακόμη και ακαθαρσίες ζώων, στη νότια γείτονά της, σε απάντηση, όπως δήλωσε, στη διάδοση προπαγάνδας, κυρίως με φυλλάδια ή στικάκια USB, κατά των αρχών της Βόρειας Κορέας από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.

Η Νότια Κορέα είχε προσπαθήσει να σταματήσει τους ακτιβιστές στα σύνορα, αλλά τελικά ο νόμος που πέρασε εναντίον τους κριθηκε αντισυνταγματικός και θεωρήθηκε ότι είναι δικαίωμά της να εκφράζουν τις σκέψεις τους φωνάζοντας από μεγάφωνα ή πετώντας φυλλάδια στην Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε “ψυχολογικό πόλεμο” την αποστολή φυλλαδίων από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές και απείλησε τη Σεούλ με αντίποινα αν δεν σταματήσουν οι εκστρατείες της, σύμφωνα με δήλωσή της την οποία επικαλέστηκε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αν η Σεούλ “προχωρήσει ταυτοχρόνως στη διανομή φυλλαδίων και στη μετάδοση από μεγάφωνα προκλήσεων πέραν των συνόρων, αναμφιβόλως θα αντιμετωπίσει νέα αντίποινα” προειδοποιεί η Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας ότι η Πιονγκγιάνγκ κινείται για να εγκαταστήσει μεγάφωνα για προπαγάνδα με στόχο τη γειτονική της Νότια Κορέα.

Οι δύο χώρες ουσιαστικά έχουν πάψει πλέον και επισήμως να θεωρούν δεσμευτική τη συμφωνια που είχαν συνυπογράψει το 2018 και αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να επαναλάβει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή και να εγκαταστήσει μόνιμα μεγάφωνα για προπαγάνδα στα σύνορα. Ένας άλλος κίνδυνος είναι μία από τις δύο χώρες να απαντήσει με πυρά στην επόμενη αποστολή “μηνυμάτων”, είτε αυτά είναι με μπαλόνια είτε με usb και φυλλάδια είτε εκπέμπονται από μεγάφωνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι