Βρετανια: Ισόβια σε διακινητές – Κανένα επίδομα σε όσους εισέρχονται παράτυπα

Βρετανια: Ισόβια σε διακινητές – Κανένα επίδομα σε όσους εισέρχονται παράτυπα

Νέα πολιτική ασύλου παρουσίασε επισήμως το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, κεντρικός άξονας της οποίας είναι ότι όποιος μετέρχεται παράνομα μέσα για να βρεθεί στη Βρετανία (όπως τώρα με την διάσχιση της Μάγχης με λέμβους) δεν θα έχει πλέον τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που φτάνουν μέσω νομίμων οδών.

Συγκεκριμένα, όποιος εισέρχεται παράνομα δεν θα μπορεί να διεκδικήσει επιδόματα ή να τεκμηριώνει το άσυλο με το επιχείρημα της επανένωσης με μέλη της οικογένειάς του. Ακόμα και στην περίπτωση έγκρισης της αίτησής τους θα υπόκεινται σε ένα «καθεστώς προσωρινής προστασίας» και όχι σε δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης.

Αντιθέτως, όσοι ακολουθούν νόμιμες οδούς μετεγκατάστασης και λαμβάνουν άσυλο θα έχουν πλέον άμεσα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί να χρειάζεται να περιμένουν (όπως μέχρι τώρα) πέντε χρόνια για να κάνουν αίτηση για άδεια μόνιμης παραμονής στο βρετανικό έδαφος.

Επίσης, αυστηροποιείται ιδιαίτερα η ποινή για τους συλληφθέντες διακινητές μεταναστών και προσφύγων και προτείνεται να φθάνει την ισόβια κάθειρξη. Η υπουργός είπε ότι «το νέο σύστημα είναι δίκαιο» και ότι θα αποτελέσει πλήγμα στις σπείρες διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. «Η έκταση της παράνομης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο διακινδυνεύει ζωές και πυροδοτεί την εγκληματικότητα», είπε η υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC, ενώ στη Βουλή σημείωσε ότι «το άσυλο θα πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη και όχι στην ικανότητα να πληρωθούν οι διακινητές».

Στη συνέντευξη στο BBC η υπουργός είπε ότι στόχος της είναι να θεσπιστούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί έλευσης στη Βρετανία ανθρώπων που πραγματικά χρειάζονται άσυλο και εγκατάσταση στη χώρα, όπως γυναικόπαιδα και οικογένειες που ζουν «σε άθλιους καταυλισμούς σε φοβερά μέρη του κόσμου».

Τόνισε ότι όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να το κάνουν στην πρώτη χώρα της ΕΕ (ή άλλη ασφαλή χώρα) στην οποία φτάνουν, αντί να συνεχίζουν το ταξίδι τους έως το βρετανικό έδαφος. Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο είναι σε διαπραγματεύσεις με κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν «ηθικό καθήκον» να δέχονται πίσω αιτήσεις ασύλου που είχαν περάσει από το έδαφός τους πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιπολιτευόμενοι Βρετανοί και ξένοι νομικοί υποστηρίζουν ότι όσα εισηγείται η υπουργός Εσωτερικών δεν είναι σύννομα και προσκρούουν στις διεθνείς υποχρεώσεις του Λονδίνου όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες δε θα επιτύχουν το παραμικρό ως προς την αντιμετώπιση των συμμοριών διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών Νικ Τόμας-Σίμοντς είπε ότι η νέα πολιτική διακρίνεται από «έλλειψη συμπόνοιας και έλλειψη ικανότητας». Μέσα σε ένα χρόνο οι βρετανικές αρχές έλαβαν 35.099 αιτήσεις ασύλου, με τις περισσότερες να υποβάλλονται από υπηκόους του Ιράν, της Αλβανίας και του Ιράκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι