Βρετανία: Θα δίνει 3.500 ευρώ σε όποιον μετανάστη δέχεται να μετεγκατασταθεί στη Ρουάντα

Πρώτη μεγάλη νίκη των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προτείνει στους μετανάστες που φθάνουν παράτυπα στη Βρετανία να φεύγουν οικειοθελώς για τη Ρουάντα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Θα τους δίνει έως και 3.000 λίρες Αγγλίας για να εγκατασταθούν στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Times” το σχέδιο που έχουν καταστρώσει στη Βρετανία σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρουάντα, προβλέπει η τελευταία να διευκολύνει τους μετανάστες τα πρώτα πέντε χρόνια, κυρίως στο πρόβλημα της στέγης.

Το πλάνο αφορά σε μετανάστες που έφθασαν παράτυπα στη Βρετανία, που δεν εγκρίθηκε το αίτημά τους άσυλο και που όμως δεν μπορουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Είναι πιθανόν σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αυτό το νέο σύστημα να αφορά κυρίως Αφγανούς και Ιρανούς μετανάστες, οπότε τίθεται ένα ερώτημα, για ποιο λόγο δεν τους παραχωρείται άσυλο.

Το Λονδίνο κατήρτισε το σχέδιο αυτό από πέρσι, όμως “σκοντάφτει” στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς θεωρείται παράνομο να απελαύνεις άτομα σε τρίτη χώρα δίχως τη θέλησή τους. Οπότε η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνακ το άλλαξε, για να φεύγουν οι μετανάστες εθελοντικά.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να στέλνουμε εκουσίως στην Ρουάντα τους μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται εδώ. Η Ρουάντα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ανθρώπους που θέλουν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους σε κάποιο άλλο τόπο και που δεν μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σήμερα, επιβεβαιώνοντας τους “Times”.

Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «πέρυσι απελάθηκαν 19.000 άτομα με τη θέλησή τους από τη Βρετανία», όμως δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως για το πού πήγαν.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί την Ρουάντα ασφαλή χώρα. Ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον πρόεδρό της Πολ Καγκάμε ότι κυβερνά σε κλίμα φόβου, καταπνίγοντας την διαφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι