Ξαφνική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον S&P Global

Ξαφνική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον S&P Global

Ξάφνιασε τον οικονομικό Τύπο η αναβάθμιση της Τουρκίας “εκτός προγράμματος”

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global αναβάθμισε απρόσμενα την προοπτική για την οικονομία της Τουρκίας και από “σταθερή”, την εκτιμά πλέον ως “θετική”. Παράλληλα, αν και επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της χώρας στο “Β”, ότι δηλαδή παραμένει χαμηλά από επενδυτική σκοπιά, εντούτοις διαβλέπει κι εκεί αναβάθμιση.

Η αναβάθμιση θεωρείται απρόσμενη, επειδή δεν έγινε όπως είθισται σε σταθερές ημερομηνίες. Ο οίκος υποστηρίζει ότι έκανε την αναβάθμιση εκτάκτως, επειδή η Τουρκία αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στο 40%, αλλά κατέγραψε τον Σεπτέμβριο και μηνιαίο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ σημείωσε και ανάκαμψη των χρησιμοποιήσιμων αποθεματικών κατά τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου».

Ο οίκος αναφέρει ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τουρκία έχουν σημειώσει πρόοδο και στην ανάταξη του εξαντλημένου αποθέματος καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας. Η τουρκική οικονομία εξισορροπεί σταδιακά, με την κατανάλωση να μειώνεται από την αρχή του τρίτου τριμήνου. Τα ελλείμματα της Τουρκίας μειώνονται: προβλέπουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2023 θα είναι χαμηλότερο από τον στόχο στο 4,3% του ΑΕΠ και ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί σταδιακά καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κάθετα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους».

Ο οίκος προσθέτει ότι «η βαθμολογία “Β” παραμένει πέντε βαθμίδες κάτω από τον επενδυτικό βαθμό, όμως η θετική προοπτική υποδηλώνει πιθανότητα αναβάθμισης, χωρίς να μπορούμε να εκτιμήσουμε το πότε θα γίνει αυτό». Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί το 2024, ανέφερε η S&P.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι