Χάκερς παρέλυσαν σήμερα τις τράπεζες του Ιράν και υπέκλεψαν δεδομένα συναλλαγών

Χάκερς παρέλυσαν σήμερα τις τράπεζες του Ιράν και υπέκλεψαν δεδομένα συναλλαγών

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (CBI) και άλλες τράπεζες βρέθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο στόχαστρο μεγάλης κυβερνοεπίθεσης που οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφερε ο ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός Iran International. Οι “πειρατές” υπέκλεψαν στοιχεία καταθετών της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα υπολογιστικά συστήματα των τραπεζών στη χώρα παρέλυσαν μετά την κυβερνοεπίθεση. Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έγιναν ποτέ κατά των κρατικών υποδομών του Ιράν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι αυτό ίσως συνιστά μήνυμα “δυτικών χωρών” προς το Ιράν, ότι δεν είναι άτρωτο. Είναι άγνωστο πάντως αν το βασικό κίνητρο της επίθεσης είναι ο αναμενόμενος αλλά μη τελεσθείς πόλεμος μέχρι στιγμής μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ή το ότι οι ΗΠΑ εκδήλωσαν οργή στην προοπτική το Ιράν να παραδώσει εκατοντάδες πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Η τελευταία κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά ιρανικών ιδρυμάτων σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν επλήγησαν ενεργειακές δομές. Τότε το Ιράν απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σε πολλά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης είχε κολληθεί μια μικρή αφίσα που έγραφε: «Αγαπητοί πελάτες, είναι αδύνατο να κάνετε ανάληψη χρημάτων από αυτό το ΑΤΜ, λόγω του ότι όλος ο εθνικός προϋπολογισμός και οι πόροι του Ιράν έχουν διατεθεί σε πολέμους προς όφελος του διεφθαρμένου καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με το Iran International, κατά τη διάρκεια της επίθεσης κλάπηκαν δεδομένα. Θεωρείται πιθανό να ήθελαν “άγνωστοι” να διασταυρώσουν ποιοι χρηματοδοτούνται από το Ιράν ή τι ακριβώς συναλλαγές κάνουν συγκεκριμένα πρόσωπα μέσω των ιρανικών τραπεζών με τους συνεργάτες τους.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι