VIDEO

Ξεκίνησε εν μέσω εντάσεων η μεγάλης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ Nordic Response

Ξεκίνησε εν μέσω εντάσεων η μεγάλης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ Nordic Response
A Dutch Marine watches over the beach at Sandstrand, Norway as a landing craft nears shore as part of Exercise Nordic Response 24.

Στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας, διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων, άρχισε το ΝΑΤΟ σήμερα  Δευτέρα με τη συμμετοχή 20.000 στρατιωτών από 13 κράτη σε ασκήσεις στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

«Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Στις ασκήσεις της Nordic Response 2024, υπό την ηγεσία της Νορβηγίας συμμετέχουν για πρώτη φορά περισσότεροι από 4.000 Φινλανδοί στρατιώτες. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023. Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι συμμετέχουν 4.500 ένστολοι από όλα τα σώματα.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η κοινή γνώμη παρέμεινε σταθερά κατά της πλήρους ένταξης και υπέρ της ουδετερότητας μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός φέρεται να προκάλεσε δραματική μεταστροφή της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες. Πάντως οι κυβερνήσεις τους υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022.

Παλαιότερα αυτή η άσκηση του ΝΑΤΟ στις ακραίες αρκτικές περιοχές της βόρειας Νορβηγίας, ονομαζόταν “Cold Response”. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις στην ιστοσελίδα τους, χάρη στην επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τελικά τη Σουηδία η άσκηση ονομάζεται “Nordic Response”.

Τα κράτη που συμμετέχουν στην τρέχουσα άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου τα μισά από τα συμμετέχοντα στρατεύματα θα κάνουν ασκήσεις στην ξηρά. Τα υπόλοιπα θα εκπαιδευτούν στη θάλασσα, σε 50 πολεμικά πλοία – υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και διάφορα αμφίβια σκάφη – και στον αέρα σε περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

«Η συνδυασμένη κοινή εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην άμυνα και την προστασία της σκανδιναβικής περιοχής», δήλωσαν Νορβηγοί στρατιωτικοί. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία. Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο ταξίαρχος Tron Strand της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας και διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

«H περιοχή της Αρκτικής αντιπροσωπεύει μια σημαντική και στρατηγικής σημασίας περιοχή για το ΝΑΤΟ και η άσκηση Nordic Response 2024 αυξάνει την ετοιμότητα και την ικανότητα των Σκανδιναβών να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε δύσκολες καιρικές και κλιματικές συνθήκες», ανέφερε το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι