Χωρίς τη Ρωσία η ειρηνευτική διάσκεψη της Ελβετίας για το ουκρανικό ζήτημα

Χωρίς τη Ρωσία η ειρηνευτική διάσκεψη της Ελβετίας για το ουκρανικό ζήτημα

Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην  ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα “άσκοπη” την ειρηνευτική διάσκεψη και επισήμανε ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας. Ερωτηθείσα αν η Ελβετία έχει έκτοτε δεχτεί θετικότερες ενδείξεις από τη Ρωσία, η Άμχερντ είπε στην εφημερίδα: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της διάσκεψης».

«Είμαστε στη διαδικασία να ξεκινήσουμε με ευρεία συμμετοχή που θα περιλαμβάνει τις χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), χώρες του αραβικού κόσμου καθώς και χώρες του Νότου», δήλωσε η Ελβετή πρόεδρος.

Όπως επισήμανε η ίδια, η Ελβετία ευελπιστεί να οργανώσει τον πρώτο γύρο της διάσκεψης μέχρι το καλοκαίρι και είπε ότι η κυβέρνησή της γνωρίζει πως η διάσκεψη πρέπει να έχει προοπτική επιτυχίας. “Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας από το πρώτο βήμα, όμως ξεκινάμε θετικά”, σχολίασε.

Αυτό τον μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας εξέφρασε την ελπίδα η Κίνα να “συνδράμει την Ελβετία στις ειρηνευτικές συνομιλίες». Υπενθυμιζεται ότι η Ελβετία υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας εγείροντας ερωτήματα σε κάποιους κύκλους σχετικά με τα όρια της ουδετερότητας της χώρας. Στις αρχές Φεβρουαρίου η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενισχύσει τον στρατό της, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι