ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σέιμουρ Χερς: Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream

Σέιμουρ Χερς: Οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream

Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη προχώρησε ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Σέιμουρ Χερς που υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ ανατίναξαν με απόφαση Μπάιντεν τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική. Πάντως τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσαν τις αναφορές Χερς. Πάντως ο δημοσιογράφος  επικαλείται μάλιστα μια ανώνυμη πηγή με άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εξουσιοδότησε προσωπικά την επιχείρηση.

«Τον περασμένο Ιούνιο, δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιχειρούσαν υπό την κάλυψη μιας άσκησης του ΝΑΤΟ στα μέσα του καλοκαιριού, γνωστής ως BALTOPS 22, τοποθέτησαν τα εκρηκτικά που μπορούσαν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως. Στις 26 Σεπτεμβρίου, ένα αεροσκάφος του νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού έριξε μια σημαδούρα σόναρ, με τη βοήθεια της οποίας ενεργοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς του Nord Stream. Ήταν απόφαση του Μπάιντεν να καταστρέψει τους αγωγούς και ήρθε μετά από περισσότερους από εννέα μήνες άκρως απόρρητων συζητήσεων εντός της κοινότητας εθνικής ασφάλειας της Ουάσινγκτον, με αντικείμενο πώς θα επιτευχθεί καλύτερα αυτός ο στόχος», έγραψε στο blog του ο Χερς.

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου, το ζήτημα δεν ήταν αν έπρεπε να γίνει η αποστολή, αλλά πώς να γίνει χωρίς να υπάρχει καμία φανερή ένδειξη για το ποιος ήταν υπεύθυνος», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του – ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν και η υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα πολιτικής Βικτόρια Νούλαντ, – είχαν εκφράσει με σαφήνεια και συνέπεια την «εχθρότητά» τους προς τους δύο αγωγούς, οι οποίοι διέρχονταν δίπλα-δίπλα για 750 μίλια κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από δύο διαφορετικά λιμάνια στη βορειοανατολική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία, περνώντας κοντά από το δανέζικο νησί Μπόρνχολμ, πριν καταλήξουν στη βόρεια Γερμανία.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος διαβεβαίωσε ότι η εκπαίδευση των δυτών και υποβρυχίων μηχανισμών που εγκαθιστούν εκρηκτικά C4 σε αγωγούς γίνεται εδώ και πολύ καιρό στην Φλόριντα. Αλλά και η κα Νούλαντ, (που είχε πει μάλιστα «γαμ@@@ την Ευρωπαϊκή Ένωση») μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της «γιατί ο Nord Stream είναι ένα μάτσο παλιοσίδερα στον πάτο της θάλασσας»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο μπλογκ του Αμερικανού δημοσιογράφου «είναι απολύτως ψευδές και εντελώς αποκύημα της φαντασίας». Η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «αυτό είναι απόλυτα ψευδές και εντελώς αποκύημα της φαντασίας». Την ίδια δήλωση έκανε και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να σημειωθεί πως στο παρελθόν ρεπορτάζ, που υπογράφει ο αποκληθείς στο παρελθόν ως «ο μεγαλύτερος Αμερικανός ερευνητής ρεπόρτερ», έχουν αμφισβητηθεί έντονα. Συμπεριλαμβάνονται άρθρα για το πως οι ΗΠΑ εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα που αμφισβήτησαν τη χρήση χημικών όπλων σε Σύρους αμάχους από το καθεστώς Άσαντ. Η κριτική βασίστηκε κυρίως στο ότι τα άρθρα στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ανώνυμες πηγές και δεν περιείχαν άλλα “σκληρά” αποδεικτικά στοιχεία (hard evidence). Όσον αφορά την έκθεση για τους αγωγούς Nord Stream, ο Hersh επικαλείται μια ανώνυμη πηγή «με άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού». Είπε ότι οι εξειδικευμένοι δύτες βαθέων υδάτων προέρχονταν από το Κέντρο Καταδύσεων και Διάσωσης του αμερικανικού Ναυτικού στη Φλόριντα, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη καταδυτική εγκατάσταση στον κόσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι