Ακαταμάχητο το δολάριο – Θα έχει πολιτικά οφέλη ο Μπάιντεν;
12/04/2024Παρά πάσαν ελπίδα, η μαντάμ Λαγκάρντ -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ)- διετήρησε τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα και την νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη “σφιχτή”, απ’ τον φόβο της επανόδου του πληθωρισμού.
Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%. Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ ακολουθεί τη FED (Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα) που δεν ενέδωσε στην προσδοκία μειώσεως των επιτοκίων του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ απoδίδει 4,54% που είναι η βάση της δομής των αμερικανικών επιτοκίων και το επιτόκιο των υποθηκών ακινήτων στο 7%. Όλα τ’ άλλα επιτόκια των ξένων νομισμάτων ανήλθαν: της Γερμανίας 2,468%, της Ιταλίας 3,864%, του Ηνωμένου Βασιλείου 4,2% και της Ιαπωνίας στο 0,857%.
Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου πλησιάζει το 4%. Αντιστοίχως, οι ισοτιμίες των νομισμάτων έναντι του δολαρίου υπεχώρησαν, του ευρώ στο 1,0684, του ιαπωνικού γιεν στα 153,24, ακόμη και του ελβετικού φράγκου στα 97 σεντς του δολαρίου. Το πετρέλαιο στα 85,80 $/β. Μόνον ο χρυσός κι ο άργυρός ισχυροποιήθησαν, ο πρώτος στα 2.415 $/ΟΖ και τ’ ασήμι στα 29,38 $ (+3,47% !). Το κρυπτο-νόμισμα bitcoin στα 70.000 $. Το κράτος της Ζιμπάμπουε γύρισε στον χρυσούν κανόνα -να δούμε αν θα τον ανθέξει!
Αυτή είναι η εικόνα της διεθνούς χρηματαγοράς στις 12/4/24 που σημαίνει ότι το δολάριο ενισχύεται κι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ικανοποιητικώς. Μόνο που ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν το εισπράττει στις σφυγμομετρήσεις, παρά την επιτυχή οικονομική πολιτική.
Γιατί άραγε; Ίσως διότι η βενζίνη έχει φθάσει στα 5 δολάρια το γαλόνι κι ο πληθωρισμός (εκτός καυσίμων και τροφίμων) δεν εννοεί να υποχωρήσει κάτω απ’ το 3,5%. Αυτό δυσαρεστεί τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο που εκτιμά ότι με τον Τραμπ τα οικονομικά του θα βελτιωθούν – ιδίως μετά την φορολογία. Αλλά, ως έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος «είναι προτιμότερο να έχεις σώας τας φρένας παρά να γίνεσαι αρεστός στην πλειονότητα».