ΑΠΟΨΗ

Να ανησυχούμε αν εκλεγεί ο Τραμπ;

Τι να περιμένουμε από μια δεύτερη θητεία του Τραμπ, Γιώργος Χριστάκος

Όσον τα κατεστημένα μέσα παραπληροφορήσεως βάλλουν συνεχώς κατά του υποψηφίου προέδρου στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, του Ντόναλντ Τραμπ, τόσον περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι συμφωνούν μ’ αυτά που λέγει. Επί παραδείγματι, οι αντίπαλοι του Τραμπ τον κατηγορούν ότι συγχέει την συλλογική άμυνα της Δύσεως, δηλαδή τις αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ, με τις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου ως γνωστόν ειδικεύεται.

Αλλά κάθε Αμερικανός πολίτης, όταν θέλει ν’ αγοράσει σπίτι προσπαθεί να μειώσει την συμμετοχή του (equity) και να πιστωθεί το υπόλοιπο με μία τραπεζική υποθήκη. Γι’ αυτό κι όλη συζήτησις περί μειώσεως των επιτοκίων στις ΗΠΑ, παρά τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό (3,1% τον περασμένο Ιανουάριο) που κρατά τα επιτόκια ψηλά.

Τούτ’ αυτό κάνουν κι οι Ευρωπαίοι. Από τις 31 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο οι 11 τηρούν τον δεσμευτικό όρο του 2006 να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ (ακαθάριστου εθνικού προϊόντος) γι’ αμυντικούς σκοπούς. Προτιμούν να επιδοτούν, με χρήματα του σκληρώς εργαζομένου φορολογουμένου, την “πράσινη μετάβαση” ή τις ΜΚΟ που διαδίδουν τον “δικαιωματισμό” και την “κουλτούρα αφύπνισης” (Woke Culture), παρά να προστατεύουν τον “νόμο και την τάξη” προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Οι άκομψες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ γίνονται αντικείμενο απηνούς εκμεταλλεύσεως από αρθρογράφους των New York Times ή από τηλεπερσόνες του ΝΒC, που αποσιωπούν ότι η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ σπαταλά τεράστια ποσά, δανειζόμενη με επιτόκιο 4,3% που διπλασιάζει το τεράστιο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ (σε ποσά) κάθε 16,3 χρόνια, για περιττές πολεμικές προπαρασκευές. Πρόσφατα αποφάσισε η Γερουσία να εγκρίνει την δαπάνη 85 δισ. δολαρίων ως έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων…

Τραμπ και Μπάιντεν

Μία άλλη παρασπονδία της κυβερνήσεως Τζο Μπάιντεν είναι ότι πώλησε τα 119 μαχητικά αεροπλάνα F-16 στη Τουρκία, χωρίς την υποχρεωτική συμπερίληψη του όρου μη χρησιμοποιήσεως εις βάρος άλλων γειτονικών κρατών (πχ. της Κύπρου) εφ’ ω κι ο Ερντογάν πανηγυρίζει. Σύντομα τα τουρκικά μαχητικά θα επανέλθουν και στους “διεθνείς αιθέρες κι ύδατα” του Αιγαίου κι ο κ. Γεραπετρίτης θα κάνει πως δεν τα βλέπει.

Έτσι, μ’ άλλα πολλά, θα φθάσουμε στα τέλη του 2024 και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει να δώσει τίποτε άλλο στον Ζελένσκι και στον νεοσουλτάνο της Αγκύρας. Θα τάχει δώσει όλα ο Μπάιντεν, εν ονόματι της… διεθνούς ειρήνης και της “ίσης μεταχειρίσεως”, για να επιλεγεί ο φιλότουρκος Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ευτυχώς, διότι ουαί κι αλίμονον τι θ’ άκουε ο θείος-Τραμπ από τους ημετέρους “αντιτραμπιστές” κι οπαδούς της Woke Culture, εάν εφάρμοζε τα όσα ισχυρίζεται για την δράση των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάς, δαπανώντας επί σειράν ετών τελευταίως πάνω από το 4% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς , δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτε από την νέα διοίκηση των ΗΠΑ, είτε είναι του Τραμπ, ή της Καμάλα Χάρις. Η Κύπρος μόνον πρέπει ν’ ανησυχήσει με την “επανέναρξη” των συνομιλιών που προωθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλ’ εμμένει στην αναγνώριση των “δύο κρατών” της κατεχομένης Μεγαλονήσου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι