ΑΠΟΨΗ

Ακαταμάχητο το δολάριο – Θα έχει πολιτικά οφέλη ο Μπάιντεν;

Ακαταμάχητο το δολάριο – Θα έχει πολιτικά οφέλη ο Μπάιντεν;

Παρά πάσαν ελπίδα, η μαντάμ Λαγκάρντ -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ)- διετήρησε τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα και την νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη “σφιχτή”, απ’ τον φόβο της επανόδου του πληθωρισμού.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%. Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ ακολουθεί τη FED (Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα) που δεν ενέδωσε στην προσδοκία μειώσεως των επιτοκίων του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ απoδίδει 4,54% που είναι η βάση της δομής των αμερικανικών επιτοκίων και το επιτόκιο των υποθηκών ακινήτων στο 7%. Όλα τ’ άλλα επιτόκια των ξένων νομισμάτων ανήλθαν: της Γερμανίας 2,468%, της Ιταλίας 3,864%, του Ηνωμένου Βασιλείου 4,2% και της Ιαπωνίας στο 0,857%.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου πλησιάζει το 4%. Αντιστοίχως, οι ισοτιμίες των νομισμάτων έναντι του δολαρίου υπεχώρησαν, του ευρώ στο 1,0684, του ιαπωνικού γιεν στα 153,24, ακόμη και του ελβετικού φράγκου στα 97 σεντς του δολαρίου. Το πετρέλαιο στα 85,80 $/β. Μόνον ο χρυσός κι ο άργυρός ισχυροποιήθησαν, ο πρώτος στα 2.415 $/ΟΖ και τ’ ασήμι στα 29,38 $ (+3,47% !). Το κρυπτο-νόμισμα bitcoin στα 70.000 $. Το κράτος της Ζιμπάμπουε γύρισε στον χρυσούν κανόνα -να δούμε αν θα τον ανθέξει!

Αυτή είναι η εικόνα της διεθνούς χρηματαγοράς στις 12/4/24 που σημαίνει ότι το δολάριο ενισχύεται κι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται  ικανοποιητικώς. Μόνο που ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν το εισπράττει στις σφυγμομετρήσεις, παρά την επιτυχή οικονομική πολιτική.

Γιατί άραγε; Ίσως διότι η βενζίνη έχει φθάσει στα 5 δολάρια το γαλόνι κι ο πληθωρισμός (εκτός καυσίμων και τροφίμων) δεν εννοεί να υποχωρήσει κάτω απ’ το 3,5%. Αυτό δυσαρεστεί τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο που εκτιμά ότι με τον Τραμπ τα οικονομικά του θα βελτιωθούν – ιδίως μετά την φορολογία. Αλλά, ως έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος «είναι προτιμότερο να έχεις σώας τας φρένας παρά να γίνεσαι αρεστός στην πλειονότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι