Διπλό αντιευρωπαϊκό φάουλ από το Βερολίνο

Μάκης Ανδρονόπουλος
277
Διπλό αντιευρωπαϊκό φάουλ από το Βερολίνο, Μάκης Ανδρονόπουλος

Οι διευκρινήσεις που ζήτησε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς το φιλελεύθερο κόμμα FDP για το ενδεχόμενο leasing δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα και η πιθανή παραγγελία τεσσάρων, με τη λογική πως δεν είναι δυνατόν το Βερολίνο να συναινέσει σε συμφωνίες που θα επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους και θα ευνοήσουν τα γαλλικά ναυπηγεία, αποτελεί μια μείζονα υποκρισία και ένα αντιευρωπαϊκό φάουλ που εκθέτει ολόκληρη τη γερμανική πολιτική.

Πρώτον, διότι παρακάμπτει την ελληνική έκθεση στην τουρκική προκλητικότητα. Δεύτερον, διότι συνέδεσε την πιθανή προμήθεια από τη Γαλλία με δήθεν εύνοιες του Παρισιού στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τρίτον, διότι έμμεσα υποδεικνύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αγοράσει τις γερμανικές φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Σημειώνουμε εδώ ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές δεν είναι αξιόπιστοι, όπως θυμόμαστε από το υποβρύχιο που παρουσίαζε κλίση, αλλά και από τη φρεγάτα F-125 που δεν παρελήφθη από την επιτροπή προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας!

Σύμφωνα με όλες τις σοβαρές διεθνείς εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος που εκτινάχθηκε στα ύψη, παρά την δραματική περικοπή του PSI, για να σωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, δεν είναι βιώσιμο και ούτε εξυπηρετήσιμο, δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, μετά από οκτώ χρόνια δραματικής λιτότητας έχει ξεπεράσει τα όριά της. Η Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα έφθασε το 39% έναντι του 26,1% που είναι η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η αδυναμία ρευστότητας των μεσαίων στρωμάτων που στήριξαν τα μνημονιακά προγράμματα με τεράστιο κόστος, εμφαίνεται και στο γεγονός ότι από 200.000 δανειολήπτες της Εθνικής Τράπεζας που τους προτάθηκε κούρεμα 70% του χρέους τους μόλις 10.000 (1/20) ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή του υπολοίπου σε 6 μήνες.

Δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο

Κατά συνέπεια η τακτική του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ζητά την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η πολιτική που θα εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Πίσω από αυτή την παραπειστική τακτική κρύβεται ο γερμανογαλλικός ανταγωνισμός για την πατρωνία της Ευρωζώνης, αλλά και η αβάσταχτη βουλιμία των Γερμανών να ελέγξουν την ελληνική οικονομία και να αγοράσουν τα πάντα σε τιμές distress fund. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Ότο Φρίκε, λειτούργησε ως λαγός του γερμανικού κεφαλαίου για να διευκολύνει τον Σολτς.

Δυστυχώς, το Βερολίνο δεν έβαλε μυαλό ούτε με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη που προκαλούν οι πολιτικές που επιβάλει, ούτε με το Brexit. Είναι τόσο τυφλωμένοι από τη μανία τους για τον εξουσιασμό της Ευρώπης! Η δε υποκρισία τους δεν έχει όρια. Πολέμησαν μέχρις εσχάτων τον Ντράγκι και την πιστωτική χαλάρωση από την οποία είχαν το μεγαλύτερο όφελος 162 δισ. ευρώ, μόνο και μόνο για να μην επωφεληθούν άλλες χώρες και να υποκύψουν στο γερμανικό imperium. Είναι προφανές ότι η Γερμανία δεν μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης, δεν έχει πραγματική δημοκρατική συνείδηση, παρά τον «συνταγματικό της πατριωτισμό», καθώς πάσχει από βαριά ιστορικά σύνδρομα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.