ΑΝΑΛΥΣΗ

Επιχειρηματική εκκίνηση πατώντας σε δυο βάρκες

Επιχειρηματική εκκίνηση πατώντας σε δυο βάρκες, Ηρακλής Γωνιάδης

Επειδή δεν ζεις στη Σουηδία η οποία, εκτός από την καθιέρωση της σεξουαλικής ελευθερίας και της “εν τοις πράγμασι” ισότητας των φύλων, καθιέρωσε και το δικαίωμα του εργαζομένου να παίρνει άδεια διάρκειας έξι μηνών άνευ αποδοχών για να κάνει πράξη την επιχειρηματική του ιδέα, τη δική σου επιχείρηση – αφού έχεις διαπιστώσει την αξιοπιστία της – στήριξέ την σ’ ένα σχέδιο* που να λαμβάνει υπόψη τις εγγενείς δυσκολίες μιας τέτοιας απόπειρας.

Γνωρίζεις πως όχι μόνο δεν μπορείς να πάρεις άδεια, αλλά και κινδυνεύεις να απολυθείς δυσαρεστώντας τον εργοδότη-“ευεργέτη” που με τόσες δυσκολίες σου εξασφαλίζει ένα εισόδημα-υπόμνηση να ξεφύγεις απ’ αυτό τολμώντας κάτι περισσότερο. Κίνδυνος που δεν υφίσταται στο δημόσιο όπου σαν εργαζόμενός του είναι πολύ πιθανό να διευκολυνθείς από συναδέλφους που θα σου χτυπούν την κάρτα όσο θα τρέχεις για την επιχείρηση στη “μαρκίζα” της οποίας θα εμφανίζεται τ’ όνομα του/της συζύγου ή κάποιου συγγενή.

Στη σκανδιναβική χώρα, βέβαια, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί μόνο εάν επικαλεστεί αδυναμία λειτουργίας χωρίς τον/την εργαζόμενο/η, ή στην περίπτωση που αυτός/ή θέλει να δημιουργήσει μια άμεσα ανταγωνιστική του επιχείρηση. Αν δεν συντρέχουν οι δύο αυτοί λόγοι, ο/η εργαζόμενος/η έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην παλιά του θέση μετά το πέρας της άδειας, είτε γιατί θέλει να εργάζεται παράλληλα είτε επειδή έχει αποτύχει η επιχειρηματική του απόπειρα.

Στην ασυνήθη, για τα εγχώρια δεδομένα, περίπτωση να εργάζεσαι για αξιόλογους ανθρώπους με αξιόλογη αμοιβή παραμένεις δίπλα τους όσο σου ανοίγουν προοπτικές μιας αντάξιας των προσόντων σου καριέρας. Ακόμη κι αν είναι μικρότερος ο μισθός, αξίζει η συνεργασία στο πλαίσιο επένδυσής σου στη γνώση που θα αντλήσεις απ’ αυτούς. Όντας ανοιχτοί σε νέες επιχειρηματικές ιδέες ενθαρρύνουν την Ενδοεταιρική Επιχειρηματικότητα στηρίζοντάς τη έμπρακτα με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή αναθέτοντας την πραγματοποίησή τους σ’ αυτούς που την πρότειναν.

Άλλο στρατός, άλλο επιχειρείν…

Συνεπώς, εκμεταλλεύσου μια συνεργασία από την οποία δεν έχεις να χάσεις αλλά να κερδίσεις ακόμη κι αυτή την αυτόνομη πορεία σου μετεξελισσόμενος σε υπεργολάβο τους. Καθόλου κακό για την επιχειρηματική σου εκκίνηση η οποία, όμως, για να κρατηθεί σε κίνηση πρέπει να αντλεί ενέργεια και από άλλες πηγές-πελάτες, χωρίς να παραμελείς αυτούς που σου στήριξαν την άνοδο γιατί θα τους χρειαστείς στην πιθανή σου πτώση· ένας από τους κινδύνους του επιχειρείν!

Στην περίπτωση που δουλεύεις** για όχι και τόσο αξιόλογους ανθρώπους αλλά με μεγάλη αμοιβή, τότε δες την σαν στρατηγική εισόδου σου σε μια αγορά γνωρίζοντάς τη και γνωρίζοντάς σε με κόστος ενός εργοδότη ο οποίος νομίζει ότι διαφεντεύει τα πάντα αλλά αγνοεί ή και σνομπάρει το πελατολόγιό του, όπως άλλωστε και τους συνεργάτες του. Αντιλαμβάνεσαι, βέβαια, ότι παραμένοντας στο μισθολόγιό του για τραγικά μικρότερη αμοιβή συνιστά παραίτηση από αυτό που μπορείς να γίνεις, εκτός κι αν αφορά σε πρακτική άσκηση που σου δίνει την ευκαιρία να δεις τις κακοτοπιές και τις αδυναμίες μιας διοίκησης ώστε να τις αποφύγεις σαν θα βρεθείς σε θέση εξουσίας.

Πρόσεχε! Εδώ δεν είναι στρατός όπου οι “ψάρακες” περιμένουν τη νέα σειρά για να της κάνουν όλα αυτά τα δήθεν εκπαιδευτικά που υπέστησαν από τις “παλιοσειρές”. Στο επιχειρείν τα απωθημένα ή τα κόμπλεξ σου δεν τα προβάλλεις στους άλλους αλλά μέσα σου ρίχνοντας άπλετο φως πάνω τους το οποίο, “αποχρωματίζοντάς” τα, τα απενεργοποιεί δημιουργώντας τον αναγκαίο μηχανισμό ψυχολογικής ομοιόστασης για την παρόμοια διαχείριση της αποτυχίας και της επιτυχίας σου***! Υποστηρίζοντας δε, την εμπειρία σου με τον έτερο πυλώνα της γνώσης, τη θεωρία, θέτεις τις βάσεις μιας επιτυχημένης τροχιάς στο επιχειρηματικό στερέωμα.

Δύσκολος συνδυασμός

Συνεκτιμώντας όλα τα προηγούμενα έχεις να αντιμετωπίσεις και μια καθημερινότητα που σε θέλει “διπολικό”, σαν υπάλληλο και σαν αφεντικό, δυσκολεύοντας την ισορροπία της σε βαθμό που μόνο το πάθος και η πρόκληση μιας νέας καριέρας μπορεί να δικαιολογήσει· συμπεριλαμβάνοντας δε, και την προσωπική σου ζωή (οικογένεια;) αυξάνονται οι πιθανότητες εξάντλησης και αποτυχίας σου.

Συνεπώς, οφείλεις να τη διαχειριστείς με προσοχή διαχωρίζοντας την “τρισυπόστατη” (οικογένεια/υπάλληλος/αφεντικό) λειτουργία σου όσο καλύτερα μπορείς (δεν είσαι και Θεός) στο σπίτι και σε δύο διαφορετικούς χώρους εργασίας – ακόμα κι αν ο ένας περιορίζεται σ’ έναν υπολογιστή – ώστε να μη μπερδεύονται οι ρόλοι ή να κατηγορηθείς πως χρησιμοποιείς υποδομές του εργοδότη σου. Αυτός ο διαχωρισμός βοηθάει και το μυαλό το οποίο λειτουργεί καλύτερα όταν εστιάζει στο συγκεκριμένο κάθε φορά έργο αντί να διασπάται σε πολλαπλές εργασίες αυξάνοντας το άγχος και μειώνοντας, συγχρόνως, την απόδοση.

Η εναλλαγή ρόλων και ταχυτήτων είναι εξαντλητική και μπορεί να σε εξουθενώσει οδηγώντας στην παραίτηση της οποίας αντίδοτο αποδεικνύονται τα υποκινητικά σχόλια πελατών και φίλων ενδιαφερόμενων γι’ αυτό που προσπαθείς να κάνεις· αναζήτησέ τα! Τα μεν θετικά ενισχύουν τη διάθεσή σου ενημερώνοντάς σε ότι βηματίζεις σωστά, τα δε αρνητικά διορθώνουν τις συντεταγμένες χάραξης καλύτερης πορείας.

Ταυτόχρονα, ψάχνε την ευκαιρία ανάθεσης εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες για να παίρνεις ανάσες, προσδιορίζοντας ευκρινώς τι περιμένεις απ’ αυτούς έναντι ποιας αμοιβής ώστε να προχωρείς γρηγορότερα. Κατάλαβέ το, είναι δύσκολο να είσαι συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και βιρτουόζος σε κάθε όργανο-λειτουργία της επιχείρησής σου, αποδοτικός/ή για τον εργοδότη σου και το σπουδαιότερο, παρών/παρούσα στην οικογένειά σου, ταυτόχρονα!

Η επικοινωνιακή σου δεινότητα είναι απαραίτητη στη δημιουργία σαφών δίαυλων επικοινωνίας και λεπτομερών περιγραφών οδηγιών διασφάλισης της απρόσκοπτης (και ασύγχρονης;) λειτουργίας όλων εξοικονομώντας σε χρόνο· καλλιέργησέ την χωρίς τη γαλιφιά. Αναγκαίος, επίσης, είναι ο οικονομικός στόχος η επίτευξη του οποίου σηματοδοτεί την ώρα που θα πάψεις να πατάς σε δύο βάρκες περιοριζόμενος στη δική σου προκειμένου να σταθεροποιήσεις την πλεύση της.

Όταν, δηλαδή, φτάσεις στο σημείο να βγάζεις αρκετά για να καλύπτεις τα βασικά σου έξοδα, είναι καιρός να εγκαταλείψεις την εξαρτημένη θέση εργασίας και τον εργοδότη σου χωρίς ρήξη της σχέσης σου μαζί του. Η έξοδός σου να μην είναι σαν του “Μεσολογγίου” αλλά πολύ πιο ήπια, και μάλιστα προτείνοντας έγκαιρα κάποιον εξίσου ικανό, αν όχι και ικανότερο, αντικαταστάτη για να κρατήσεις ανοιχτή την πόρτα· η ζωή έχει γυρίσματα!


* Βλ. Ηρ. Γωνιάδη, Πλοηγός στα αχαρτογράφητα νερά της επιχειρηματικότητας- Για τον επίδοξο επιχειρηματία και κάθε ενδιαφερόμενο, Εκδ. Μπαρμπουνάκης, Αύγουστος 2022.

** Βλ. περίπτωση μελέτης “Επιχείρηση ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού”, σελ. 403 στο ίδιο.

*** Βλ. ενότητα “Επιχειρηματική Αποτυχία”, σελ. 429 στο ίδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι