Ετοιμάζουν γραβάτα για τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Ετοιμάζουν γραβάτα για τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες, Βαγγέλης Σαρακινός

Δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου Αθήνα και Βρυξέλλες ανεβάζουν στροφές  για το κλείσιμο όλων των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με την τέταρτη αξιολόγηση. Στην Αθήνα η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ από τις Βρυξέλλες ο Μάριο Σεντένο διαμηνύει «κάντε το γρήγορα».

Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται αύριο Παρασκευή στην Βουλή και σύμφωνα με τον κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό σχεδιασμό αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας, φορολογικά και ενεργειακά θέματα, το χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, θέματα δημόσιας διοίκησης, αλλά και εργασιακά.

Η ψήφισή του εκτιμάται ότι δεν θα έχει δυσκολίες, όπως φάνηκε και από την ενημέρωση υπουργών προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σε Επιτροπές της Βουλής. Υπάρχουν ωστόσο τάσεις μέσα στο κόμμα, που θέλουν σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Την άποψη αυτή φέρεται να υποστήριξε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης της ΚΟ.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη είναι στο Παρίσι η διήμερη συνάντηση (7 και 8 Ιουνίου) των εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προετοιμάζουν  μια τελική συμφωνία για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξης.

Κάντε γρήγορα λένε οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου». Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Μάριο Σεντένο υπενθυμίζει ακόμη ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων». Τέλος υπενθυμίζει ότι δόθηκε εντολή στους Θεσμούς να προετοιμάσουν την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Πρόκειται για την έκθεση πάνω στην οποία θα βασιστούν τα πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος.

Αν και η Ιταλία δημιουργεί γενικώς προβλήματα στις αγορές και στην Ευρωζώνη, τις προηγούμενες ημέρες ευρωπαϊκά κέντρα, αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, απέκλεισαν το ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.  Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Σεντένο, υπενθυμίζοντας ότι ζητήθηκε από το Euroworking Group, να εξετάσει όλες τις παραμέτρους, που θα διασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Επισπεύδει την λύση η κρίση στην Ιταλία

Το θέμα της ιταλικής κρίσης θίγει και η «Λε Μοντ», τονίζοντας μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της εξέλιξης είναι επείγουσα ανάγκη να κλείσει το θέμα του ελληνικού χρέους. Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι εδώ και δύο χρόνια, οι παράμετροι της χαλάρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχουν φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων και αναφέρεται στην επιμήκυνση των προθεσμιών των βασικών γραμμών πίστωσης.

Διερωτάται ωστόσο, αν θα χαλαρώσουν την θέση τους οι Γερμανοί, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ το Βερολίνο μέχρι πρότινος έδειχνε διστακτικό, «θα μπορούσε να υπάρξει εξέλιξη στις θέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς». Η γαλλική εφημερίδα καταλήγει στην εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χαλαρώσει η στάση του Βερολίνου, αφού «μια ουσιαστική προσπάθεια των πιστωτών για το χρέος θα έδινε εμπιστοσύνη στις αγορές ως προς τη δυνατότητα της Αθήνας να πετάξει με τα δικά της φτερά», κάτι που -όπως λέει- είναι προς το συμφέρον όλων.

Η “Λε Μοντ” στέκεται ιδιαίτερα στην Ιταλία και κυρίως στην επίφοβη αντιπαράθεση ανάμεσα στην νέα κυβέρνηση της Ρώμης και τις Βρυξέλλες, σχετικά με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας αντιπαράθεσης συζητείται ευρέως στα Ευρωπαϊκά Όργανα, αλλά και σε διεθνή κέντρα, και δείχνει να τρομάζει τις αγορές πριν ακόμη εκδηλωθεί. Γι αυτόν τον λόγο η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει, ότι αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη να κλείσει το ελληνικό θέμα πριν ξεκινήσει η κόντρα των Ιταλών με τις Βρυξέλλες.

Φεύγει το ΔΝΤ;

Εντωμεταξύ δείχνει να ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ – εκτός απροόπτου- θα βγει από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς ο χρόνος είναι λίγος και η Ελλάδα δεν κόπτεται για το μικρό, αλλά ακριβό, δάνειο του. Απάντηση αναμένεται να δοθεί επισήμως το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση του εκπροσώπου του Ταμείου, τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει ωστόσο και οι δηλώσεις ανθρώπων που σχετίζονται με το ΔΝΤ, συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρεται και η  Hannoversche Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι η ελληνική πλευρά επικεντρώνει πλέον «σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους». «Το ΔΝΤ βρίσκεται προφανώς λίγο πριν την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Οικονομικά και πολιτικά αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο. Για τον πρωθυπουργό Τσίπρα ωστόσο μια συμφωνία στο ζήτημα του χρέους θα ισοδυναμούσε με σωτήρια επέμβαση», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Προσθέτει επίσης ότι η Ελλάδα, έως τις 20 Αυγούστου. Βρίσκεται σε «μια τελική ευθεία μετ’ εμποδίων» και θέτει ερωτήματα για την μεταμνημονιακή εποχή.

Τα σημαντικότερα από αυτά, τα οποία για την γερμανική εφημερίδα παραμένουν ανοιχτά, είναι αν «θα λάβει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που της έχουν υποσχεθεί επανειλημμένως» και αν «θα παραμείνει το ΔΝΤ στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας;». Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δείχνουν ότι το δεύτερο θέμα, αυτό που αφορά το ΔΝΤ, τείνει να λυθεί με την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Σε ο, τι αφορά το πρώτο, το οποίο είναι και το βασικότερο για την Ελλάδα, οι όποιες απαντήσεις αναμένεται να  δοθούν από το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

Τι θα γίνει με το χρέος

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιμένει όμως και ο Σεντένο και, σύμφωνα με την Hannoversche Allgemeine Zeitung, στις μέχρι τώρα συζητήσεις περιλαμβάνονται «το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής, καθώς και η εξαγορά παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, για τα οποία η Ελλάδα πληρώνει επιτόκια περίπου 3,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, ο οποίος όμως χρεώνει μόνο 0,8%».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τέλος την αντιπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για τις γραβάτες, την δήλωση του ότι θα φορέσει γραβάτα όταν λυθεί το χρέος και υπογραμμίζει ότι αν στο Eurogroup επέλεθει συμφωνία τότε θα έχουμε «μια μεγάλη πολιτική επιτυχία» για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην ελληνική αισιοδοξία αναφέρεται και η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές στα επίμαχα οικονομικά ζητήματα», όπως το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,65% επί του ΑΕΠ που προβλέπεται για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Επικαλείται μάλιστα δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μπορούμε να το πετύχουμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι