Gazmageddon: Οι δύο προβλέψεις για το αέριο και το 3ο ημίχρονο…

Gazmageddon: Οι δύο προβλέψεις για το αέριο και το 3ο ημίχρονο... Γιώργος Αδαλής

Αμέσως μετά την λήξη του πρώτου σκληρού lockdown στην Δύση, στις 28 Ιουνίου 2020, είχα ήδη ολοκληρώσει την πρώτη μελέτη για την αγορά Ενέργειας, τμήμα της οποίας είχα δημοσιεύσει στο SLpress, με ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπεράσματα. Ένα από αυτά αφορούσε στο φυσικό αέριο. Είχε κάνει λόγο για Αρμαγεδδώνα, χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο Gazmageddon. Για το άρθρο μου εκείνο είχα επικριθεί από μερίδα αναλυτών ότι κινδυνολογώ, μιας και οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν τότε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τίποτε δεν προμήνυε ότι θα επακολουθούσε κάτι πολύ σοβαρό στην Αγορά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όταν έγραφα εκείνο το άρθρο, η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (Henry Hub) κατέγραφε ιστορικά χαμηλά στο 1,5 $. Ήταν δύσκολο να βρω συμπαραστάτες στην θεωρία μου ότι ερχόταν κρίση. Όσοι απέρριψαν αμέσως την πρόβλεψή μου και όσοι ελάχιστοι ασχολήθηκαν τότε ενδελεχώς, βλέποντας το επόμενο δίμηνο κάποιες αναιμικές αυξήσεις στα επίπεδα του 1,71 $ (στις 29/6) και 1,64 $ (στις 20/7) πείστηκαν ότι είχα κάνει μια λανθασμένη πρόβλεψη.

Την τελευταία βδομάδα, όμως, του Ιουλίου του 2020, ξεκίνησε να συμβαίνει ό,τι περιέγραφα στο άρθρο. Οι πρώτες μεγάλες ζέστες, αύξησαν την ζήτηση για φυσικό αέριο, αλλά οι εταιρίες ήταν αδύναμες να αυξήσουν την παραγωγή τους, λόγω τεράστιων προβλημάτων που είχαν προκύψει από την παύση εργασιών και την έξοδο εργαζομένων από τον κλάδο με το πρώτο lockdown.

Αρκετές εταιρίες αερίου στις ΗΠΑ είχαν φαλιρίσει ή ήταν στα πρόθυρα για εισαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα με πρώτους τους επενδυτές-φίλους του Τραμπ που προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε LNG, στην Ανατολική Ακτή, ιδιαίτερα στο Τσίσαπεκ. Έτσι ξεκίνησε το πρώτο ράλι για το οποίο προειδοποιούσα, που οδήγησε τις τιμές από το 1,71 $ στα 4,14 $ στις 5 Αυγούστου 2021. Με δεδομένο ότι ερχόταν ο χειμώνας, αρκετοί άρχισαν να αναζητούν τα στοιχεία στα οποία βασίστηκα για να κάνω την πρόβλεψη.

Δεύτερο ημίχρονο Gazmageddon

Δυστυχώς, παρά την επιβεβαίωση της πρώτης πρόβλεψης, καθώς και την εκρηκτική άνοδο (όπως ήταν επόμενο) του ευρωπαϊκού δείκτη φυσικού αερίου (ολλανδικός TTF), για τον οποίο έχουμε γράψει πλήθος αναλύσεων στο SLpress.gr, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η ελληνική κυβέρνηση καθησύχαζαν το 2021 τους πολίτες. Ισχυρίζονταν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές του αερίου θα είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Παρατηρώντας την προσπάθεια εφησυχασμού των πολιτών, είχα θεωρήσει υποχρέωσή μου να επανέλθω στο θέμα με μια νέα μελέτη πρόβλεψης της πορείας που θα ακολουθούσε η τιμή του φυσικού αερίου. Προσπάθησα να καταδείξω τους νέους παράγοντες και τα νέα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί από τον πρώτο Αρμαγεδδώνα, τα οποία ήταν τραγικά δυσάρεστα για τους καταναλωτές εν όψει μάλιστα του χειμώνα που θα ανέβαζε την ζήτηση.

Έτσι, στις 16/9/2021, επανήλθα στο SLpress.gr με ένα ειδικό άρθρο το οποίο ουσιαστικά προέβλεπε δεύτερο ημίχρονο Gazmageddon. Το άρθρο εκείνο στην ουσία ανέλυε δύο πράγματα: Πρώτον, τα νέα δομικά προβλήματα και τις μεταβλητές που θα ενίσχυαν περαιτέρω τις τιμές του αερίου διεθνώς σε ένα δεύτερο πιο άγριο ημίχρονο αυξήσεων. Δεύτερον, έκανε μια νέα πρόβλεψη για την εξέλιξη της τιμής του αερίου στο επόμενο εξάμηνο, μιλώντας από τότε για ενεργειακό έγκλημα!

Η δεύτερη πρόβλεψη

Στο άρθρο της 16ης Σεπτεμβρίου 2021,  αναφερόμενος στον αμερικανικό δείκτη φυσικού αερίου (Henry Hub), τον οποίο θεωρώ δομικό σημείο αναφοράς και εξελίξεων, έγραφα τα εξής: «Ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις θα είναι βαρύς για την Ευρώπη και η ζήτηση θα εκτοξευτεί, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση της παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Σε σχέση με πέρυσι έχει καταγραφεί ήδη αύξηση 110% [σσ στον αμερικανικό δείκτη]. Όσοι εκτιμούν ότι η τιμή “χτύπησε ταβάνι”, μάλλον θα διαψευστούν, διότι σκέφτονται με όρους χρηματιστηρίου, ενώ το φυσικό αέριο είναι εμπόρευμα κι όχι μετοχή. Εκτιμώ ότι ένας βαρύς χειμώνας θα αυξήσει την τιμή, με αποτέλεσμα στο επόμενο εξάμηνο το φυσικό αέριο να φτάσει ακόμα και στα 10 $, καταγράφοντας αύξηση στην τιμή του που μπορεί συνολικά να ξεπεράσει το 200% [σσ εννοώντας τους τελευταίους έξι μήνες και τους επόμενους έξι αθροιστικά από Μάιο 2021 σε Μάιο 2022]…»

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την γενική τάση που επικρατούσε σε ΗΠΑ και Ευρώπη τότε, είχα πολύ νωρίς μιλήσει ξεκάθαρα για νέα εκρηκτική άνοδο των τιμών, που θα ερχόταν να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα τότε αύξηση της προηγούμενης χρονιάς (Μάιος 2020-Μάιος 2021). Είχα ουσιαστικά δείξει τον επόμενο σταθμό της τιμής που θα ήταν το επίπεδο των 10 $. Και εκείνο το άρθρο μου είχε βασιστεί στην τεχνική που χρησιμοποιώ για να κάνω βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των τιμών.

Παρά την επιτυχία της πρώτης πρόβλεψής μου για Gazmageddon το 2020, η δεύτερη μου πρόβλεψη το 2021 ότι η τιμή στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 10 $, καταγράφοντας άνοδο άνω του 200% (από Μάιο 2021 σε Μάιο 2022) με έφερε απέναντι ακόμα και με στενούς μου συνεργάτες, οι οποίοι μου είχαν προσάψει ότι αυτά που έγραφα «δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορεί να συμβούν»!

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η περσινή πρόβλεψη πρέπει να δούμε δύο σχεδιαγράμματα! Το πρώτο είναι η συνολική πορεία της τιμής του αμερικάνικου φυσικού αερίου (Henry Hub) την διετία Μάιος 2020-Μάιος 2022:

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η συνολική αύξηση της τιμής στην διετία (2020-2022) ανέρχεται στο τρομακτικό 369,5% μιας και ξεκινά λίγο πάνω από το 1,5 $/mmbtu τότε και καταλήγει σήμερα στα 9 $/mmbtu. Η πρώτη πρόβλεψη για Gazmageddon δημοσιεύτηκε, όπως προανέφερα στις 28/6/2020, όταν η τιμή δεν είχε ξεπεράσει το επίπεδο των 2 $. Το “δεύτερο ημίχρονο” του Gazmageddon παρουσιάζεται στο επόμενο σχεδιάγραμμα.

Στο σχεδιάγραμμα αυτό φαίνεται μόνο το δεύτερο έτος της κρίσης (Μάιος 2021-Μάιος 2022). Την περίοδο αυτή, επανέρχομαι με το δεύτερο άρθρο στις 16/9/2022 και επιμένω ότι όχι απλά δεν θα πέσουν οι τιμές, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν στο επόμενο εξάμηνο συνολικά ως και πάνω από 200% και θα φτάσουν στα επίπεδα των 10 $/Mmbtu. Προφανώς, αφού τότε η συμβατική σοφία έλεγε τότε ότι «η κρίση στο φυσικό αέριο θα τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς», η δική μου εκτίμηση δεν έπειθε ούτε καν στενούς μου συνεργάτες.

Προφανώς, ελάχιστοι είχαν συνεκτιμήσει την επίδραση που θα είχαν τα γεωπολιτικά ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία έσπρωχναν τις τιμές προς τα πάνω και δημιουργούσαν καθημερινά μια τεραστίων διαστάσεων τεκμαρτή μεταβλητότητα στον δείκτη ακόμα και ενδοσυνεδριακά. Δεν ήταν μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία που “μύριζε” από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και άλλα πολεμικά γεγονότα όπως π.χ. η κρίση στο Καζακστάν και η επέμβαση εκεί του ρωσικού στρατού. Απέτυχαν λοιπόν οι Ευρωπαίοι αναλυτές να συνδέσουν τον φόβο που προκαλούν οι πολεμικές εντάσεις με την τιμή του αμερικανικού αερίου και κατέληγαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα!

Έτσι την Παρασκευή 6/5/2022, μετά από ένα ξέφρενο ράλι, η τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου κατέληξε εκεί ακριβώς που είχα προβλέψει! Η συνολική αύξηση για το διάστημα που εξέταζα ανέρχεται στο 214,7%. Η τιμή σκαρφάλωσε μια ανάσα κάτω από τα 9,0 $ διατηρώντας επιπρόσθετες ανοδικές τάσεις. Διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους υποστήριζαν ότι θα «συγκρατούσαν την άνοδο των τιμών και θα τις έριχναν ως τον Δεκέμβριο του 2021 σε λογικά επίπεδα, κάτω των 4$». Όχι απλά δεν τις συγκράτησαν με τις πολιτικές τους, αλλά οι τιμές σημείωσαν επιπλέον εκρηκτική άνοδο και οι εγκληματικές πολιτικές της ΕΕ έκαναν τα πράγματα χειρότερα από ό,τι ήταν.

Δημοσιογραφική υπευθυνότητα

Σήμερα προσποιούνται τις “μωρές παρθένες” και αναζητάνε ευθύνες αλλού, λέγοντας ότι για όλο αυτό φταίνε οι κερδοσκόποι των αγορών κι όχι οι αποτυχημένες πολιτικές τους. Φυσικά, αποκρύπτουν το γεγονός ότι με τέτοιες αυξήσεις του αμερικανικού δείκτη, που επηρεάζει άμεσα την τιμή του LNG, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με το αμερικάνικο LNG, σαφώς και θα καταστήσει το φυσικό αέριο ακόμη πιο απλησίαστο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Το άρθρο αυτό δεν το γράφω για να ευλογήσω τα γένια μου! Το γράφω προς τιμήν του SLpress.gr, το οποίο φιλοξένησε τις κόντρα στο ρεύμα εκτιμήσεις μου, οι οποίες όταν δημοσιεύθηκαν (τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη) έμοιαζαν παρακινδυνευμένες ή ακραίες. Μαζί με εμένα, που με κατηγορούσαν ότι κινδυνολογώ, κατηγορούσαν και το SLpress.gr για δημοσιογραφική ανευθυνότητα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν πέρυσι και πρόπερσι θα βρισκόταν κάποιος άλλος ιστότοπος που θα φιλοξενούσε απόψεις που έλεγαν ότι επίκειται τρομακτική άνοδος του φυσικού αερίου άνω του 200% και τιμές που θα φτάσουν στα 10 $.

Ως εκ τούτου, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω δημόσια το SLpress.gr για την εμπιστοσύνη που έδειξε στις εκτιμήσεις μου, σε μια περίοδο, που διακυβεύονται πολλά! Κυρίως διακυβεύεται ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Καταλήγοντας, θέλω να προσθέσω ότι σύντομα θα είμαι σε θέση να προβώ σε νέες εκτιμήσεις-προβλέψεις για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και όχι μόνο, μιας και στον αγώνα αυτόν μόλις ξεκίνησε το τρίτο… ημίχρονο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι