Γιατί καταγράφει νέο ρεκόρ η τιμή του χρυσού
01/04/2025
Η τιμή του χρυσού καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Με την έναρξη της εβδομάδας, η τιμή του χρυσού έσπασε το ρεκόρ στα 3.154,5 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας 41 $/oz μέσα σε μία ημέρα ή 1,3%. Δύο μόλις 24ωρα πριν από την επιβολή των νέων δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση – γεγονός που ορισμένοι θεωρούν «αίτιο».
Με την έναρξη της εβδομάδος , η τιμή του χρυσού
Με την έναρξη της εβδομάδος, η τιμή του χρυσού έσπασε το ρεκόρ στα 3.154,5 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας 41 $/ΟΖ μέσα στην ημέρα ή 1,3%. Δύο μόλις 24ωρα πριν την επιβολή των νέων δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση — που θεωρούν τινές «αίτιον». Μερικοί παρατηρητές προβλέπουν σύντομα τον χρυσό στα 4.000 δολάρια.
Ευσεβής πόθος των κερδοσκόπων ή μήπως μία αποκαλυπτομένη σιγά-σιγά πραγματικότητα; Ιδού η απορία.
Μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας, ο χρυσός άρχισε στις αρχές του έτους να συγκινεί τους επενδυτές, καθώς η τιμή του στη Νέα Υόρκη υπερέβαινε την αντίστοιχη στο Λονδίνο — το παραδοσιακό κέντρο διαπραγμάτευσης του κίτρινου μετάλλου.
Εκατοντάδες τόνοι μεταφέρθηκαν από τη Βρετανία, Ελβετία και Γερμανία στην Αμερική λόγω του παραδόξου arbitrage, που προκάλεσε εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Νομισματικές συνθήκες και επενδυτικό ενδιαφέρον
Νομισματικώς όμως η εικόνα αλλάζει — αλλ’ αυτό είναι «μία άλλη ιστορία», που θα έλεγε ο Κίπλινγκ. Η Αμερική προσελκύει κεφάλαια.
Ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων:
- οι ταρίφες του Τραμπ,
- η απειλούμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία,
- η προσδοκώμενη μείωση των επιτοκίων και
- κυρίως, η ανάληψη κερδών από τα ψηφιακά νομίσματα που κατρακύλησαν,
προκάλεσαν αύξηση της κερδοσκοπικής ζήτησης του χρυσού, με αποτέλεσμα τη ζωηρή ανατίμηση.
Ο χρυσός και γενικώς τα πολύτιμα μέταλλα (πλατίνα, άργυρος – προσθέσατε και τον χαλκό τώρα) καταπιέζονται από τις υψηλές αποδόσεις άλλων μορφών επενδύσεων (μετοχών, ομολογιών, αμοιβαίων κεφαλαίων ETF), πέραν της βιομηχανικής χρήσεως των μετάλλων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επένδυση σε εμπορεύματα όπως ο χρυσός δεν έχει άλλη απόδοση πέραν της ονομαστικής του υπερτιμήσεως, ενώ επιβαρύνεται με τόκους του δανεικού κεφαλαίου, προμήθειες τραπεζών και έξοδα φύλαξης — καθόλου ασήμαντα.
Ο χρυσός ως καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής
Μόνο σε περιόδους διεθνούς αναταραχής, όπως η παρούσα, ο χρυσός γίνεται καταφύγιο για τους επενδυτές. Ο πληθωρισμός είναι η «μάνα» όλων των επενδύσεων σε αξίες όπως ακινήτων, πολύτιμων μετάλλων και εμπορευμάτων. Κι οι αναλυτές της αμερικανικής οικονομίας, περιλαμβανομένου του FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), αναμένουν επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Αμερική λόγω των ταρίφρων του Τραμπ.
Εν τούτοις, παρά την οιαδήποτε άνοδο των τιμών βραχυχρονίως από τους δασμούς πλήθους εισαγομένων αγαθών στις ΗΠΑ – κυρίως των αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου – η ύφεση της καταναλωτικής ζήτησης δεν θα δικαιολογεί τη συνέχιση της γενικής ανόδου των τιμών σε δολάρια. Οπότε, μία παράμετρος της «χρυσοφιλίας» εξαλείφεται.
Παραμένουν όμως άλλες:
- Το πετρέλαιο, αν και κάτω από τα 70 $ το βαρέλι, μπορεί να ανατιμηθεί ραγδαίως εάν η Αμερική βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
- Μπορεί εξίσου να πέσει, εάν επέλθει ειρήνευση στον πόλεμο της Ουκρανίας και αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο — πάντα φθηνότερο από τις τιμές ΟΠΕΚ.
- Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη διεθνώς και η είσοδος της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο συνεπάγεται χαμηλότερη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό», οπότε και το «κίτρινο μέταλλο» επηρεάζεται λιγότερο.
Η μακροχρόνια προοπτική του χρυσού
Πίσω από τις εποχικές επιδράσεις στην τιμή του χρυσού, κρύβεται μία μακροχρόνια απειλή: η συνεχής αύξηση του αμερικανικού δημοσίου χρέους, στο οποίο προστίθεται τώρα και το ευρωπαϊκό, κυρίως από τη γερμανική στροφή προς εξοπλισμούς.
Εάν κάποιος σκέπτεται με όρους δεκαετίας κι όχι βραχυπρόθεσμα, η επένδυση σε χρυσάφι αποκτά ακαταμάχητη έλξη: το απαστράπτον μέταλλο πάντοτε θα ανατιμάται.
Το παρελθόν δεν είναι ασφαλές κριτήριο, αν κριθεί πόσο αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Αμερικής την τελευταία δεκαετία και λιγότερο η τιμή του χρυσού, που ταλαιπωρήθηκε από τις Κεντρικές Τράπεζες κι έμεινε σχετικώς πίσω.
Παραλλήλως αυξήθηκε ταχέως και το παγκόσμιο εμπόριο — κυρίως της Αμερικής και Κίνας — οπότε τα νομίσματά τους ενισχύθηκαν, ενώ οι μετοχές των χρυσωρυχείων υστέρησαν.
Υπάρχει ένας αδιάψευστος κανόνας για τον χρυσό: Ποτέ δεν υποτιμήθηκε. Όποιος επενδυτής τον προτίμησε κι είχε… υπομονή, κέρδισε.
(Η παρούσα ανάλυση δεν αποτελεί προτροπή για αγορά χρυσού).