ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι… φουσκωμένοι

Γιατί οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι φουσκωμένοι, Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κοστολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά, ήταν μία απόδειξη ότι τα προηγούμενα μέτρα ήταν ανεδαφικά. Οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού, πέραν του ότι δεν έδιναν ουσιαστική λύση ανακούφισης στους καταναλωτές. Επιπλέον, δεν έδιναν λύση στα υπερκέρδη των προμηθευτών. Γεγονός που το είχα αναφέρει από την πρώτη στιγμή που είχαν επιβληθεί, σημειώνοντας ότι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.

Η Ευρώπη, όπως αντιλαμβάνεστε, αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της τιμής της TTF (Title Transfer Facility,Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων), παρότι ο δείκτης αυτός ακολουθεί αυξανόμενη πορεία (βρίσκεται πάνω από  τα 200 €/Mwh), ο οποίος επηρεάζει άμεσα την χονδρική τιμή (Day Ahead Market – Dam) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του  κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, που τελικά περνάει στους καταναλωτές.

Αν οι Ευρωπαίοι δεν φροντίσουν να θέσουν πλαφόν στην τιμή του δείκτη της TTF, με ταυτόχρονη αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις άλλες πηγές ενέργειας στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας, η κατάσταση ως προς το κόστος του ενεργειακού, δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνει τις αυτονόητες αποφάσεις, ενδεχομένως οφείλεται σε μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά κερδοσκοπικά κέντρα συμφερόντων. Όλα τα υπόλοιπα που ακούμε, είναι για να αποπροσανατολίσουν τον ευρωπαίο πολίτη. 

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα αντέξει το βάρος των επιδοτήσεων στο βάθος του χρόνου και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των Ευρωπαίων για νέα ριζοσπαστικά μέτρα που θα ελαφρύνουν βαθιά τις τσέπες των καταναλωτών, ο κ. Σκρέκας εξήγγειλε νέα μέτρα σχετικά με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος με κλιμακωτές επιδοτήσεις   ως εξής :

«Για μηνιαίες καταναλώσεις ως 500 Kwh απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει στα 436 € / Mwh.Αφορά το 90% των καταναλωτών στην Ελλάδα.

»Για μηνιαίες καταναλώσεις απο 501Kwh μέχρι και 1000 Kwh απορροφούμε το 80% της αύξησης ,με επιδότηση 386 € Kwh.Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατα 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή,τότε η επιδότησή του αυξάνεται κατά 50 €/Mwh .

»Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 Kwh απορροφούμε το 70% της αύξησης με επιδότηση 336€/Mwh.Και εδώ θα υπάρχει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/Mwh ,αν υπάρξη μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης με επιδότηση στα 485 €/Mwh».

Παρατηρήσεις και ερωτήματα

Μία πρώτη παρατήρηση στα αναφερόμενα του κ. Σκρέκα στην πρώτη κλίμακα (καθώς και στις υπόλοιπες) είναι ότι επιδοτεί το 90% της αύξησης με 436 €/Mwh και όχι του συνολικού λογαριασμού. Προφανώς είναι ένα σημείο που χρήζει διευκρίνιση. Γιατί άλλο πράγμα είναι να επιδοτούμε  την αύξηση και άλλο πράγμα είναι να επιδοτούμε συνολικά τον λογαριασμό με τις νέες τιμές που έχουν θέσει οι προμηθευτές για τον μήνα Οκτώβριο. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι επιδοτεί την αύξηση και σε αυτή την περίπτωση ο κ.Σκρέκας δεν μας λέει ποια θα είναι η αρχική τιμή αναφοράς, ώστε να υφίσταται η σύγκριση για να κοστολογήσουμε με ακρίβεια τους λογαριασμούς που θα μας έρθουν.

  Επαναπροσδιορίζοντας την μικρομεσαία επιχείρηση

Θα δώσω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για την πρώτη κλίμακα και έχουμε καταναλώσει για τον μήνα Οκτώβριο 500 Kwh με επιδότηση 436 €/Mwh. Αν δεχτούμε ως πάροχο την ΔΕΗ, με 0,595 €/ Kwh (αυτή είναι η τιμή της για τις πρώτες 500 Kwh, γιατί πάνω από τις 500 Kwh η τιμή της Kwh χρεώνεται με 0,607 €/Kwh τον μήνα Οκτώβριο) θα πληρώσουμε αν λάβουμε υπόψη μας και την επιδότηση 79,5 €.

Αν, όμως, η επιδότηση ισχύει για το ποσοστό της αύξησης, (που αυτό εκτιμώ) και θεωρώντας ως σημείο αναφοράς της ΔΕΗ την τιμή 0,11058 €/Kwh (αφού δεν μας αναφέρουν το σημείο αναφοράς) που ήταν και μέχρι τον Μάρτιο του 2022, θα πληρώσουμε 273,29 € αγαπητέ κ. Σκρέκα, λαμβάνοντας υπόψη και την επιδότηση. Και αν το σημείο αναφοράς είναι υψηλότερο, έστω στα 0,20 €/Kwh, τότε ο λογαριασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Μία δεύτερη παρατήρηση που αναφέρεται στις επόμενες κλίμακες, όταν μιλάμε για 15% μείωση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται επιπλέον 50 €. Αυτό είναι τελείως αυθαίρετο, δεδομένου ότι δεν διευκρινίζεται ο τρόπος παρακολούθησης και με ποια ακριβώς εργαλεία θα πραγματοποιείται ο έλεγχος της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης. Εκτιμώ ότι αυτό ήταν μία έξυπνη κίνηση του υπουργείου, ένα ” τρικ ” για να αναγκάσουν τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία και να πληρώσουν λιγότερα, χωρίς να φανεί τελικά το επιπλέον οικονομικό αντίκρισμα των 50 ευρώ.

Μία τρίτη παρατήρηση αναφέρεται στο κοινωνικό τιμολόγιο όπου μιλάει ότι απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης. Τα 485 €/Kwh της επιδότησης δεν πληρούν το σχεδόν 100%  της απορρόφησης της αύξησης. Οπότε εδώ, όπως αντιλαμβάνεστε, οι χρήστες αυτής της κατηγορίας θα δουν υψηλότερους λογαριασμούς από τους προηγούμενους.

Mία τέταρτη παρατήρηση είναι ότι η χώρα μας διατηρεί την πρωτοτυπία να έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ( Dam) από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν έχετε παρά να μπείτε στο site της ΡΑΕ και να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Μία πέμπτη παρατήρηση είναι ότι εφόσον η χονδρική τιμή στις 24 Σεπτεμβρίου (385,41 €/Kwh) είναι μικρότερη από το πλαφόν (564,18 €/Kwh) τα κέρδη των προμηθευτών είναι υπέρογκα ενώ τα έσοδα που προορίζονται για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ( ΤΕΜ) είναι μειωμένα και σχεδόν μηδενικά για το φυσικό αέριο. Μπορείτε να δείτε τον συνημμένο πίνακα, που προέρχεται από το site της ΡΑΕ.

  Πλαφόν της ΕΕ στα 60 € για το ρωσικό πετρέλαιο - Η απάντηση της Μόσχας

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά

Το συμπέρασμα από αυτή την ιστορία των νέων μέτρων της κυβέρνησης είναι το εξής :

  • Οι καταναλωτές θα δουν αρκετά αυξημένους λογαριασμούς σε σύγκριση με τους προηγούμενους. Τα κόστη θα χτυπήσουν ιδιαίτερα την μεσαία τάξη όσο ακόμη υπάρχει, αν και τείνει σταδιακά να εξαφανιστεί.
  • Είναι θετικό για τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί θα κληθεί να μοιράσει συγκριτικά λιγότερα χρήματα, ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν περισσεύουν, και αν αυτή η κατάσταση επικρατήσει σε βάθος χρόνου, είναι βέβαιο ότι θα στραγγαλίσει την οικονομία μας.
  • Δεν πραγματοποιείται ουδεμία κίνηση για την μείωση των υπερκερδών των προμηθευτών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιθέτως βλέπουμε ότι οι προμηθευτές δεν χάνουν, αφού συνεχίζεται το ίδιο τροπάριο της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού που είναι τα χρήματα των φορολογουμένων και θα συμπληρώσουν τα κέρδη τους από τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της υψηλής  τιμής της χονδρικής (Dam).
  • Θα υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των λογαριασμών των καταναλωτών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα προκαλέσουν αναστάτωση, λόγω του εύρους των διαστημάτων των τιμών στις κλίμακες .

Πάλι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί μετά από λίγο καιρό, να πάρει και αυτά τα μέτρα πίσω.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι