ΣΧΟΛΙΟ

Η Λαγκάρντ έσωσε(;) την παρτίδα – Οι πολιτικές διαστάσεις του νέου εργαλείου

Η Λαγκάρντ έσωσε(;) την παρτίδα – Οι πολιτικές διαστάσεις του νέου εργαλείου, Μάκης Ανδρονόπουλος

Την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε πως το ελληνικό χρέος ανήλθε στα 357,66 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2022, το υψηλότερο στην ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ –υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, της πληθωριστικής απειλής και της έκρηξης των spread και των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) προχώρησε σε δύο ισχυρές κινήσεις με τεράστιο πολιτικό βάρος.

Πρώτον, η Λαγκάρντ αύξησε το επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,5%, αντί 0,25% που αναμενόταν και
Δεύτερον, δημιούργησε ένα Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism), ένα νέο εργαλείο που θα προστατεύει από τη μια την αντιπληθωριστική πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς όμως από την άλλη να την καθιστά δυσβάστακτη ή καταστροφή για τις χώρες με υψηλό χρέος και αυξανόμενο δανεισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέσω μιας ευέλικτης εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης -που έχει καταργηθεί- η ΕΚΤ θα προστατεύει τις υπερχρεωμένες χώρες από τους κινδύνους των αγορών δανεισμού κεφαλαίων. Έτσι, θα ομαλοποιεί τις διαφορετικές αποδόσεις στα ομόλογα, των spread και των CDS, ειδικά αν κινδυνεύει η “βιωσιμότητα” ενός χρέους.

Το μαγικό αυτό εργαλείο θα προστατεύσει αποτελεσματικά χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, θα συντηρήσει εικονικά την υφιστάμενη αρχιτεκτονική του ευρώ, που έχει πληγεί λόγω των αναποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ θα έχει θετικές πολιτικές επιπτώσεις στην κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν spread 240 μονάδες βάσης πάνω από το 10ετές γερμανικό, ήτοι 60% πάνω από το 2021. Η ΕΚΤ θα τα αγοράζει χωρίς όριο, στηρίζοντας έτσι το ευρώ και τη χώρα. Στην ουσία όμως, πρόκειται για συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης που αποκτά δομική υπόσταση στο ευρωσύστημα. Προφανώς δεν είναι ακόμη αμοιβαιοποίηση του χρέους, ούτε ευρωομόλογο, αλλά είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εκεί.

Όχι ότι το σύστημα, ειδικά του Βορρά, το θέλει, αλλά οι συνθήκες το επιβάλουν. Ξέρουν ότι η ενότητα της ΕΕ κρέμεται από μια κλωστή. Είναι η εποχή των συμβιβασμών και μετά από την αποχώρηση Ντράγκι, μόνο η Λαγκάρντ φαίνεται να κρατάει το τιμόνι της ΕΕ. Για την Ελλάδα η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική, όπως θετική ήταν και η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Το μεγάλο ευρωπαζάρι έχει ξεκινήσει …

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι