Η μάχη για το οκτάωρο και οι αμάζευτες “ελιές” του Χατζηδάκη

1000 ελαιόδενδρα από την “Hellenic Plants”

Η κατάσταση της οικονομίας και οι “μεταρρυθμίσεις” στα εργασιακά, με αιχμή το οκτάωρο, αναμένεται ότι θα καθορίσουν, στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης και των βαθιών συνεπειών της, από τούδε και στο εξής την πολιτική αντιπαράθεση και ενδεχομένως και τις πολιτικές εξελίξεις. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αύξηση των πιστώσεων, με τον Χρίστο Σταϊκούρα να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση βαδίζει όχι μόνον με το βασικό, αλλά και με δυσμενές σενάριο. Η μάχη, ωστόσο, φαίνεται ότι θα δοθεί στα εργασιακά.

Σε αυτό συνηγορούν και οι αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας  για τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείου του. Αν και ο Κωστής Χατζηδάκης απέδωσε την κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει σε fake news του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 έχουν τοποθετηθεί ήδη αρνητικά στις επικείμενες αλλαγές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών σε ό,τι αφορά απλήρωτες υπερωρίες και αδήλωτη εργασία,  με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη με το νομοσχέδιο θεσπίζεται «για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, δηλαδή άδεια μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού».

Αιχμή το οκτάωρο

Κατά τον υπουργό, το νομοσχέδιο στηρίζει και τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς, όπως είπε, «θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία». Επίσης, εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία, με την υιοθέτηση του  δικαιώματος της αποσύνδεσης, και προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery.

Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται, ωστόσο, στο “οκτάωρο” με τον υπουργός Εργασίας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για να λύσει δικά του πολιτικά ζητήματα επιτίθεται στην κυβέρνηση «επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ, όσο ήταν κυβέρνηση!». Προσθέτει επίσης ότι πρόκειται για την «διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία».

Κατά τον υπουργό, «σε αυτήν τη ρύθμιση, της οποίας ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα, με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων» το νομοσχέδιο προσθέτει ότι «ο εργαζόμενος, εάν τον εξυπηρετεί, μπορεί να το ζητήσει και μόνος του από τον εργοδότη». Διερωτάται μάλιστα σε τι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, «αν π.χ. ένας νέος εργαζόμενος θέλει να εργαστεί σε μια περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια». Αναφέρει τέλος ότι «όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για Μεσαίωνα υπενθυμίζουν απλώς ότι οι ίδιοι κατευθύνονται με την όπισθεν σε αυτήν την περίοδο».

Οι αμάζευτες ελιές 

Από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «νομοθετικό έκτρωμα» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, προειδοποιώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μην διανοηθούν να το φέρουν στη Βουλή. Επικεντρώνοντας μάλιστα στις σημερινές δηλώσεις Χατζηδάκη ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «επιβεβαιώνουν πως το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το οκτάωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης».

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία» και ότι «βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα “εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας”, προωθώντας την απλήρωτη εργασία, το ωράριο “λάστιχο” και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες». Σχολιάζει τέλος ότι «αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη».

Προειδοποιεί τέλος τον πρωθυπουργό να μην φέρει στη Βουλή αυτό το «νομοθετικό έκτρωμα». Ειδικά δε για τον Κωστή Χατζηδάκη, του προτείνει «να πάρει άδεια από το υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κριτική στις προωθούμενες αλλαγές έχουν ασκήσει και το ΚΚΕ, όπως και το ΜεΡΑ25.

Το Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο μάλιστα τοποθετείται και στην πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συστράτευση, με αφορμή και την ανακοίνωση απόψε από τον ΣΥΡΙΖΑ των θέσεων του για την οικονομία. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι συστράτευση δεν μπορεί να υπάρξει «αν δεν δεσμεύεται για άμεση κατάργηση του “Ηρακλή”». «Της πώλησης» δηλαδή, όπως υπογραμμίζει, «των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά και την λειτουργία αυτής της παρασιτικής “αγοράς” κόκκινων δανείων».

Στους όρους που θέτει ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 είναι και η δέσμευση για μονομερή κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων, η δραστική μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 15%, η κατάργηση του Υπερταμείου που ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε, καθώς και η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο χαρακτηρίζει ως «σφηκοφωλιά της αφαίμαξης των πολιτών υπέρ των τραπεζιτών». Σημειώνει τέλος ότι «αν δεν δεσμεύεται για βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους …τότε το νέο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αξίζει το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε πάντως την παρουσίαση του σχεφίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας με το σύνθημα ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία». Μετά από μια εκτενή αναφορά στις τραγικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει το σχέδιο που απαιτείται και ότι παρουσιάζει ως «συνταγή σωτηρίας» απαντήσεις που «με μαθηματική ακρίβεια ανακυκλώνουν την κρίση».

Τόνισε επίσης ότι απαιτείται ένα «σχέδιο τολμηρών παρεμβάσεων» που να απευθύνεται στους πολλούς, ειδικά στην συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα εκατομμύρια των εργαζομένων. Σημείωσε μάλιστα ότι χωρίς ελάφρυνση των βαρών ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν, επισημαίνοντας ότι χωρίς ενίσχυση της ρευστότητας δεν θα ξαναπάρει μπροστά η οικονομία και ότι το δημόσιο κόστος, μεσομακροπροθεσμα, θα είναι πολλαπλάσιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι