Η σκοτεινή όψη της πώλησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών
07/07/2025
Μετά την Ελληνική Αγροτική παραγωγή (1981), τη δραχμή (2002), τα αεροδρόμια της χώρας (2016) κι άλλες εκποιήσεις του εθνικού πλούτου, ήρθε η σειρά απεμπόλησης της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς, με την πώληση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στους Ολλανδούς, αντί 400 εκατομμυρίων ευρώ – όσο ενός μέσου ξενοδοχείου στην Αθήνα.
Το Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο Euronext πρότεινε στη διοικούσα επιτροπή του να απορροφήσει 100% την μικρή Ελληνική κεφαλαιαγορά, στα πλαίσια της συγχωνεύσεως των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που επιδιώκει η Κομισιόν των Ευρωπαϊκών “κοινοτήτων”. Αντί να αρχίσει την ενοποίηση της κατακερματισμένης Ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων από τις μεγάλες χρηματαγορές της Φρανκφούρτης, των Παρισίων, της Ρώμης και των Βρυξελλών, ώστε να ανταγωνισθεί κάπως την Γουόλ Στριτ, ξεκίνησε να πολιορκεί τις μικρές κεφαλαιαγορές, όπως της Λισαβώνας, του Όσλο και, βεβαίως, των αιωνίως προθύμων να συρρικνώσουν τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων.
Που θα στραφεί στο μέλλον μία Ελληνική αναδυομένη επιχείρηση να αντλήσει επενδυτικά κεφάλαια; Στους νέους κανόνες εισαγωγής των μετοχών, που προορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεγάλες επιχειρήσεις μετά το 2027. Θα τρέχει στην Εσπερία, να λάβει την απορριπτική απάντηση σε κάθε πρόταση αυξήσεως κεφαλαίων δια της εκδόσεως νέων μετοχών, εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Θα υφίσταται το αρνητικό κλίμα της Ευρωπαϊκής χρηματαγοράς, όταν μάλιστα ο δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται και πλησιάζει τις 2000 μονάδες έναντι του μισού προ 15ετίας. Θα χαθεί άλλη μία διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ελληνικής χρηματαγοράς, την στιγμή ακριβώς που μόλις άρχισε.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαγράφεται ιστορία 150 ετών. Από το καφενείο “Η Ωραία Ελλάς” στην οδό Αιόλου το 1876, ιδρύθηκε το ΕΧ επί κυβερνήσεως Α. Κουμουνδούρου. Αργότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών εγκαταστάθηκε στο κλασσικό κτίριο της οδού Πεσμαζόγλου, όπου λειτουργούσε ακόμη κι επί Γερμανικής Κατοχής το 1942, μέχρις ότου έγινε το κραχ του από τους “Καπαδόκηδες” του ΠΑΣΟΚ και το Χρηματιστήριο Αθηνών μετακόμισε στο ακαλαίσθητο κτίριο της οδού Καβάλας. Έκτοτε το Χρηματιστήριο Αθηνών γνώρισε ημέρες δόξας και καταισχύνης. Μην πουληθεί τώρα “μπιρ παρά”.