ΑΠΟΨΗ

Ιδού γιατί οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κερδοσκοπούν

Ιδού γιατί οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κερδοσκοπούν, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Παρατηρούμε μία αιφνιδιαστική κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας (Dam Day-Ahead Market) σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου κρατά τα πρωτεία με τιμή μεγαβατώρας (Mwh) που ανέρχεται στα 209,87 ευρώ, με μία θεαματική αδικαιολόγητη αύξηση (η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες της Ευρώπης) από την προηγούμενη ημέρα, της τάξης του 41,4%. Και συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία, καθώς την 4η Νοεμβρίου η τιμή μεγαβατώρας βρίσκεται στα 194,12 ευρώ.

ΤΊ κάνουμε λάθος σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κύριε Σκρέκα; Επίσης, να μας απαντήσει ο υπουργός: Γιατί η τιμή της Dam Day-Ahead Market συνεχίζει να είναι μικρότερη από το πλαφόν 349,17 ευρώ για το φυσικό αέριο, που έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα που πρόκειται να διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) να είναι μηδέν;

Η τιμή της Title Transfer Facility (TTF) στο ολλανδικό χρηματιστήριο είναι κοντά στα 120 €/Mwh και ας ξεχάσουμε την τιμή της, όταν το 2018 ήταν μεταξύ των 20 και 40 €/Mwh. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί (που είναι σχεδόν βέβαιο) η τιμή της TTF θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2023, λόγω των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων (τώρα είναι οι ευκαιρίες των αγορών για μεγάλα κέρδη).

Ίσως επέλθει μείωση της τιμής το 2024, ανάλογα τις πολιτικές διεθνείς εξελίξεις, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Γερμανία και η Ολλανδία διατηρούν τα σκήπτρα για την διατήρηση αυτής της λογικής στο ολλανδικό χρηματιστήριο, παρά την πρόταση των δεκαπέντε χωρών της ΕΕ για πλαφόν στην τιμή της Title Transfer Facility, που θα ήταν μία ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος του Νοεμβρίου

Με την είσοδο του Νοεμβρίου, είχαμε και τις νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των παρόχων. Παρατηρούμε μία μείωση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Ανεξάρτητα τι λέει η κυβέρνηση, τον Νοέμβριο, μετά από έρευνα στις τιμές, η επιδότηση είναι της τάξης του 60%, ενώ η επιδότηση τον Οκτώβριο ήταν 73%. Τον Σεπτέμβριο ήταν κοντά στο 81%.

Ωστόσο, αυτό που παρατήρησα μετά από μελέτη, είναι πως το κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ελάχιστα αυξημένο, ως προς το κόστος των δύο προηγουμένων μηνών. Το συμπέρασμα είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα συνεισφέρει λιγότερα χρήματα, ωστόσο αυτή δεν είναι λύση. Λύση θα ήταν όταν “χτυπήσεις” με ουσιαστικά μέτρα- λογική, την αιτία του προβλήματος. Οι προμηθευτές συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση με τα ίδια αδικαιολόγητα κέρδη, σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών.

Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει το μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ένα θέμα που με προβληματίζει και μου δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αν πράγματι επιθυμεί να βάλει τέλος στα υπερκέρδη των προμηθευτών, ενδεχομένως, γιατί τα συμφέροντα είναι αμφίδρομα!

Κερδίζουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας

Καταρχήν, μία παρατήρηση όσον αφορά με τα στοιχεία που αναφέρει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ) στον Πίνακα Παράδοσης των αποτελεσμάτων του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας . Δημοσιεύεται το επιστρεπτέο έσοδο από αρχή εφαρμογής της διάταξης του αρμόδιου υπουργείου, που ανέρχεται 2.326.512.197,13 ευρώ, ενώ δεν αναφέρεται το έσοδο του παραγωγού από την αρχή της διάταξης, έστω και από της 8ης Ιουλίου. Γιατί κύριε Σκρέκα ; Είναι κακό να το γνωρίζει ο λαός μας;

Στον ίδιο πίνακα, αναφέρεται το επιστρεπτέο έσοδο που κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) των 2.326.512.197,13 ευρώ, όμως αυτό δεν αντιστοιχεί από εφαρμογής της διάταξης από της 8ης Ιουλίου. Προφανώς αυτό το ποσό αναφέρεται και σε προηγούμενους μήνες. Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε και αποφάσισα να εκτιμήσω μαθηματικά τα έσοδα των προμηθευτών ενέργειας από εφαρμογής της διάταξης της 8ης Ιουλίου, με βάση των στοιχείων της ΡΑΕ, που δημοσιεύονται καθημερινά και μελετώντας τα καθημερινά έσοδα των παραγωγών ενέργειας.

Με την εφαρμογή των εργαλείων της στατιστικής-πιθανοτήτων (t-student probability) με εκτίμηση 95% (για να μην μας παραμυθιάζει ο Κώστας Σκρέκας) διαπίστωσα τα ακόλουθα:
Για τον μήνα Ιούλιο τα συνολικά κέρδη των παραγωγών ενέργειας ανήλθαν στα 1.006.617.000 ευρώ, με μέση τιμή των καθημερινών κερδών στα 32.471.000 ευρώ. Τον Αύγουστο τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ανήλθαν 1.220.000.000 ευρώ με μέση τιμή των καθημερινών εσόδων 39.354.000 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ανήλθαν στα 859.090.000 ευρώ, με μέση καθημερινή τιμή 27.712.000 ευρώ.

Τον Οκτώβριο τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν στο ποσό των 473.319.000 ευρώ, με μέση καθημερινή τιμή των 15.268.000 ευρώ. Σύνολο για τους τέσσερις μήνες: Το ποσό εκτιμάται με ποσοστό της τάξης του 95 %, στα 3.559.026.000 ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις τέσσερις ημέρες του Νοεμβρίου, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 3.617.226.000 ευρώ.

Τώρα, αναλογικά μπορούμε να προβληματιστούμε όλοι μας, για τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ενός και πλέον έτους, σε συνάρτηση με την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού. Λες και τρέχουν χρήματα από τα ταμεία του κράτους, στην δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι καταναλωτές! Είναι γεγονός ότι παίχτηκε και συνεχίζει να παίζεται ένα “πάρτι” που εκμεταλλεύεται τον Έλληνα πολίτη και παράλληλα δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης στα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι