Ηλεκτροσόκ με τις νέες τιμές ρεύματος – 40% πάνω τον Σεπτέμβριο
20/08/2022Η 20η Αυγούστου (αν και ημέρα Σάββατο) είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ανακοινώσει κάθε πάροχος πόσο θα χρεώνει την κιλοβατώρα στον πελάτη του το Σεπτέμβριο και αναμένονται -δυστυχώς- αυξήσεις από 14 έως 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ή σε ποσοστό μέχρι και 40% πάνω, σε σχέση με τον τιμοκατάλογο Αυγούστου. Δεν θεωρείται πιθανό η κυβέρνηση να αυξήσει κατά 40% τις επιδοτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν αλλάξουν πάροχο, θα αντιμετωπίσουν τεράστια επιβάρυνση στους ερχόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Η αντίστοιχη ανακοίνωση του Αυγούστου έγινε πολύ αργά και με πολλά παρατράγουδα. Ανακοινώθηκε ότι αυτό το σενάριο δεν πρέπει να επαναληφθεί και ότι οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις τιμές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Αυγούστου, ώστε (θεωρητικά) να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέξουν τον φθηνότερο πάροχο για τον επόμενο μήνα. Επίσης, η πολιτεία προειδοποίησε να δίνονται σαφείς τιμοκατάλογοι, χωρίς να αφαιρείται η κρατική επιδότηση, γιατί η εμφάνιση τιμών χωρίς διευκρινίσεις, συνιστά παραπλανητική διαφήμιση. Συζητήθηκε πάντως μια μικρή παράταση, δηλαδή να ανακοινωθούν οι τιμές τη Δευτέρα, για να μην ψάχνεται ο κόσμος μέσα στο Σαββατοκύριακό. Οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη.
«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές στα σημερινά επίπεδα όσον αφορά στους καταναλωτές», λένε κυβερνητικά στελέχη για τις τιμές που αναμένεται να σοκάρουν. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει άμεσα νέες επιδοτήσεις, που όμως είναι άγνωστο σε ποιο ποσοστό θα καλύπτουν τη νέα αύξηση στα τιμολόγια. Ήδη οι πάροχοι πέρασαν στην αντεπίθεση προβάλλοντας την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται, όπως λένε και υποστηρίζουν ότι απειλούνται με χρεοκοπία.
Ενώ οι τιμές για τον Σεπτέμβρη κυμαίνονταν από 0,40 μέχρι 0,60 ευρώ με σταθερό και το πάγιο στα 5 ευρώ, οι νέες τιμές θα είναι από 0,60 έως και 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις της τάξης του 40%. Ακόμη και στην πιο ευνοϊκή υπόθεση εργασίας, δεν βγαίνει αύξηση μικρότερη από 14% σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές. Τα 80 λεπτά θα αιτιολογηθούν με την εκτίναξη των διεθνών τιμών χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Εντούτοις, οι χονδρικές τιμές που επικαλούνται οι έμποροι ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 35% μέσα σε ένα μήνα και όχι κατά 40%.
Ελλιπής η γείωση της επιδότησης
Για να αντιμετωπισθούν οι νέες εφιαλτικές τιμές, λογικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ανεβάσει την επιδότηση ώστε να φτάσει τουλάχιστον στα 0,48 ευρώ ανά κιλοβατώρα από περίπου 0,34 που είναι σήμερα. Όμως τα κυβερνητικά στελέχη που φροντίζουν για τις ανάλογες διαρροές, μιλάνε για επιδοτήσεις μόλις 0,40 έως το πολύ 0,45 ευρώ. Κατά συνέπεια, αν το ιδιωτικό τιμολόγιο έχει τιμή 0,70 ή 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ο καταναλωτής θα βάζει από την τσέπη του σχεδόν 0,40 ευρώ επιπλέον για κάθε κιλοβατώρα αντί για 0,17 – 0,20 ευρώ που την πληρώνει σήμερα με την επιδότηση των 0,337 ευρώ. Για να μείνει ίδιο το κόστος για τον πολίτη, θα πρέπει το κράτος να δώσει όποια διαφορά προκύπτει από τις νέες τιμές. Αν π.χ. σήμερα κάποιος χρεώνεται 0,50 λεπτά την κιλοβατώρα, με τα 0,337 ευρώ του κράτους, την πληρώνει τελικά 0,16 ευρώ. Αν αυτή πάει 0,65 ευρώ και το κράτος δώσει 0,40 ευρώ, ο καταναλωτής θα πληρώνει την κιλοβατώρα 0,25 ευρώ.
Το ΔΝΤ από την άλλη συνεχίζει τα δικά του. λέγοντας προς τις κυβερνήσεις να χρεωθούν οι καταναλωτές την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ήδη κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι διατέθηκε 1,13 δισ. ευρώ για να έχουμε “φτηνό” ρεύμα τον Αύγουστο και ότι δεν θα βρεθεί εύκολα το 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα η τιμή του ρεύματος για τον καταναλωτή και τον Σεπτέμβριο. Τείνουν, δε, να δώσουν το πολύ 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η επιδότηση θα καλύψει μικρό μέρος της αύξησης των ιδιωτικών εταιρειών, ενώ με αγωνία πολλοί περιμένουν τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ.