Ισχυρή, αλλά “ακριβή” η ανάπτυξη
07/09/2021Ευφορία έφεραν στην κυβέρνηση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη 16,2% το β’ τρίμηνο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το «πανηγυρίζει» στο twitter, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία η πολύ ισχυρή ανάπτυξη προήλθε από την αύξηση που σημείωσαν η κατανάλωση, οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές στο β’ τρίμηνο του έτους.
Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο εφέτος, το οποίο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε μείωση 2,3%, με αποτέλεσμα ναι διαμορφωθεί περίπου στο 7%. Από τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ β’ τριμήνου 2021 και β’ τριμήνου 2020, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (13,2% για τα νοικοκυριά και 6,1% για τη Γενική Κυβέρνηση).
Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 22,6% (17,1% για τα αγαθά και 28,8% για τις υπηρεσίες). Αντιστοίχως, οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 22,5% (19,7% για τα αγαθά και 35,2 για τις υπηρεσίες).
Πανηγύρια για την ισχυρή ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τα πολύ θετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με ένα tweet στα αγγλικά, στο οποίο ανέφερε: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».
Για «μεγάλη δικαίωση των προσπαθειών, όχι μόνο της κυβερνήσεως αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για «ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον».
Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Τομεάρχη του επί των Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, να υποστηρίζει ότι «οι σημερινοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τη σύγκριση του Β´ τρίμηνου του ’21 σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού χρόνου, όπου η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο λοκντάουν, επιβεβαιώνουν την πολιτική απελπισία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Πρόσθεσε επίσης ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει και την «την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας».
Να μην πανηγυρίζουν κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών και το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι «το μέτρο σύγκρισης είναι η πορεία των υπόλοιπων χωρών της EE» και όχι οι προβλέψεις του Σταϊκούρα. Παραλλήλως υπογραμμίζει ότι «την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο αυτοσυγχαίρεται, ο πληθωρισμός εισαγόμενος αλλά και εγχώριας προέλευσης, ροκανίζει τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να μπερδεύει το μπόι με τη σκιά της».
Γκρίνιες για την ακρίβεια
Στο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διαβίωσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ επέμεινε και η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «νίπτει τας χείρας της για τα προβλήματα» των πολιτών και «επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων». Το θέμα της ακρίβειας συντηρείται άλλωστε από το κόμμα της αντιπολίτευσης με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κατάρρευση του κυβερνητικού δόγματος περί αυτορρύθμισης της αγοράς μέσα στην κυριαρχία των καρτέλ», αλλά και για «παντελή ανικανότητα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουν το νέο εκρηκτικό κύμα ακρίβειας». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», πρόσθεσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει το πρόβλημα της ακρίβειας από τον Μάιο, «όταν υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις ότι πάμε σε κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, με πρώτο και κύριο πρόβλημα την αγορά ενέργειας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτοί που τόσο καιρό έλεγαν ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται και ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές στην ελεύθερη αγορά, οδήγησαν στην έκρηξη της ακρίβειας και παραμένουν θεατές, την ώρα που τα νοικοκυριά πνίγονται στις ανατιμήσεις». Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε παραλλήλως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του πίσω από τη δικαιολογία ότι φταίει η διεθνής συγκυρία».
Η απάντηση Σταϊκούρα
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών διαμηνύει ότι «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ελέγχει την αγορά». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το πρόσφατο κύμα ανατιμήσεων θα είναι «παροδικό», επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή. Έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά είπε και προέβλεψε πως το φαινόμενο θα εξομαλυνθεί όταν εξισορροπηθεί η προσφορά με τη ζήτηση. Εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% το επόμενο έτος.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μίλησε επίσης για συνολικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία «θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», ενώ στην ερώτηση για τις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι «με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού».