ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και κατεψυγμένο και αλμυρό το “Καλάθι της Σαρακοστής” – Που κυμαίνονται οι τιμές

Κατεψυγμένο το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Πως διαμορφώνονται οι τιμές,

Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο θα ισχύει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου), όπως προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» είναι επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε καλές τιμές.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι της Σαρακοστής»:

-Χαλβάς
-Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
-Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Κατεψυγμένα αλιεύματα. Χταπόδια 16,40-35,26 το κιλό. Καλαμάρια 9,95-16,64 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα των καταναλωτικών οργανώσεων, αύξηση κατά 46,2% σημειώνει φέτος η τιμή του χαλβά ενώ η τιμή της ταραμοσαλάτας φέτος είναι αυξημένη κατά 97,7% και της μελιτζανοσαλάτας κατά 122,6%.

Οι τιμές του χαλβά φέτος σε σχέση με το 2023: Βανίλια ή κακάο (400 γρ.) 2023: 2,36€ – 2024: 3,45€ (+ 46,2%). Με αμύγδαλο (400 γρ.) 2023: 2,60€ – 2024: 3,78€ (+ 45,4%)

Η τιμή της ταραμοσαλάτας (450 γρ.) 2023: 1,74€ – 2024: 3,44€ (+ 97,7%)

Η μελιτζανοσαλάτα (250 γρ.) 2023: 1,06€ – 2024: 2,36€ (+ 122,6%)

Η λαγάνα 2023 – 2024. Απλή παραδοσιακή με σουσάμι 3 – 3,50€  το 2023 και φέτος 3,15 – 3,70€ (750 γρ.) Πάνω από 4€ οι λαγάνες με έξτρα υλικά (ελιά, λιαστή τομάτα, μανιτάρια κ.ά.)

Σκρέκας: Πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες». Πρόσθεσε πως το «Καλάθι της Σαρακοστής» περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. «Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές», είπε ο κ. Σκρέκας. Βεβαίως νωπές είναι ακόμα οι προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της ακρίβειας», αλλά η ακρίβεια παραμένει σε όλα τα βασικά είδη καταναλωτή.

Η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα θαλασσινά

«Το Καλάθι της Σαρακοστής θα ισχύει μέχρι και τις 4 Μαΐου, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. Δηλαδή, πέρα από τα είδη που ήδη περιλαμβάνει το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τα οποία είναι νηστίσιμα, όπως για παράδειγμα όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και κατεψυγμένα λαχανικά, προστίθεται ο χαλβάς, τα κατεψυγμένα θαλασσινά και οι νηστίσιμες σαλάτες, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

«Για τα κατεψυγμένα θαλασσινά, υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα δίνονται δύο κατηγορίες από κάθε σουπερμάρκετ για τη Σαρακοστή, τουλάχιστον δύο είδη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα κατεψυγμένα θαλασσινά βρίσκονται περίπου 4% φθηνότερα από ό,τι ήταν την ίδια εποχή. Ελπίζουμε ότι με το Καλάθι της Σαρακοστής θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση και αυτό μένει να το δούμε και στα στατιστικά στοιχεία τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Γενικά για την εφαρμογή των μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας ο γενικός γραμματέας τόνισε πως «σε ό,τι αφορά στα καθαριστικά προϊόντα και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθώς και στις βρεφικές πάνες έχουμε μείωση μεταξύ 15 και 20%. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, και επιβεβαιώνεται και απ’ την ηλεκτρονική παρακολούθηση ότι πράγματι τα στοιχεία τα οποία έχουν δηλωθεί είναι ειλικρινή. Έλεγχοι γίνονται διαρκώς, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και έχουν συμμορφωθεί με το νόμο».

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε: «Από τη στιγμή που έχουμε απαγορεύσει τις προωθητικές ενέργειες όταν έχει προηγηθεί αύξηση τιμής, έχει παρατηρηθεί ότι όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούσαν τις προωθητικές ενέργειες ως μέσο επικοινωνίας με τον καταναλωτή, έχουν σταματήσει να αυξάνουν τις τιμές τους και μάλιστα ορισμένες, πολλές θα έλεγα, έχουν ανακαλέσει και νέους αυξημένους τιμοκαταλόγους τιμών από την αρχή του χρόνου ή και πριν από αυτή, δηλαδή περίπου τον Δεκέμβρη. Άρα αυτές οι τιμές δεν εμφανίστηκαν ποτέ».

Το γενικό «Καλάθι του Νοικοκυριού»

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα.

-Ρύζι
-Ψωμί για τoστ
-Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
-Φρυγανιές
-Μακαρόνια Νο 6
-Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-Όσπρια (φακές)
-Όσπρια (φασόλια)
-Όσπρια (ρεβύθια)
-Πάριζα
-Γαλοπούλα (αλλαντικά)
-Κατεψυγμένα ψάρια
-Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
-Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
-Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)
-Γάλα φρέσκο πλήρες
-Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
-Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
-Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
-Γάλα εβαπορέ
-Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
-Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
-Τυρί φέτα
-Λευκό τυρί
-Τυρί γκούντα
-Τυρί με χαμηλά λιπαρά
-Χυμός τομάτας διατηρημένος
-Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
-Μαργαρίνες
-Ελαιόλαδο
-Ηλιέλαιο
-Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
-Λευκή ζάχαρη
-Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς
-Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)
-Κρέμα βρεφικής ηλικίας
-Γάλα βρεφικής ηλικίας
-Ελληνικός καφές
-Στιγμιαίος καφές
-Γαλλικός καφές
-Χυμός πορτοκάλι
-Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
-Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
-Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
-Χαρτί κουζίνας
-Χαρτί υγείας
-Οδοντόκρεμες
-Σερβιέτες ή ταμπόν
-Σαμπουάν
-Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
-Πάνες ακράτειας
-Πάνες για μωρά
-Μωρομάντηλα
-Σαμπουάν για μωρά
-Τροφές για σκύλους
-Τροφές για γάτες

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι