ΘΕΜΑ

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης του Κινέζου ιδιοκτήτη της Alibaba

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης του Κινέζου ιδιοκτήτη της Alibaba, Νεφέλη Λυγερού

Λύθηκε το μυστήριο με την “εξαφάνιση” του Κινέζου κροίσου Τζακ Μα! Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πάμπλουτος ιδρυτής της Alibaba και εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, έχει μετακομίσει μόνιμα στην Ιαπωνία και, μεταξύ άλλων, έχει γίνει μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης. Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα επέλεξε συνειδητά να απέχει από το προσκήνιο από τις αρχές του 2021, έπειτα από την δημόσια σύγκρουση του με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης. Ήταν πλέον φανερό πως η κινεζική κυβέρνηση είχε αρχίσει να ενοχλείται από το μέγεθος και τη δύναμη της εταιρείας, αλλά και τον ιδιαίτερα επικριτικό ιδρυτή της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιφανείς προσωπικότητες της Κίνας “εξαφανίζονται” από την δημοσιότητα. Το ίδιο είχε συμβεί με την Κινέζα πρωταθλήτρια τένις Σουάι Πενγκ, που επί πολλές ημέρες δεν έδινε σημεία ζωής, όταν τον περασμένο Νοέμβριο είχε δημόσια καταγγείλει ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο για σεξουαλική παρενόχληση. Με τις διεθνείς αντιδράσεις να εντείνονται για την τύχη της Κινέζας τενίστριας, “ξαφνικά” το Πεκίνο επέλεξε να δώσει στην δημοσιότητα βίντεο από εκδηλώσεις που παρευρέθηκε η τενίστρια. Λίγο μετά ήρθε και η δημόσια ανάκληση από μέρους της των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση…

Επιστρέφοντας στον Κινέζο κροίσο, όταν η “εξαφάνιση” του είχε γίνει αντιληπτή από διεθνή ΜΜΕ, η μετοχή της Alibaba είχε πέσει αισθητά. Τα διεθνή δημοσιεύματά ανέφεραν τότε ότι έχει να δώσει σημεία ζωής από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε μιλήσει σε ένα οικονομικό φόρουμ στο οποίο είχε επικρίνει τους δημοσιονομικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς της Κίνας.

Τότε, είχε υποστηρίξει ότι το εποπτικό σύστημα της χώρας του φρενάρει την καινοτομία και είχε συγκρίνει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα με «λέσχη γερασμένων ανθρώπων». «Το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι η κληρονομιά της Βιομηχανικής Εποχής. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα για την επόμενη γενιά και τους νέους. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το ισχύον σύστημα», είχε πει ενώπιον του κοινού.

Ο “πόλεμος” στην Alibaba

Λίγες εβδομάδες μετά, ξεκίνησε ο “πόλεμος” του Πεκίνου: Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές μπλόκαραν την είσοδο στο χρηματιστήριο της εταιρείας AntGroup, δύο μόλις ημέρες πριν από την εντυπωσιακή διπλή αρχική δημόσια εγγραφή της στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, από την οποία θα αντλούσε 34,4 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές αρχές είχαν ακυρώσει, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, την είσοδο. Επιπλέον, ο όμιλος υποχρεώθηκε να τερματίσει την μουσική πλατφόρμα streaming Xiami Music, μία κίνηση που έδειξε ότι έκανε πίσω στα σχέδιά του να κατακτήσει και την κινεζική βιομηχανία διασκέδασης, παρ’ ότι είχε επενδύσει γι’ αυτό 700 εκατομμύρια δολάρια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κίνας είχαν ξεκινήσει έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές εις βάρος της Alibaba. Ο ίδιος ο Μα και δύο ακόμα κορυφαία στελέχη του ομίλου είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με δραστηριότητές του εν μέσω αυξημένου ελέγχου, στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα του Διαδικτύου. Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε το “παιχνίδι” των επιχειρηματιών της τεχνολογίας που άρχισαν να συγκεντρώνουν μεγάλη δύναμη και επιρροή.

Αμερικανικά δημοσιεύματα συσχέτιζαν την ένταση μεταξύ αρχών και ομίλου με την απόφαση του Πεκίνου να ζητήσει από τις κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας να επεξεργαστούν κλεμμένα δεδομένα για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας. Η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων θα έδινε στην Κίνα ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στην παγκόσμια σκηνή και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει το Πεκίνο να στοχεύσει ξένα κράτη, καθώς και να προχωρήσει σε κλάδους όπως οι αμυντικές συμβάσεις και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο Μα, που σε μία δεκαετία ίδρυσε και ανέπτυξε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, υποχρεώθηκε να “εξοριστεί”, την ίδια στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, με την συνταγή των σκληρών lockdown. Πολιτική που πλέον προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις, τις οποίες το καθεστώς απειλεί με σκληρή καταστολή. Ήδη τα πρώτα άρματα μάχης έκαναν την εμφάνιση τους σε κινεζικές πόλεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι