Quantcast
Με την "άδεια" του Βερολίνου το "πράσινο φως" για τις συντάξεις - slpress.gr
Με την "άδεια" του Βερολίνου το "πράσινο φως" για τις συντάξεις, slpress

Το «πράσινο φως» να μην περικοπούν οι  συντάξεις έδωσε τελικά το Euroworking Group, το οποίο εξέτασε το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο για την ώρα είναι αν η έγκριση που έδωσε το Euwoworking Group αφορά την ακύρωση ή την αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Η ομάδα εργασίας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Αθήνας, καθώς έκρινε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων το 2019.  Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί βέβαια στο Eurogroup, την Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, και η οριστική επικύρωση, η οποία θα περιλαμβάνει και τα αντίμετρα, θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν δημοσιεύσει τις επίσημες συστάσεις της για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Ωστόσο η θετική σημερινή εισήγηση προδιαγράφει τη απόφαση, όπως εκτιμούν ευρωπαϊκοί κύκλοι.

Σε ό,τι αφορά πάντως, το ερώτημα αν πρόκειται για ακύρωση ή αναβολή του μέτρου, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η  ελληνική εισήγηση προέβλεπε την ακύρωση. Αναφορικά με το συνολικό ύψος του πακέτου θετικών μέτρων, οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβασε το ποσό στα 900 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο θετικών μέτρων

Σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα, την εφαρμογή των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση για το 2019, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το EWG προχώρησε σε μικρές περικοπές των κονδυλίων για ορισμένα από αυτά.

Αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιες είναι οι παρεμβάσεις που έκαναν τα τεχνικά στελέχη του ευρωπαϊκού οργάνου, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για περικοπές στα κονδύλια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντιθέτως αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μάλλον προχώρησε κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό, το EWG φέρεται ότι αποδέχτηκε τελικά η εθνική χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η οποία είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού, να αυξηθεί στο 1,5 δισ. ευρώ το 2019, από 1 δισ. φέτος.

Θετικό ρόλο στην απόφαση του EWG έπαιξαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού παρουσιάζει σημαντική υπέρβαση το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Μάλιστα σε απόλυτα μεγέθη φτάνει στα 6,46 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την  ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν σε 5,33 δισ. ευρώ.

Οι "βρώμικες" σπάνιες γαίες προκαλούν και πολιτικό κόστος

Με την …άδεια του Βερολίνου

Για την απόφαση του Euwoworking Group είχε προϊδεάσει πάντως, πριν από μερικέ ημέρες το Βερολίνο, όπως είχε γράψει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα ανέφερε, ότι με δεδομένο πως η Ελλάδα αναμένει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, η κυβέρνηση της Μέρκελ είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού. Το δημοσίευμα έκανε ωστόσο λόγο για αναβολή του μέτρου περικοπή των συντάξεων και έθετε ως προϋπόθεση η Κομισιόν να δώσει το «πράσινο φως» στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Είχαν προηγηθεί βεβαίως οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνιζε ότι η κυβέρνηση των Αθηνών ενήργησε «πολύ λογικά και πολύ έξυπνα», ενημερώνοντας την Κομισιόν για τα σχέδιά της σχετικά με το θέμα των συντάξεων. Οι δηλώσεις αυτές πάντως είχαν και το πολιτικό μήνυμά του προς την Ρώμη, καθώς δείχνουν στην ιταλική κυβέρνηση ότι η Αθήνα που συνεργάζεται με την ΕΕ παίρνει τελικά αυτό που ζητάει.

Ενημερωμένοι για το αποτέλεσμα έδειχναν όμως και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα, οι οποίοι επισήμαιναν, πριν την σημερινή απόφαση, ότι «δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου» και ότι «το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».  Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωνε επίσης ότι το συγκεκριμένο πακέτο έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα, προφανώς κατά την διάρκεια των επαφών του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Σημειώνεται ότι, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου, το πακέτο των θετικών μέτρων περιλαμβάνει:

  • Εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
  • Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή
  • Επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και επιδοτεί κατά 100% τις εισφορές των εργαζομένων και κατά 50% των εργοδοτών
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (σταδιακά από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας, με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά)
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων
  • Μετατροπή του τρέχοντος εργασιακού καθεστώτος 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από ορισμένου σε αορίστου χρόνου
  • Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.