ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο “κόφτης” στην ενεργειακή κατανάλωση που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο "κόφτης" στην ενεργειακή κατανάλωση που ετοιμάζει η κυβέρνηση,

Σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας με μείωση της κατανάλωσης ρεύματος ενόψει του θερμού ελληνικού καλοκαιριού ετοιμάζει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εργαζόμενοι και οικιακοί καταναλωτές χρειάζονται το air condition λόγω αλλαγής των κλιματικών αλλαγών περισσότερο από όσο 20 χρόνια πριν. Το σχέδιο προβλέπει να μπει “κόφτης” στο Δημόσιο και να δίνεται μπόνους σε ιδιώτες που θα αντέχουν τον καύσωνα με κλειστά τα κλιματιστικά! Επίσης προβλέπει και… συσκοτίσεις.

Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, που θα θέσουν ως στόχο να πείσουν τον κόσμο να έχει τα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς. Eκφράζονται πάντως φόβοι ότι η ευρωπαϊκή προσπάθεια ξεκινά μεν με μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία, όπως άρχισε και η ιστορία με τα εμβόλια, αλλά θα καταλήξει σε “ποινές” για όσους δεν μειώνουν την κατανάλωση.

Επίσης θα περιορισθεί ο οδικός φωτισμός, θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες του δημοσίου με ενεργειακά πιο αποδοτικούς και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κλείνουν τα φώτα στους χώρους, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα, όταν τελειώνουν την εργασία τους εκεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αυτά θα εξοικονομήσουν περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κίνητρα για οικονομία στο ρεύμα

Σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν κλιματιστικά ή θα έχουν το νου τους να κλείνουν τα φώτα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δίνει έμμεσο bonus, που όμως δεν θα αφορά τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να αυξάνονται κατά τι τα κονδύλια του κάθε υπουργείου ή φορέα.

Για να διαπιστωθεί αν κάποιοι φορείς ή φυσικά πρόσωπα κάνουν όντως προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης, θα συγκρίνεται η περσινή κατανάλωση με την φετινή. Όμως ούτε αυτό είναι απολύτως σαφές, καθώς η κατανάλωση μετράται κατά μήνα σε μικρό ποσοστό “πελατών” της ΔΕΗ και των παρόχων, ενώ στα περισσότερα κτίσματα η καταμέτρηση γίνεται ανά τετράμηνο.

Αν πάντως ένας φορέας διαπιστωθεί έστω και το φθινόπωρο ότι όντως έκανε οικονομία φέτος το καλοκαίρι, θα έχει σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό. Δεν αναφέρθηκε τι μπόνους θα λάβουν όσοι οικιακοί καταναλωτές κάνουν το ίδιο, δηλαδή περιορίσουν την χρήση της ενέργειας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα παίρνουν αυξημένη επιδότηση ρεύματος. Αυτό προφανώς θα ισχύει για όσους ήδη δικαιούνται επιδότησης και είναι γνωστό ότι δεν την δικαιούνται όλοι.

Προκειμένου να υλοποιηθεί πάντως το όλο σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα στήσει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Στα νοικοκυριά θα γίνεται επίσης σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο ή τετράμηνο, παρότι το δίμηνο όπως είναι γνωστό εκδίδεται με βάση την.. προπέρσινη κατανάλωση, καθώς είναι το λεγόμενο “έναντι” και η κατανάλωση μετράται αντικειμενικά μόνον τρεις φορές το χρόνο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή οδηγίας της Κομισιόν, και ήδη την υιοθέτησαν Ισπανία και Πορτογαλία. Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει και την επιδότηση για αντικατάσταση παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες), καθώς και για παραγωγή ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.λπ.). Εντούτοις μέχρι στιγμής η επιδότηση αυτή αφορά λίγους πολίτες και δεν κρίνεται αντικειμενικά ως υψηλή, καθώς καταβάλλουν το μεγαλύτερο κόστος οι ίδιοι και απλώς αναμένουν απόσβεση στα επόμενα έτη μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών που ελπίζουν να λαμβάνουν.

Εκφράζονται πάντως φόβοι μήπως η κυβέρνηση προχωρήσει σε άλλα πιο σκληρά μέτρα, δηλαδή θα βάλει τελικά όριο κατανάλωσης και θα μπει “δελτίο” στις κιλοβατώρες που θα δικαιούνται οι καταναλωτές, με πρόστιμα ή υπερχρέωση σε όσους χρειάζονται περισσότερες από τις “επιτρεπόμενες” κιλοβατώρες. Ο λόγος είναι ότι οι πολίτες ούτως ή άλλως κάνουν όσο περισσότερη οικονομία μπορούν, γιατί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, και παρά την εξοικονόμηση που παλεύουν να καταφέρουν, το αποτέλεσμα είναι ελάχιστο όσον αφορά στην τσέπη τους. Δηλαδή, ήδη οι περισσότεροι καταναλώνουν το ελάχιστο δυνατόν, όπως κάνουν εξάλλου και για τα καύσιμα, αφού η τιμή της βενζίνης τους αναγκάζει στην πράξη να μειώσουν τις μετακινήσεις.

Ελάχιστα είναι τα νοικοκυριά που κατανάλωσαν κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 όσα είχαν καταναλώσει το αντίστοιχο περσινό. Πολλές οικογένειες μάλιστα ήδη στράφηκαν όσον αφορά στο μαγείρεμα, στο υγραέριο, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, ενώ όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, προχωρούν σε εγκατάσταση φυσικού αερίου, το οποίο όμως είναι πολύ ακριβό κι αυτό.

Περιορίζονται και οι εναλλακτικές

Οι φιάλες γκαζιού έχουν ακριβύνει επίσης. Από 15 ευρώ που χρεώνονταν κάθε αναγόμωση πέρσι, έφθασε τα 22 ευρώ. Αυτή είναι αύξηση της τάξης του 46%.  Μάλιστα οι συνοικιακοί προμηθευτές έχουν αρχίσει και δίνουν ακόμα και μισογεμάτες φιάλες στις οικογένειες που έχουν πελάτες και που δεν μπορούν να δώσουν άμεσα τα 22 ευρώ. Σε αυτούς δίνουν με 12 ευρώ φιάλες που είναι κατά 50% – 70% γεμάτες ώστε να εξυπηρετηθούν προσωρινά.

Η Κομισιόν είχε προτείνει και την περιορισμένη χρήση των ΙΧ τα Σαββατοκύριακα ή και την απαγόρευση κυκλοφορίας για μια ημέρα την εβδομάδα, πιθανόν την Κυριακή, δηλαδή τις μέρες που συνηθίζονται εξορμήσεις για εκδρομές. Επίσης είχε προτείνει και άλλα ανεδαφικά ή ανεφάρμοστα για τη χώρα μας, όπως να μην είναι ανοιχτός ο κλιματισμός σε όλα τα δωμάτια. Στην Ελλάδα ούτως η άλλως η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών έχει το πολύ δύο κλιματιστικά στο σπίτι της, για να καλύπτει το ζευγάρι και τα παιδιά ή το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι