ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Κυριακές χωρίς ΙΧ” φέρνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

"Κυριακές χωρίς ΙΧ" φέρνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, στην Κομισιόν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακάουτ, το οποίο δεν αποκλείει. Η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει και “Κυριακές χωρίς ΙΧ”!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής “El Pais”, που παρουσιάζουν “ΤΑ ΝΕΑ”, η Κομισιόν προγραμματίζει ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει, τουλάχιστον θεωρητικά, και την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017, μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρ’ ότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο. Οι δράσεις που εξετάζονται:

  • Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα, ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών-ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).

Στην χώρα μας, ο πληθωρισμός συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του και τον μήνα Απρίλιο. Έκλεισε στο 10,2% το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην χώρα από το 1995. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 122,6%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 88,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, στα καύσιμα με 29%, στα λαχανικά με 13,8% και έλαια – λίπη με 22%. Έτσι, οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και τελικά ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ εκτινάχθηκε.

Μασάζ στον Ορμπάν

Οι χώρες της ΕΕ πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εκτίμησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Μπον στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI και πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Από τις Βρυξέλλες επίσης έγινε γνωστό ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να ταξιδέψει στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τον Ορμπάν προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «πυρηνικό πλήγμα για την ουγγρική οικονομία» πυροδοτώντας σειρά άλλων αντιδράσεων στην ΕΕ. Ο Βούλγαρος ομόλογός του Κίριλ Πετκόφ επίσης ζήτησε εξαίρεση για την χώρα του στο εμπάργκο πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι η Βουλγαρία έχει διακόψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από τον προηγούμενο μήνα, όπως και η Πολωνία που αρνήθηκαν με πληρώσουν με το νέο σύστημα που επέβαλε το Κρεμλίνο.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα.

Τί ισχύει με το ρωσικό πετρέλαιο

Ως προς την επιβολή απαγορεύσεων στα πλοία της ΕΕ, να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες η σχετική διάταξη αποσύρθηκε. Στην απαγόρευση, όπως διατυπωνόταν στο αρχικό κείμενο, περιλαμβάνονταν και οι μεταφορές από ευρωπαϊκά πλοία σε πλοία τρίτων χωρών (ship-to-ship transfers). Η Ελλάδα, όπως και στο πέμπτο πακέτο, σχετικά με τον αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ζήτησε την άμβλυνση της διάταξης και πέτυχε τελικά να απαλειφθεί από το κείμενο.

Το βασικό επιχείρημα ήταν η απροθυμία των χωρών του G7 να δεσμευθούν ότι και τα δικά τους πλοία δεν θα κάνουν μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, κάτι που απορρίφθηκε στην προχθεσινή διάσκεψη υπό την προεδρία της Γερμανίας, παρότι το Βερολίνο έβλεπε θετικά το μέτρο.

Συνάντηση Σολτς-Μακρόν

Στο διπλωματικό πεδίο, έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία απηύθυνε εκ νέου ο Εμμανουέλ Μακρόν, στις κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Αυτός είναι ο στόχος μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσες με όρους που θα αποφασίσει η ίδια. «Ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία έχει βαθιές συνέπειες για όλους μας, τους πολίτες της Ευρώπης και γι αυτό επιτακτική είναι η ανάγκη κοινής δράσης», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Και ο καγκελάριος Σολτς έκανε λόγο για ανάγκη να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα με στόχο την αποκλιμάκωση, μετά από πολλές εβδομάδες πολέμου. Τόνισε όμως ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα προσβάλλει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, κλιμακώνοντας τις κυρώσεις προς τη Μόσχα, ανέφερε επίσης ο Εμμανουέλ Μακρόν. Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα, προωθώντας κοινές πρωτοβουλίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι