ΑΠΟΨΗ

Οι ύφαλοι που παραμονεύουν στην εκκίνηση μία επιχείρησης

Οι ύφαλοι που παραμονεύουν στην εκκίνηση μία επιχείρησης, Ηρακλής Γωνιάδης

Με το εισόδημά σου να τείνει προς τα όρια της κοινωνικής σου περιθωριοποίησης, παρότι σφύζεις από ζωντάνια την οποία αδυνατείς να εξωτερικεύσεις βελτιώνοντας τη ζωή σου, είναι αναμενόμενο να ψάχνεις διεξόδους στην αδιέξοδη πολιτική της υποτέλειας κυβερνήσεων με αντίτιμο την πολυτέλεια της εξουσίας τους.

Πρώτη διέξοδος, η μετανάστευση σε χώρες σεβόμενες τα προσόντα σου παρέχοντας καλύτερες προοπτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης προς ένα σχετικά ασφαλέστερο μέλλον μακριά από την πατρίδα η οποία σε γέννησε μεν, σε παράτησε δε! Δεύτερη, η πάλη για επιβίωση στο εχθρικό περιβάλλον της οπλισμένος με την τεχνογνωσία και τις δεξιότητές σου ποντάροντας στην καινοτομική επιχειρηματική ιδέα η οποία –συνήθως-αναδεικνύεται προσδιορίζοντας το πρόβλημα –δικό σου ή άλλων- και τη λύση του.

Επιλέγοντας την επιχειρηματική δράση, αναλαμβάνεις και το κόστος της έλλειψης αίσθησης καθήκοντος των ταγών τε και υπαλλήλων της πολιτείας οι οποίοι, αντί να διευκολύνουν τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από εκείνο του οποίου προτείνεις τη λύση! Κατά συνέπεια, εκτός από το θάρρος και τη φιλοδοξία σου να βγεις από το τέλμα, χρειάζεσαι και ένα απτό σχέδιο για τη διαμόρφωση του οποίου είναι συνετό να προβείς στη δέουσα επιμέλεια αναζητώντας απόψεις και συμβουλές (συγγενών/φίλων/ειδικών) ικανές να φανούν χρήσιμες, αλλά κι επιβλαβείς μαζί αν δεν τις διαχειριστείς σαν καταλύτες διαμόρφωσης της απόφασής σου να τολμήσεις ή να παραιτηθείς.

Η σύσταση να κρατήσεις την ιδέα σου μυστική (για να μην σου την κλέψουν;) θα σου στερήσει πολύτιμα σχόλια για τη βιωσιμότητα ή την περαιτέρω βελτίωσή της πριν προβάλλεις την πρόταση αξίας στην οποία καταλήγεις εφαρμόζοντάς τη. Καλή η μυστικότητα όσο δεν καθίσταται δυσλειτουργική για το εγχείρημά σου. Η δε άποψη να “ξεχάσεις την προσωπική σου ζωή” επειδή απαιτείται η “ψυχή τε και σώματι” προσπάθεια, μπορεί να σου επισημαίνει τη σοβαρότητά του ή και να “κάτσεις στ’ αυγά σου”. Πράγματι, χρειάζεται κόπος και σύνεση στη διαχείριση της ορμής και της φιλοδοξίας σου να ξεφύγεις από μια ζωή που δεν ζεις, οφείλοντας –με το χρόνο μονοσήμαντο – να τη βιώνεις “εν τω άμα”· πόσο μάλλον όταν επιτυχία της επιχείρησης χωρίς την προσωπική σου ευημερία δεν νοείται.

Κατά τη φάση της εκκίνησης είναι αλήθεια πως θα πιεστείς αρκετά ώστε να “χάσεις τον ύπνο σου” γι’ αυτό είναι καλό να σχεδιάζεις το αύριο σήμερα ώστε ξυπνώντας το πρωί να ξεκινάς προετοιμασμένος. Απόφευγε τον υπερβολικό φόρτο εργασίας διαχειριζόμενος καλύτερα το 24ωρό σου αναθέτοντας δουλειές σε εξίσου αν όχι ικανότερους συνεργάτες. Η εργασιομανία εξουδετερώνει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, καλλιέργησε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για να είσαι αποτελεσματικός· η μηχανή του νου χρειάζεται και τα “ρελαντί” της!

Κόπος-χρόνος-χρήμα

Στην επιχειρηματική σου απόπειρα δεν ρισκάρεις τα πάντα, όπως μπορεί να σου πει κάποιος, αλλά αναλαμβάνεις ένα λελογισμένο ρίσκο του οποίου η πιθανότητα εμφάνισης ενισχύεται από τη βιασύνη να “τα κονομήσεις” καθιστώντας σε, εκ του αποτελέσματος, ριψοκίνδυνο. Η επιχείρηση δεν γίνεται κερδοφόρα σε μια μέρα, χρειάζεται κόπο, χρόνο και χρήματα. Η συμβουλή “βρήκες χρήμα πάρ΄το” δεν είναι εξ ορισμού καλή καθώς η ευκολία λήψης κινδυνεύει να γίνει αντιστρόφως ανάλογη της επιστροφής, ειδικά όταν ξοδεύεται για επίδειξη. Η υπερβολική χρηματοδότηση είναι πιθανό να αποδειχθεί κακή πριν προσαρμοστεί ή εδραιωθεί στα δεδομένα της αγοράς και γίνει αντιληπτό το κόστος απόκτησης πελατών (Διαφήμιση; Social media marketing; Μαγαζί στη Λαμπράκη ή στην Τσιμισκή; Κλπ.).

Ακόμη κι αν επιδοθείς σε εκείνο που αγαπάς ακολουθώντας μια συμβουλή η οποία δεν στερείται αξίας, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη όταν αυτό το οποίο προτείνεις (προϊόν/υπηρεσία) δεν υποστηρίζεται από το κατάλληλο μάρκετινγκ και την απαραίτητη για τούτο υποδομή. Ούτε και η σύσταση για γρήγορη ανάπτυξη (να προλάβεις τον ανταγωνισμό;) στερείται προβλημάτων καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλα κενά στις ταμειακές ροές με πιθανότητα κατάρρευσης. Μεγάλωνε δημιουργώντας τον “φέροντα οργανισμό” της επιχείρησης με σύνεση ώστε “να δέσει κόκκαλο”!

Αλλά και η άποψη ότι, κάθε ιδέα έχει την αγορά της, δεν ευσταθεί, όντας πιθανό να σε αποτρέψει από τη δέουσα έρευνα επιβεβαίωσης της διαφορετικότητας της πρότασής σου και του αγοραστικού της ενδιαφέροντος. Η συμβουλή να περιμένεις την ιδανική στιγμή εκκίνησης είναι δυνατό να σε παγιδέψει στην αναζήτησή της “τέλειας” την οποία οι εξελίξεις αμφισβητούν διαρκώς αυξάνοντας την πιθανότητα να μην ξεκινήσεις ποτέ.

Σαν έχεις τη σωστή ιδέα, την πραγματοποιείς και βγαίνεις στην αγορά με μια ελάχιστα βιώσιμη πρόταση (ΕΒΕ) προκειμένου να συλλέξεις αντιδράσεις (άραγε όσοι σε ενθάρρυναν θα αγοράσουν;), αλλά και έσοδα προβάλλοντας -συγχρόνως-την εικόνα της επιχείρησης. Λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απόφυγε τις υπερβολικές νομικές δαπάνες αποδυνάμωσης του εγχειρήματος προτού αναπτύξεις το βασικό προϊόν/υπηρεσία και προχωρήσεις στην κυκλοφορία του.

Για παράδειγμα, εξέλιξε πρώτα την επινόηση/εφεύρεση/ανακάλυψή σου σε καινοτομική (δηλαδή, εμπορικά εκμεταλλεύσιμη) πρόταση αξίας και μετά, ή συγχρόνως προχώρα στην κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας σου. Η υποχρεωτική δημοσιοποίησή της κατά τη φάση της κατοχύρωσης είναι πιθανό να προκαλέσει έσοδα μέσω παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης, αλλά και τον κίνδυνο ιδιοποίησής της που συνεπάγεται έξοδα.. Αλλά και η υπόδειξη να μην επανεφεύρεις τον τροχό υπονοώντας ότι πρέπει να εισάγεις μια ριζική καινοτομία σε αποτρέπει από την επιδίωξη βελτιώσεων υφιστάμενων προτάσεων αξίας σε μια ήδη ώριμη αγορά.

Μισθωτός με την λειτουργία της επιχείρησης

Σκέψου πόσες εκδοχές του τροχού υπάρχουν μέχρι στιγμής! Εντόπισε προϊόντα του ανταγωνισμού και αποδομώντας τα πρότεινε αξιόπιστα υποκατάστατά τους· το έχει ανάγκη η κοινωνία που αγωνιά για τον ραγδαία εξελισσόμενο πληθωρισμό τον οποίο οι κυβερνώντες αποκαλούν “εισαγόμενο” προκειμένου να καλύψουν την εύνοιά τους στις διεθνείς αλυσίδες και τα καρτέλ.

Η σύσταση να παραμείνεις μισθωτός παράλληλα με την έναρξη και λειτουργία της επιχείρησης, δηλαδή, να πατάς σε δυο βάρκες, είναι δυνατό να σε βουλιάξει αν προκύψει σύγκρουση συμφερόντων με τον εργοδότη σου ή δεν έχεις καταλήξει σε μια ΕΒΕ η οποία δεν θα θίγει δικαιώματα τρίτων. Η σοβαρότητα της επιχειρηματικής σου απόπειρας θα απαιτήσει την παραίτηση από τη δουλειά προκειμένου να εστιάσεις εκεί όπου εντόπισες την ευκαιρία αλλαγής του βιοποριστικού σου μοντέλου. Έσω έτοιμος!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι