Όπου γάμος και χαρά, η ΑΑΔΕ πρώτη σειρά!
25/01/2024Για γέλια και για κλάματα! Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος την υπόθεση φοροδιαφυγής που προέκυψε από την υπερφίαλη διαφήμιση του γάμου ενός ιατρού και μια πρώην παίκτριας του Survivor.
Όπως φαίνεται, οι νεόνυμφοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την διαδικτυακή τους αμετροέπεια αφού η ΑΑΔΕ ανακάλυψε φοροδιαφυγή – ή, ένδειξη φοροδιαφυγής – σχεδόν σε όλους τους συντελεστές της τελετής, ήτοι σε 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα!
Αναλυτικώς, ελέγχονται:
- Γνωστός τραγουδιστής.
- Ο σχεδιαστής(!) του γάμου.
- Η εταιρεία που έραψε το νυφικό.
- Το κτήμα στο οποίο έγινε η δεξίωση.
- Ο ζαχαροπλάστης που έφτιαξε την τούρτα.
- Η εταιρεία που παρείχε τα σερβίτσια.
- Το κομμωτήριο της νύφης.
- Ο/Η μακιγιέρ της νύφης.
- Το ανθοπωλείο που έκανε τον στολισμό.
- Το κοσμηματοπωλείο που πούλησε το μονόπετρο.
- Ο φωτογράφος.
- Ο μουσικός που έπαιξε στην δεξίωση.
- Ο disc jockey της δεξιώσεως.
- Η επιχείρηση που διακόσμησε τον χώρο με μπαλόνια.
- Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων(!) του γάμου.
Να μου το θυμάστε, ο μοναδικός που δήλωσε το εισόδημα από τον γάμο είναι ο ιερέας της Αγίας Σκέπης Παπάγου, που τέλεσε το μυστήριο! Βεβαίως, ουδόλως με απασχολεί το γελοίον του πράγματος, το οποίο θα υπήρχε ακόμη και χωρίς την παρέμβαση της ΑΑΔΕ, αρκεί κανείς να διαβάσει τα διάφορα ρεπορτάζ σχετικώς με τον γάμο, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν. Άλλωστε, αυτό είναι ζήτημα προσωπικής αισθητικής – ανύπαρκτης πάντως – του ζευγαριού και καλά να είναι οι άνθρωποι.
Τα αξιοσημείωτα ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος είναι δύο. Πρώτον, το κοινωνικό “ξεχείλωμα” που καταδεικνύει αυτή η υπερφίαλη προσπάθεια προβολής ενός γάμου. Δεν έχει σημασία ποιοι παντρεύονται, αλλά πως αυτή η σημαντική προσωπική στιγμή εργαλειοποιείται με σκοπό την ανούσια προβολή. Υπό την έννοια αυτή, δεν λυπάμαι κανέναν από όσους θα κληθούν να περάσουν από το – δημόσιο – ταμείο, χώρια τι ποινικές ευθύνες θα προκύψουν από την μη καταβολή ΦΠΑ.
Στο παρελθόν ο γάμος, εκτός παππά και κουμπάρου, ήθελε το πολύ ένα κέντρο διασκεδάσεως για το τραπέζι και αυτό μόνον για όσους είχαν την οικονομική άνεση. Άλλωστε, πέραν της “κοινωνικής νομιμοποιήσεως” της σχέσεως του ζευγαριού, η σκοπιμότητα της ανοιχτής τελετής, δηλαδή των προσκεκλημένων, ήταν τα δώρα τους που στήριζαν το στήσιμο του νέου νοικοκυριού. Όλοι συνεισφέρουν για να στηρίξουν το νέο ζευγάρι, η κοινωνική και οικονομική αξία της ανοιχτής τελετής είναι όχι μόνον προφανής, αλλά εύλογη και δίκαιη. Ας προβληματισθούμε πως φθάσαμε στους γάμους που μοιάζουν με κακής αισθητικής κινηματογραφικές παραγωγές…
Ορθώς έπραξε η ΑΑΔΕ…
Δεύτερον, είναι το πλέον προφανές, δηλαδή το φορολογικό ζήτημα. Έχω επανειλημμένως καταφερθεί κατά του τρόπου λειτουργίας της ΑΑΔΕ, αλλά και της ίδιας της υποστάσεώς της ως ανεξαρτήτου αρχής. Όμως, οφείλω να παραδεχθώ ότι η φορολογική αρχή δικαιούται να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσον για να αποκαλύψει την φοροδιαφυγή. Εν προκειμένω, δεν χρειάσθηκε παρά μια απλή ανάγνωση των χαζοχαρούμενων ρεπορτάζ περί του γάμου, στα οποία κατεγράφησαν όλες οι σχετικές αγοραπωλησίες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η τιμή τους! Τα υπόλοιπα ήταν απλή ρουτίνα για τους ελεγκτές.
Όμως, αυτό που θέλω να επισημάνω, όσο και αν γίνομαι κουραστικός επανερχόμενος στο θέμα αυτό, είναι ότι ούτε το ζευγάρι ούτε οι συντελεστές της τελετής θα είχαν προχωρήσει σε αγοραπωλησίες άνευ παραστατικών, εάν όλα αυτά τα έξοδα εξέπιπταν πλήρως του εισοδήματός των!
Ναι, θα πει κάποιος καλόπιστος, αλλά ο γαμπρός, ως ιατρός είχε πολλές αδήλωτες εισπράξεις, ομοίως και πολλοί εκ των συντελεστών π.χ. ο μουσικός, η μακιγιέζ, ο DJ, ο φωτογράφος κα. άρα τους συνέφερε να πληρώσουν χωρίς αποδείξεις! Η απάντηση είναι απλή: Με την εφαρμογή συστήματος πλήρους και καθολικής εκπτώσεις των δαπανών από το εισόδημα ουδείς θα έχει κίνητρο φοροδιαφυγής, αφού οι πελάτες του θα του ζητάνε αποδείξεις, άρα και ο ίδιος θα ζητάει αποδείξεις κάθε δαπάνης του ώστε να μειώνεται νομίμως το φορολογητέο εισόδημά του. Το σύστημα αυτό, όπως είναι προφανές, εξυγιαίνει ολόκληρο το συναλλακτικό κύκλωμα αφού, ξεκινώντας από τον απλό καταναλωτή, αναγκάζει όλη την εμπορική και παραγωγική αλυσίδα να παρουσιάσει το σύνολο των εσόδων και των δαπανών της.
Δυστυχώς, όσο περισσότερο σπανίζουν η κοινωνική σοβαρότητα και η προσωπική αξιοπρέπεια, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πολιτική ανικανότητα! Συνεπώς, δεν περιμένω ούτε να σοβαρευθούμε ως πρόσωπα, ούτε να αποκτήσουμε πολιτικούς ικανούς να καταλάβουν το αυτονόητο και να το εφαρμόσουν…