ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 αιτήσεις καθημερινά για επίδομα ρεύματος

Πάνω από 100.000 αιτήσεις καθημερινά για επίδομα ρεύματος,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πάνω από 100.000 άτομα την ημέρα υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα ενέργειας, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε προχτές το βράδυ. Συγκεκριμένα άνοιξε αρχικά για όσους το ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και εν συνεχεία για όσους  έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2. Μέχρι στιγμής (μεσημέρι Κυριακής) είχαν υποβληθεί 175.000 αιτήσεις. Αύριο ή πιθανόν απόψε, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3. Όπως φαίνεται συνολικά από όλα τα ΑΦΜ θα κατατεθούν πάνω-κάτω περίπου 1.000.000 αιτήσεις για ισάριθμα νοικοκυριά που θα λάβουν το 60% των χρημάτων που έδωσαν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το επίδομα ρεύματος κυμαίνεται από 18 μέχρι 600 ευρώ. Ζημιωμένοι βγαίνουν όσοι είχαν επιβάρυνση μικρότερη των 30 ευρώ, π.χ. 29 ευρώ. Αυτοί δεν θα λάβουν καμία επιδότηση, γιατί το επίδομα χορηγείται μόνον σε όσους πλήρωσαν ως ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω από 30 ευρώ. Από το ποσό που χρεώθηκε ο πελάτης το τελευταίο εξάμηνο, αφαιρείται η έκπτωση που έδωσε το κράτος πάνω στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης αφαιρείται η έκπτωση που έχουν δώσει οι πάροχοι πάνω στην ίδια ρήτρα. Το υπόλοιπο των αφαιρέσεων αυτών, είναι το ποσό που επιδοτείται από το κράτος σε ποσοστό 60%. Αν δηλαδή κάποιος είχε χρεωθεί π.χ. 100 ευρώ ως ρήτρα και με τις εκπτώσεις κατέβαλε 70 ευρώ, τότε θα του δοθεί το 60% των 70 ευρώ που πλήρωσε, δηλαδή θα λάβει 42 ευρώ.

Οι δικαιούχοι παίρνουν το επίδομα αυτό για λογαριασμούς κύριας κατοικίας και για των παιδιών τους αν σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Οι λογαριασμοί που υπολογίζονται πρέπει να έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Οι ημερομηνίες δεν αφορούν περίοδο κατανάλωσης, αλλά τις ημερομηνίες έκδοσης του λογαριασμού. Για να υπολογίσει κάποιος τι ποσό να περιμένει, θα πρέπει να αθροίσει από τους λογαριασμούς του εξαμήνου –πάντα με βάση την ημερομηνία έκδοσης–, τα ποσά που αναφέρονται στη “ρήτρα αναπροσαρμογής”.

Εν συνεχεία θα αθροίσει τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως “κρατική επιδότηση” και ως “έκπτωση” ώστε να τα αφαιρέσει και να μείνει “καθαρό” το ποσό της ρήτρας που θα επιδοτηθεί. Θα λάβει το 60% του ποσού αυτού. Στην πράξη τα 600 ευρώ της τρέχουσας επιδότησης αφορούν υψηλές καταναλώσεις που είχαν μεγάλη επιβάρυνση και που ακόμα και μετά την αφαίρεση της κρατικής ενίσχυσης και της έκπτωσης των παρόχων, ο δικαιούχος πλήρωσε το εξάμηνο αυτό 1.000 ευρώ.

  Ασυδοσία των παρόχων ρεύματος βλέπει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, διενεργείται αυτόματος προέλεγχος και αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους αιτούντες για τυχόν διορθώσεις (π.χ. “μη υπαρκτή παροχή”, “λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού” κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους που φοιτούν στην Ελλάδα. Όσοι δεν είχαν υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση και κάνουν δήλωση για πρώτη φορά φέτος, θα πρέπει να την έχουν υποβάλει προτού μπουν στο power pass. Αιτήσεις θα υποβάλλονται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- έως και την 30ή Ιουνίου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι