ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου προτείνει η Επιτροπή

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου και στο ρεύμα προτείνει η Επιτροπή,

Σχέδιο πέντε σημείων, για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης με βασικό μοχλό το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα εξής:

-Υποχρεωτική μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
-Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
-Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.
-Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
-Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

Όσον αφορά στο τρίτο μέτρο σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times το πλαφόν θα τεθεί στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα για τον ηλεκτρισμό από παραγωγούς εκτός του φυσικού αερίου, δηλαδή αιολικά πάρκα, πυρηνικούς σταθμούς και εργοστάσια λιγνίτη και πετρελαίου. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οτιδήποτε ξεπερνά το πλαφόν και περνά στις επιχειρήσεις ενέργειας θα συγκεντρώνεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και θα διοχετεύεται στους καταναλωτές, κατά τον τρόπο που θα κρίνεται κατάλληλος από το κάθε κράτος.

Ως προς τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής, θα προταθεί ο υποχρεωτικός περιορισμός κατά 5%. Σημειώνεται ότι ένας συνήθης τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου σε παράγοντες της βιομηχανίας είναι η αποζημίωση ή έκπτωση για χαμηλότερους λογαριασμούς στο μέλλον.

Κέρδη και ζημίες

Την ίδια στιγμή, το χρηματοδοτικό κόστος της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έως τώρα ανέρχεται σε 380 δισ. ευρώ, όμως είναι αμφίβολο αν αυτό το ποσό είναι αρκετό, λέει σήμερα το Bloomberg για να ανακουφίσει το βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να κρατήσει τα νοικοκυριά ζεστά κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Πόσα είναι τα χρήματα που έχουν διατεθεί έως τώρα, είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς 280 δισ. ευρώ έχουν δοθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, όμως, με το νέο πακέτο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτιμάται ότι θα πρέπει να διατεθούν άλλα 220 δισ. ευρώ για να κρατηθεί θετικό το πρόσημο της Ευρωζώνης και γενικότερα της οικονομίας της ΕΕ, που σημαίνει ότι το κόστος θα ανέλθει σε 500 δισ. ευρώ και αυτό για το 10μηνο του 2022 και το πρώτο δύσκολο εξάμηνο του 2023.

Από την άλλη, η κατάσταση στην αγορά ενέργειας έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα κέρδη της Ρωσίας. Στο διάστημα του πολέμου, έως τώρα (από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Αυγούστου) τα έσοδα της Ρωσίας ανήλθαν σε 158 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με το Ινστιτούτο CREA της Φινλανδίας (Centre for research on energy and clean air). Κατά την συγκεκριμένη περίοδο, το CREA υπολογίζει ότι ο κυριότερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων η Ευρωπαϊκή Ένωση (με συνολική δαπάνη 85 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία. Τα κέρδη για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας υπολογίζονται κατά το ίδιο διάστημα σε 43 δισ. ευρώ, αρκετά για να υπερκαλύψουν τις απώλειες από τις κυρώσεις της Δύσης.

Γερμανικές προετοιμασίες

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ήδη ανακοινώσει 3ο πακέτο ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ύψους 65 δισ. ευρώ και το συνολικό ποσό μαζί με τα δύο πρώτα πακέτα ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ και πάλι όμως η ανησυχία στο Βερολίνο είναι μεγάλη. Το νέο πακέτο δεν έχει ακόμη εξειδικευτεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι ενώσεις επιχειρήσεων όπως και οι περιφερειακές κυβερνήσεις ζητούν επίσπευση, εκτιμώντας ότι αν καθυστερήσει η εξειδίκευση των μέτρων πέραν του Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο με τα κρύα τα πράγματα θα είναι για όλους χειρότερα και για τις εταιρείες φυσικού αερίου και ρεύματος, που εκτιμούν ότι ήδη το 7 με 8% των καταναλωτών έχει αδυναμία εξόφλησης και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ποσοστό με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να εκτιναχθεί στο 25%. Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς προσπαθεί να προβάλλει όσο περισσότερο γίνεται την θετική προοπτική, της απεξάρτησης της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα και το 2030 να καλύπτει το 80% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι