Πολύ κακό για το τίποτα από την απόφαση του ΟΠΕΚ
03/04/2023Η νέα μείωση της παραγωγής του αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια από το καρτέλ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΡΕC) μπορεί να αιφνιδίασε την αγορά, αν και είχε προηγηθεί η Ρωσία περικόπτοντας αισθητά την παραγωγή της, αλλά η αναπροσαρμογή της διεθνούς τιμής στα 80 σχεδόν δολάρια το βαρέλι θ’ αποδειχθεί βραχύβια και θα υπονομεύσει το κύρος του ΟΠΕΚ.
Η παγκόσμια οικονομία θ’ απορροφήσει ανέτως την περικοπή της προσφοράς πετρελαίου και θα την υποκαταστήσει με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες –κυρίως με φυσικό αέριο οι τιμές του οποίου ευρίσκονται στα προ της προσφάτου κρίσεως επίπεδα– με δυνατότητες ανέτου αναπληρώσεως της χαμένης πετρελαϊκής παραγωγής.
Οι “κερδισμένοι” –τρόπος του τηλεοπτικώς λέγειν– από την περικοπή της παραγωγής αργού, κυρίως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία (που αυτή περικόπτει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια) δεν θα χαρούν επί πολύ χρόνο τ’ αυξημένα έσοδα των από την ανατίμηση που ήλπιζαν κατά 10%, ενώ οι ανάγκες των σε συνάλλαγμα αυξάνονται από την έκθεση των σε δαπάνες πολεμικές και μη.
Η είσοδος του βορείου ημισφαιρίου στην άνοιξη και η εφαρμογή της ανατιμήσεως από του προσεχούς Μαΐου στην κατανάλωση, θα προκαλέσει προσαρμογή της ζητήσεως, που θα κάνει την περικοπή της προσφοράς να φαίνεται “χλωμή”. Ουσιαστικώς οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ και η συνεργαζομένη Ρωσία εποίησαν την φιλοτιμίαν εις… ανάγκην, δια να που σώσουν το κύρος του Οργανισμού που δεν είναι στα καλύτερα του ιστορικά.
Η παγκόσμιος μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες και η νέα έμφασις που δίδεται στην πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες μορφές ενεργείας, καθώς και στην εξοικονόμησή της, δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι πλέον όμηρος των σεΐχηδων, των μουλάδων και των “κοζάκων” όπως στην δεκαετία του 1970…
Βραχυχρόνιες επιπτώσεις
Βέβαια, οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις εκ της ανατιμήσεως θα επηρεάσουν την κατανάλωση, όπως η άνοδος των τιμών στους σταθμούς εφοδιασμού υγρών καυσίμων και θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό πετρελαιοειδών σε χώρες όπως η ιδική μας και η Τουρκία –εκεί για άλλους λόγους: από την διακοπή της λαθρεμπορίας από το Ιράκ.
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα θιγεί από την ανατίμηση, αντίθετα θα ενισχυθεί από την υπενθύμιση ότι τα σοβαρά κράτη όπως λχ. η Κίνα κι η Ινδία δεν μπορούν να εξαρτούν την οικονομική ισορροπία από τα κέφια του Πούτιν ή των Αγιατολάχ της Περσίας.
Δύσκολη είναι η στάθμιση της περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή αναμένονταν, άρα είχε προ-εξοφληθεί από την χρηματιστηριακή αγορά. Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών θα ενισχυθούν περαιτέρω κι η επένδυση στις μετοχές των θα ήταν μία καλή ιδέα, αν και κάπως ξεθυμασμένη. Για τον ΟΠΕΚ, εν ολίγοις, «πολύς θόρυβος για το τίποτε» που θα έγραφε ο Σαίξπηρ.