ΘΕΜΑ

Πώς η Ινδία βάζει πλάτη στη Ρωσία

Πως η Ινδία βάζει πλάτη στη Ρωσία, Γιώργος Ηλιόπουλος

Οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Donald Trump είχαν εκτιμήσει πως μετά τον αγώνα για την ομαλοποίηση των σχέσεων στην Μέση Ανατολή και ειδικά του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, η Ινδία διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να αποτελέσει τον παγκόσμιο αντικαταστάτη της Κίνας στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκείνη την εποχή υπάρχει κάθε λόγος που να δικαιολογεί την αμερικανική αισιοδοξία από την στιγμή που η Ινδία είχε επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη με γοργούς ρυθμούς επιρροή της Κίνας στην Ασία και στην ζώνη του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency-IEA) στις επόμενες δύο δεκαετίες η ινδική υποήπειρος θα εμφανίσει αύξηση στις καταναλώσεις ενέργειας κατά 25% και το 2030 θα υπερβεί σε εισαγωγές την Ε.Ε. Οι αμερικανικές προσδοκίες διαψεύδονται όμως, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2021, το Κρεμλίνο αιφνιδιάζει τον Λευκό Οίκο, με μία νέα τεράστια και ευρέος φάσματος συμφωνία με την Ινδία. Το φάσμα δεν αφορά μόνον το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τομέα στον οποίο πρώτος ο γνωστός γιγαντιαίος όμιλος της ROSNEFT αναλαμβάνει να εφοδιάσει τον ινδικό όμιλο INDIAN OIL με 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου έως την λήξη του 2022, αλλά και αλλά και πολλά άλλα σημαντικά βιομηχανικά αγαθά.

Ένα από τα βασικά που αφορά τον τομέα των όπλων εστιάζεται στην παραγωγή 600.000 αυτόματων επιθετικών τυφεκίων τύπου Kalashnikov στην Ινδία, όπλο που προτιμάται από τις πολιτοφυλακές της Μέσης Ανατολής, αλλά και από τους τρομοκράτες ανά τον κόσμο. Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Harsh Vardhan Shringla, δηλώνει πως το συμβόλαιο του 2018 για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Η Ινδία βάζει πλάτη

Μετά τα μέσα Απριλίου, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας έχουν συχνές επαφές με τους ομολόγους τους στην Κεντρική Τράπεζα Ινδίας, με σκοπό να διευθετηθεί το θέμα της εκκαθάρισης των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Προβλέπεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο τραπεζικών εργασιών, με ανταλλαγή ρουβλίων με ρουπίες ή αντίστροφα και ενδεχόμενα η παρεμβολή ενός τρίτου νομίσματος, που δεν είναι άλλο από το κινεζικό γουάν. Παράλληλα οι ρωσικοί όμιλοι που εμπλέκονται στην συμφωνία δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύουν τα έσοδά τους από την Ινδία σε ομόλογα μεγάλων ινδικών ομίλων, ενισχύοντας την ανάπτυξη της χώρας.

Οι διμερείς συναλλαγές Ινδίας-Ρωσσίας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο έφθασαν τα $8,1 δισεκατομμύρια, με τις ινδικές εξαγωγές να ανέρχονται σε $2,6 δισεκατομμύρια και τις ανάλογες ρωσικές να διαμορφώνονται στα 5,5 δισεκατομμύρια. Οι δύο εταίροι προβλέπουν αύξηση των διμερών συναλλαγών στα $30 δισεκατομμύρια έως το 2025, με παράλληλες επενδύσεις ύψους $50 δισεκατομμυρίων.

Από τον Απρίλιο οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου αυξάνονται 50 φορές, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών ινδικών εισαγωγών σε μαύρο χρυσό, έναντι μόλις 0,2% προ της περιόδου της κρίσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία αποτελεί πλέον μετά την Σαουδική Αραβία τον δεύτερο σε όγκο προμηθευτή της Ινδίας σε αργό πετρέλαιο, με το 40% των εξαγωγών να καταλήγει στα ιδιωτικά ινδικά διϋλιστήρια RELIANCE IDUSTRIES και NAVARA ENERGY που υποστηρίζεται από τον γιγαντιαίο ρωσσικό όμιλο της ROSNEFT.

Τον Ιούνιο οι εισαγωγές αργού της Ινδίας από την Ρωσία αυξάνονται κατά 15,5% με την χώρα να αγοράζει από τους ρωσικούς ομίλους 950.000 βαρέλια ανά ημέρα και τις ρωσικές εισαγωγές της στην ενέργεια να ανέρχονται πλέον στο 20% του συνόλου. Στην ίδια περίοδο οι εισαγωγές της από το Ιράκ και την Σαουδική Αραβία μειώνονται αντίστοιχα στο 10,5% και 13,5% του συνόλου.

Το Καθεστώς των Εκπτώσεων

Οι ρωσικοί όμιλοι κινούνται μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία με μία μέση έκπτωση της τάξης των $30 έναντι του αντίστοιχου τύπου Brent, για την κορυφαία ποιότητα του τύπου Urals. Μία ανάλυση του Ινστιτούτου Hudson με βάση τα δεδομένα των κινεζικών τελωνείων πιστοποιεί πως ενώ τον Ιανουάριο το τύπου Urals πωλείται με έκπτωση 9% σε σχέση με την τιμή του τύπου Brent, η έκπτωση σταδιακά αυξάνεται έως τον Ιούνιο στο 18,2%. Αντίστοιχα για την Ινδία η έκπτωση κινείται στα επίπεδα του 20%, αλλά ινδικές πηγές παρατηρούν ότι οι εκπτώσεις στο ρωσσικό αργό μειώνονται αισθητά σε σχέση με την αρχική φάση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Επιπλέον και οι προσφορές για παράδοση σε λιμενικό τερματικό (Delivered At Port-DAP), δηλαδή η υποχρέωση του πωλητή να καλύψει τα ασφάλιστρα και τον ναύλο, οπότε ο αγοραστής απλώς παραλαμβάνει το φορτίο, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, εξανεμίζονται. Παράγοντες της ινδικής αγοράς επισημαίνουν ότι ειδικά οι κινήσεις του ομίλου της ROSNEFT, πέραν των μειωμένων εκπτώσεων, επιβαρύνουν το κόστος και λόγω αύξησης των ασφαλίστρων και των ναύλων.

Ρωσία

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency-IEA), η Ρωσία εξάγει σε ημερήσια βάση 7,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και πετροχημικών κατά το 2021, από τα οποία 3,4 εκατομμύρια κατευθύνονται προς την Ευρώπη, με τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια να συνιστούν αποκλειστικά το αργό πετρέλαιο αποτελώντας το 25% των σχετικών εισαγωγών της. Όμως η Ινδία αυξάνει τις εισαγωγές κατά 500.000 βαρέλια ανά ημέρα, καταλήγοντας τον Ιούνιο στα 950.000 βαρέλια. με τις ανάλογες της Κίνας να ανέρχονται σε 2.000.000, αυξημένες κατά 250.000 βαρέλια έναντι το μέσου όρου του 2021.

Κατά συνέπεια από τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα στην Ευρώπη, ήδη 1.200.000 βαρέλια έχουν αλλάξει κατεύθυνση με προορισμό την Ινδία και την Κίνα, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 55% σχεδόν του συνόλου της Ευρώπης. Συνεπακόλουθα οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. που περιορίζουν τις εισαγωγές αργού κατά δύο τρίτα (1.450.000 βαρέλια ανά ημέρα), καλύπτονται κατά σχεδόν 83% από την αύξηση των αγορών Ινδών και Κινέζων.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με δύο άλλα μέλη των BRICS, την Βραζιλία και την Νότιο Αφρική με στόχο εισαγωγές μεγάλων όγκων αργού πετρελαίου και καυσίμων, με στόχο την συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια. Από την άλλη πλευρά από τις αρχές Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα Ινδίας, συμπεριλαμβάνει και επίσημα το ρούβλι στα αποδεκτά νομίσματα για την διεκπεραίωση διμερών συναλλαγών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι