Που θα πάνε τα 3,3 δισ. του πακέτου Σταϊκούρα – Τι λένε αντιπολίτευση και επαγγελματίες

Στον τοίχο έστησε η αντιπολίτευση το Σχέδιο Ανάκαμψης – Μιλά για νέο μνημόνιο , slpress

Στα 3,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο Σταϊκούρα, το οποίο ενεργοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση για νέο γενικευμένο lockdown, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το πακέτο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση επαγγελματιών, εργαζόμενων και επιχειρήσεων, οι οποίες θα βάλουν αναγκαστικό λουκέτο από το πρωί του Σαββάτου. Τις αντιδράσεις τους στα μέτρα εκφράζουν, ήδη, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και επαγγελματικές ενώσεις.

Το πακέτο Σταϊκούρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καταβολή εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ για όσους εργάζονταν μέχρι χθες και θα μπουν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, την διεύρυνση της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4», την άμεση επιστροφή στους ιδιοκτήτες ακινήτων του 50% της ζημίας που θα υποστούν από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων και την επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η καταβολή ενίσχυσης 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Παραλλήλως, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και ένα νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών. Παρουσιάζοντας το πακέτο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020, ενώ στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει ήδη το 6% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα του πακέτου Σταϊκούρα 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα στα 37,5 δισ. ευρώ, για τα οποία είπε ότι πολιτική της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να αξιοποιούνται με σύνεση και υπευθυνότητα, τονίζοντας πως «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρούμε και επαρκές “οπλοστάσιο”, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει». Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε με αυτή την δήλωση στην κριτική που του ασκεί εδώ και μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή δεν αξιοποιεί το γνωστό “μαξιλάρι” των 37 δισ. που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος είχε πει νωρίτερα, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2020, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 37,5 δισ. ευρώ, ενισχύθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, με άλλα 16 δισ. ευρώ από τον δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς όρους.  Παραλλήλως, αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης, είπε ότι έχουν εφαρμοστεί δημοσιονομικά και μη δημοσιονομικά μέτρα, ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ και ότι σε αυτά θα προστεθούν τα 3,3 δισ. ευρώ του σημερινού πακέτου.

Σύμφωνα με αυτό, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου μπορούν να μπουν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που θα είναι σε αναστολή. Για το ίδιο διάστημα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, επίσης αναλογικά, όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Παραλλήλως οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων έως και χθες 4 Νοεμβρίου, οι οποίοι θα μπουν σε αναστολή τον Νοέμβριο, θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση είναι επιπλέον της κάλυψης του Δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και, σύμφωνα με τον υπουργό, θα εφαρμοστεί. Δίνεται επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, οι οποίες μετατίθενται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Επιχειρήσεις και άνεργοι 

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, έως τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή αυτή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο 2021 και έπειτα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, οι οποίες μετατίθενται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, καθώς και στη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες, από τον Νοέμβριο, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται έως σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.

Παραλλήλως, διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4”, καθώς μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως πτώσης του τζίρου τους, ενώ ισχύουν όλα όσα είχαν εξαγγελθεί το περασμένο Σάββατο αναφορικά τόσο με τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, όσο και με το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.

Επίσης, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Χορηγείται, τέλος, νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου.

Πως αντιδρά η αγορά 

Σχολιάζοντας τα μέτρα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι «είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν το νέο λοκ-ντάουν, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ, στη μείωση κατά 4 δισ. του εισοδήματος των νοικοκυριών (-12%) και κατέστησαν μία στις τρεις επιχειρήσεις έτοιμη να κλείσει».

Επιφυλακτικοί είναι όμως και παράγοντες της αγοράς με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, να επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για να επιβιώσουν όσο περισσότερες επιχειρήσεις είναι εφικτό. Διαφορετικά, όπως λέει, περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο», αυξάνοντας σημαντικά την ανεργία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), Αθανάσιος Νικολόπουλος, ζήτησε πλήρη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά λόγω των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν. Η πλειονότητα των επαγγελματιών της πόλης, όπου ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα, εξέφρασε την πρόθεση να «παλέψει» την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, χωρίς να προβεί σε απολύσεις. Αυτό τουλάχιστον κατέγραψε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ),

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι