ΣΧΟΛΙΟ

“Πράσινη ενέργεια” και μωρές παρθένες

"Πράσινη ενέργεια" και μωρές παρθένες, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Την Ευαγγελική παραβολή των Μωρών Παρθένων θύμισε ο ΔΕΔΔΗΕ που περιέκοψε την παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα για να αποφύγει μία εκτεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος (τηλελληνιστί μπλάκ άουτ).

Εξ αιτίας της μη σπανίας πτώσεως της καταναλώσεως, η ροή ενεργείας 7,5 χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων μετέτρεψε τον ΔΕΔΔΗΕ από δίκτυο διανομής σε δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάσθηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ολόκληρο το σύνολο της παραγωγής ρεύματος από “πράσινη ενέργεια”, ισχύος 3,5 ΜW. Επίσης να διακόψει πάραυτα τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από όμορες χώρες, κινδυνεύοντας να κατηγορηθή για παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που ενισχύει τις διασυνοριακές συναλλαγές. Τώρα πρέπει να πληρώσει την αθέτηση των σχετικών συμβάσεων αγοράς πολλών μεγαβάτ.

Δεν εξαντλούνται στο σημείο αυτό οι παρενέργειες του προγράμματος της ΔΕΗ:

  1. Το συναφές κόστος της “Πράσινης Ανάπτυξης”, που απέτυχε εν προκειμένω, θα φέρει πάλι η λαϊκή κατανάλωση που υποφέρει από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τον υψηλό πληθωρισμό.
  2. Λόγω του ετεροχρονισμού ζήτησης και προσφοράς ηλεκτρισμού, χάνεται ενέργεια που παράγεται εγχωρίως απ’ τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σε μία περίοδο μεγάλων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της χώρας.
  3. Οι μηδενικές τιμές ρεύματος πλήττουν οικονομικώς τις μικρές μονάδες ΑΠΕ και αποδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Ενεργείας της χώρας.

Οι περικοπές πράσινης ενεργείας αποδεικνύουν τα όρια αναπτύξεως των ΑΠΕ στην χώρα μας, η οποία κατήργησε πολλές μονάδες βάσεως (λιγνιτικά εργοστάσια κλπ.), ανεβάζοντας κατακορύφως τις τιμές του ηλεκτρικού, ακυρώνοντας επενδύσεις δισ. ευρώ και προκαλώντας εκτεταμένη ανεργία στην κρίσιμη εθνικώς δυτική Μακεδονία. Οι αδυσώπητοι νόμοι της θερμοδυναμικής και της ιδιομορφίας του ηλεκτρισμού αποδεικνύουν στην πράξη πόσον παράλογο είναι να παράγεται ένα προϊόν (ΑΠΕ) που δεν μπορεί να εξαχθή, ούτε να πωληθή στην εγχώριο αγορά, η οποία αποδεικνύεται δια μίαν εισέτι φοράν, ότι δεν είναι αδέσμευτη!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι