Προς τον γκρεμό η οικονομία και με βούλα ΟΟΣΑ – Η πανδημία διαλύει τον τουρισμό

"Μεγάλη παγκόσμια ύφεση" προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Αυτό που είχαμε εκτιμήσει και το συζητούσαμε με συνάδελφους οικονομολόγους, αλλά για πολλούς λόγους δεν θέλαμε να προβληθεί δημόσια, εμπεριέχεται σε τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο μεγάλος διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες διεθνώς από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και το 35% του ΑΕΠ αν η πανδημία δεν υποχωρήσει σχετικά σύντομα.

Τα τραγικά πρωτεία της χώρα μας οφείλονται στο γεγονός ότι, κακώς-κάκιστα, έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση διεθνώς από τον τουρισμό, ο οποίος δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από τον Covid-19 σε σχέση με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων που η πανδημία θα αναστραφεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες μας έχουν εκμυστηρευτεί ότι ο ελληνικός τουρισμός θα επαναλειτουργήσει, με μερική πληρότητα, στις αρχές ή μέσα Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει απολεσθεί το 70-80% του εισοδήματος από τον τουρισμό και τις πολλαπλασιαστικές του δραστηριότητες, που ανέρχονται συνολικά περίπου στο 25-30% του ελληνικού ΑΕΠ. Μια τέτοια διαπίστωση, δικαιολογεί τις εφιαλτικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και τον τραγικό πρωταθλητισμό της χώρας μας.

Αυτό σημαίνει ότι, σε ένα μόνο χρόνο θα χάσουμε περίπου αντίστοιχο ή και υψηλότερο ποσό του ΑΕΠ, από αυτό που χάθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών της κρίσης, μεταξύ 2009-2019. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μετά την Ελλάδα ακολουθούν το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, με απώλειες στο ΑΕΠ τους κοντά στο 30%. Για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά ότι μπορεί να χαθεί το 25% κατά μέσο όρο.

Η Γερμανία δεν ακούει τίποτα

Την ίδια ώρα που προβλέπεται αυτός ο Αρμαγεδδών για εμάς, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία αρνείται τη συζήτηση για τα λεγόμενα ευρωομόλογα, δηλαδή για δάνεια το χρέος των οποίων θα επιβαρύνει όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Πρόκειται για μια “κουτσή” λύση γιατί τα ευρωομόλογα είναι δάνεια που επιβαρύνουν το χρέος όλων των χωρών-μελών (ανάλογα με το ΑΕΠ τους), μειώνουν τη ρευστότητα, συρρικνώνουν την ήδη περιορισμένη ζήτηση και επιδεινώνουν την οικονομική ύφεση και κρίση.

Αλλά ούτε και αυτήν την αμφίβολου αποτελέσματος λύση δέχεται η Γερμανία, που στην πραγματικότητα κυβερνά την κατ’ όνομα ΕΕ και βεβαίως την Ευρωζώνη. Δεν τη δέχεται γιατί τώρα η ίδια δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, κερδοσκοπώντας σε βάρος των άλλων χωρών. Με το ευρωομόλογο, το επιτόκιο δανεισμού της εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 1%, μια συνέπεια που θέλει να αποφύγει. Έτσι, περιφρουρεί τη δική της οικονομία, επιβάλλει αυστηρή λιτότητα σε όλη την Ευρωζώνη και αναμένει να κερδίσει ακόμα περισσότερα από την υπερχρέωση των άλλων χωρών λόγω του κορονοϊού.

Οι “κανονικές” χώρες τυπώνουν χρήμα

Αντίθετα με την ΕΕ, οι ΗΠΑ χορηγούν μια τεράστια ένεση ρευστότητας στη αμερικανική οικονομία της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, αν όχι όλο, θα προέλθει από το τύπωμα-έκδοση χρήματος και όχι από ομόλογα, με σκοπό την ενίσχυση της ζήτησης. Πρόκειται για μια ρεαλιστική πολιτική σε όλες τις περιόδους κρίσεων και ειδικότερα μετά από πολέμους και παρόμοιες καταστάσεις όπως η σημερινή.

Στην ίδια κατεύθυνση στρέφονται ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες με δικό τους νόμισμα. Οι ΗΠΑ και οι άλλες “κανονικές” χώρες τυπώνουν χρήμα για να ενισχύσουν τη ζήτηση, ενώ η Γερμανία αρνείται ακόμα και τη διοχέτευση περιορισμένης ρευστότητας μέσω δανεισμού με ευρωομόλογα.

Αυτή η νέα επαίσχυντη ενέργεια του Βερολίνου, εφ’ όσον δεν αλλάξει κάτι, θα έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος οι χώρες της Ευρωζώνης, και κυρίως αυτές του ευρωπαϊκού νότου, να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερα χρέη, γεγονός που μπορεί να τις καταστήσει υποχείρια της Γερμανίας. Αλλά μπορεί να υπάρξει τελικά και ένα θετικό αποτέλεσμα. Να διαλυθεί ολοκληρωτικά και αμετάκλητα η γερμανική Ευρώπη και το έγκλημα του ευρώ. Γιατί ουδέν κακό αμιγές καλού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx