ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Γκάζια” Μητσοτάκη τώρα για έρευνες φυσικού αερίου

"Γκάζια" Μητσοτάκη στις έρευνες για φυσικό αέριο

Νέες έρευνες για την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων πεδίων υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίσκεψη στη Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα σχέδια της Εταιρίας για το Ιόνιο και την Κρήτη, για την επιτάχυνση των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τα επόμενα βήματα.

Μέχρι το 2023 θα γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο διαθέτουμε, είπε ο πρωθυπουργός. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

«Είμαι χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή και θέλω να επαναλάβω πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο. Ερχόμαστε να ανακοινώσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή, της χώρας, ως παραγωγού πια».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την  Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι συζητείται η θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για την διευκόλυνση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα και την επίσπευση των διαδικασιών.

Με άλλη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προβλέπεται ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει σύμφωνα με το ΑΠΕ τη συγκρότηση νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε “Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης” και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι