"Πράσινο Μνημόνιο" επιβάλλουν στις κοινωνίες οι άρχουσες ελίτ

Καμενόπουλος Σωτήρης
1055

Στις 23 Απριλίου 2010 ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελλόριζο την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Έκτοτε η χώρα μας ακολουθεί το δύσκολο Γολγοθά της υποανάπτυξης, της φτωχοποίησης και της μιζέριας. Καταρχήν ας γίνει η υπενθύμιση ότι το πολιτικό αφήγημα του Γ. Παπανδρέου ήταν --και παραμένει ακόμη-- η Πράσινη Ανάπτυξη. Το ίδιο ακριβώς πολιτικό αφήγημα, ένα παγκόσμιο "Πράσινο Μνημόνιο" υιοθετεί και ο σημερινός Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Οι απόψεις των Γ. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο αφήγημα δεν διαφέρουν καθόλου. Σαν να μην άλλαξε τίποτε από το 2010.

Πριν από λίγους μήνες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno le Maire αναφέρθηκε ευθαρσώς στην ανάγκη επιβολής παγκόσμιων πράσινων κατά κεφαλήν φόρων ύψους 1.000 δολαρίων ανά κάτοικο του πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα μικρά παιδιά. Μέχρι το 2030 το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει παγκοσμίως στο αστρονομικό ποσό των 84,7 τρισ. δολαρίων. Πού θα καταλήγουν αυτά τα χρήματα ουδείς γνωρίζει. Πρόσφατα, δύο ακόμη φωνές υπέρ της επιβολής παγκόσμιων πράσινων φόρων προστέθηκαν στη φωνή του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών: το ΔΝΤ και του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να υποστήριξε την άποψη ότι η αύξηση στον φόρο άνθρακα θα αποτελέσει αντίμετρο στην κλιματική αλλαγή. Τί σημαίνει αυτό; Αύξηση των πράσινων φόρων. Ας γίνει η υπενθύμιση ότι η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις "Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα" θεωρείται από ορισμένους παρωχημένη, άκαιρη, υποκειμενική, αναξιόπιστη και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Σχεδόν ταυτόχρονα, τα ίδια υποστήριξε το ΔΝΤ, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει την επιβολή παγκόσμιων πράσινων δυσβάστακτων φόρων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει περάσει πολλά εξαιτίας του ΔΝΤ και του πράσινου αφηγήματος του Γ. Παπανδρέου. Οι φορολογούμενοι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι το διακύβευμα όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος ποτέ δεν ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών. Το διακύβευμα ήταν και παραμένει η βίαιη αναδιανομή πλούτου μέσω ενός παγκόσμιου Πράσινου Μνημονίου και της επιβολής δυσβάστακτων φόρων με πρόσχημα το περιβάλλον και όπλο τη θρησκοληπτική τρομολογνεία.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τόσο τη βίαιη αναδιανομή πλούτου που συνέβη το 1999 με το φιάσκο του Χρηματιστηρίου, όσο και την βίαιη απομείωση του εισοδήματός τους από το Μνημόνιο του "πράσινου" Γ. Παπανδρέου. Αναρωτιέται κανείς εάν ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει τις ίδιες απόψεις με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη και το ΔΝΤ. Συμφωνεί ο φιελεύθερος Κ. Μητσοτάκης με την επιβολή πράσινων δυσβάστακτων φόρων;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.