Σε δύο βάρκες πατάει ο Ντράγκι

Σε δύο βάρκες πατάει ο Ντράγκι, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το ενδεχόμενο μιας νέας “κρίσης χρέους” στην ευρωζώνη αλλά και για τη διακύβευση του μέλλοντος των νεότερων γενιών. Μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίου πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων στο Ρίμινι, στο πλαίσιο Καθολικών εκδηλώσεων, ο Ντράγκι έκανε μια σπάνια, για τα δεδομένα του, τοποθέτηση, με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πρώτα πρώτα, υπενθύμισε ότι η ύφεση κατά το β’ τρίμηνο του 2020 «είχε ρυθμό συγκρίσιμο με αυτό των μεγάλων χωρών το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνοντας ότι απειλείται ο κοινωνικός ιστός, μια και ο ιός «εντείνει την αβεβαιότητα, ποινικοποιεί την εργασία, παραλύει την κατανάλωση και τις επενδύσεις». Επίσης, χαιρέτισε τις αποφάσεις της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης, η δημιουργία του οποίου σημαίνει την αναγνώριση της σημασίας που έχει η κοινή έκδοση χρέους.

Μάλιστα, μπορεί να «οδηγήσει σε ένα υπουργείο Οικονομικών της Κοινότητας που θα λειτουργεί για να σταθεροποιεί την ευρωζώνη». Ωστόσο προειδοποίησε ότι τα χρέη «που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, είναι άνευ προηγουμένου και θα πρέπει να αποπληρωθούν από τους σημερινούς νέους». Και είναι «καθήκον μας να φροντίσουμε ότι θα έχουν όλα τα εργαλεία να το κάνουν»

Για την ακρίβεια, οι νέες γενιές θα πρέπει να αποφύγουν τις αυταπάτες (!) και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν «αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές». Διότι, «κάποια στιγμή οι επιδοτήσεις θα τελειώσουν» και αυτό που θα «μείνει είναι η έλλειψη επαγγελματικών προσόντων, που θα θυσιάσει την ελευθερία επιλογής των νέων και το μελλοντικό τους εισόδημα».

Προτεραιότητα έχει το ευρώ

Έτσι, κατά τον πρώην τραπεζίτη, οι θεσμοί της ΕΕ, οι αγορές και οι καταθέτες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν μόνον “καλό χρέος”, δηλαδή δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σε αναγκαίες υποδομές για την παραγωγή και την έρευνα. Αντίθετα, το “κακό χρέος” που θα χρησιμοποιηθεί για μη παραγωγικούς σκοπούς δεν θα είναι βιώσιμο και παράλληλα, η διατήρηση «χαμηλών επιτοκίων δεν μπορεί από μόνη της να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά» του.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την “ευαισθησία” του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ για τις νέες γενιές, δεν έκανε καμία αναφορά στα ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους, ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, πλήθος αναπτυσσόμενων χωρών έχουν κάνει κινήσεις για αναστολή των πληρωμών του δημοσίου χρέους τους, ενώ συζητούνται και περιπτώσεις διαγραφής μέρους του χρέους.

Αυτή η συζήτηση όμως παραμένει ταμπού για την Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι και η αναφορά του Ντράγκι σε ένα ευρωπαϊκό “υπουργείο Οικονομικών” αφορά στη σταθερότητα του ευρώ, πρωτίστως και όχι στην οικονομική ευημερία των κρατών-μελών. Να θυμίσουμε ότι ο Ντράγκι, μετά τη Φρανκφούρτη έχει διοριστεί σε επιτροπή του Βατικανού, διατελώντας κορυφαίος σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου σε θέματα κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων.

Μάλιστα, ο ιταλικός Τύπος κάνει συχνές αναφορές στο όνομα του, καθώς λόγω των πρόσφατων πολιτικών διαφωνιών στην Ιταλία, προωθείται ως εν δυνάμει υποψήφιος για την πρωθυπουργία ή την προεδρία της χώρας, στην περίπτωση που προκύψει πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι