Χρέος και μεταρρυθμίσεις στην συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ
22/04/2018Σύνταξη SLpress.gr –
Την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την λήψη των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος και την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπει το πρόγραμμα συζήτησαν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
“Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος”, δήλωσε μετά την συνάντηση η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Η ίδια χαρακτήρισε τα δύο αυτά ζητήματα «κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα σε θετικό για την Ελλάδα κλίμα έγινε και η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του ΔΝΤ. Στην συνεδρίαση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, ως επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα, έκανε εκτενή αναφορά στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Παντοάν απέδωσε την θετική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών το 2017 και επισήμανε ότι «η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης». Ο Ιταλός υπουργός τόνισε επίσης ότι «οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».
Παραλλήλως εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, η οποία –όπως είπε- είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχει ως στόχο την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Παντοάν στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να περιοριστούν οι ανισότητες που δημιούργησε η κρίση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κινηθεί σε θετική οικονομική τροχιά και το 2018.
«Το οικονομικό κλίμα έφθασε σε υψηλό 3,5 ετών το Φεβρουάριο», είπε για την Ελλάδα ο κ. Παντοάν, προσθέτοντας ότι την ίδια περίοδο «ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε υψηλό 17,5». Υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της Ελλάδας και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, αποδίδοντας αυτό το θετικό κλίμα στην “ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018″. Επισήμανε τέλος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρώτη προτεραιότητα είναι το κλείσιμό της τέταρτης αξιολόγησης και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σκληρό πόκερ για το χρέος
Νωρίτερα, σε παρτίδα πόκερ για δυνατούς παίκτες εξελίχθηκε, όπως φαίνεται, η συνεδρίαση του Ουάσιγκτον γκρουπ, μια συνεδρίαση από την οποία υπήρχαν προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν πηγές στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ παρουσίασε στην συνάντηση την θέση του και τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που αφορά την Ελλάδα, ενώ από την ευρωπαϊκή πλευρά τονίστηκε ότι είναι θέμα του Ταμείου το τι θα κάνει, αλλά θα πρέπει να αποφασίσει.
Στην συγκεκριμένη συνάντηση που κράτησε κάτι λιγότερο από μία ώρα μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ο Πιερ Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κερέ από την ΕΚΤ και ο Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Από πλευράς ΔΝΤ δεν συμμετείχε η επικεφαλής του, αλλά ο γνωστός Πολ Τόμσεν, το στέλεχος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείο, το οποίο γνωρίζει το ελληνικό πρόγραμμα από το ξεκίνημά του.
Τα ζητήματα που τέθηκαν παραμένουν αρκετά «περίπλοκα», όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Όλες οι πλευρές κινήθηκαν και κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ και ο στόχος, όπως διαρρέουν οι Ευρωπαίοι, είναι να σταλεί άλλο ένα θετικό μήνυμα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι ίδιοι ωστόσο διευκρινίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση στην ώρα του και ότι το αν θα συμμετέχει η όχι το ΔΝΤ είναι δικό του θέμα. Προσθέτουν μάλιστα ότι το τι θα κάνει το Ταμείο δεν επηρεάζει τις δρομολογημένες εξελίξεις.
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τους είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει πριν την συνάντηση ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος προειδοποίησε παραλλήλως ότι τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν» καθώς το Ταμείο πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος με την Ελλάδα.
Τι ζήτησε ο Τόμσεν
Σε πρώτη φάση ο Τόμσεν έθεσε το ζήτημα του αυτοματισμού του μηχανισμού σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη. Αναλύοντας τις θέσεις του ΔΝΤ, επισήμανε ότι για να είναι αξιόπιστος αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από πολιτικές παρεμβάσεις. Εδώ όμως μπαίνει στο παιχνίδι το Βερολίνο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί θέλουν το Eurogroup να είναι το όργανο που θα έχει τον τελευταίο λόγο. Αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές σχολίασαν μάλιστα ότι «έτσι λειτουργεί η ΕΕ».
Το ΔΝΤ, μέσω του Τόμσεν, επανέλαβε και το αίτημά του να «πέσουν» οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2023 κοντά στο 1,5%. Και σε αυτό στο σημείο υπάρχει αντίθεση με τις θέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι το πλεόνασμα θα πρέπει να είναι κοντά «και σίγουρα πάνω» από το 2%.
Οι πληροφορίες θέλουν όμως τον Τόμσεν να βάζει στο τραπέζι και άλλο ένα αίτημα του ΔΝΤ, το οποίο δεν είχε συζητηθεί μέχρι τώρα. Έτσι φέρεται να ζήτησε η εφαρμογή των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους να γίνει όχι μόνο στα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα στο πρώτο πρόγραμμα από τον EFSF, αλλά και σε αυτά του ESM.