Επαινεί, αλλά “φρενάρει” ο Σόλτς

Στο "Ουάσιγκτον Γκρουπ" θα κριθεί το ελληνικό χρέος

Σύνταξη SLpress.gr  – 

Σαράντα πέντε λεπτά κράτησε η άτυπη του Washington Group στην οποία τέθηκε και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στην συνεδρίαση, η οποία έγινε στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ  συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η έκπληξη ήρθε τελικά από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Πολ Τόμσεν, γνώστη του ελληνικού προγράμματος από το ξεκίνημά του, και όχι από την Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στο Ταμείο και την Γερμανία, ο καθοριστικός ρόλος ανήκει στο ΔΝΤ. Και αυτό γιατί η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει το Ταμείο  είναι αυτή που θα ληφθεί υπόψη από το Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι  οριστικές αποφάσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν και η παρουσία του σοσιαλδημοκράτη νέου υπουργού  Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αφού η στάση του στο ελληνικό ζήτημα θα καταδείξει και την όποια αποστασιοποίηση του Βερολίνου από την σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Αν και δεν έγινε γνωστό τι υποστήριξε στην συνεδρίαση, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των επαφών στην Ουάσιγκτον, ο Όλαφ Σόλτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την απελεύθερωση της Ελλάδας από το τελευταίο πρόγραμμα.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό, τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στην λήξη του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv. Αυτή η αισιοδοξία του κ. Σολτς αποτυπώνεται και στην ανταπόκριση της εφημερίδας Rheinische Post στην οποία ο Γερμανός υπουργός αναφέρει ότι «βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα κοινό συμπέρασμα».

Ο  Σολτς εμφανίστηκε από την μία αισιόδοξος ότι η υπερχρεωμένη Ελλάδα από τον ερχόμενο Αύγουστο θα μπορεί πιθανότατα να τα βγάλει πέρα χωρίς άλλη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, από την άλλη ωστόσο φαίνεται να ακυρώνει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Σόφια, αναφέροντας ότι η λύση θα απαιτήσει «πολλές ακόμη εβδομάδες».

Πάγος στα γερμανικά σενάρια

Νωρίτερα,  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  διέψευσαν ευθέως σενάρια των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Τις «φωτιές» άναψε αυτή την φορά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, κάνοντας λόγο για συζητήσεις σχετικά με παράταση του τρίτου μνημονίου για μερικούς μήνες. Η εφημερίδα ανέφερε μάλιστα ότι οι δανειστές εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις.

Από τους πρώτους  που διέψευσαν αυτά τα σενάρια ήταν ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί,  ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ουάσινγκτον, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα». Αντιθέτως ο Μοσκοβισί επέμεινε στην δημιουργία ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά την λήξη του οικονομικού προγράμματος.

«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council ο Σεντένο είπε ξεκάθαρα ότι δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο. Υπενθύμισε ωστόσο και ο ίδιος ότι επιβάλλεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και με την «τυπική εποπτεία». Και ως τέτοια  εννοούσε προφανώς ό, τι συνέβη και με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τις άλλες χώρες που είχαν ενταχθεί κάποια στιγμή σε πρόγραμμα.

«Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup για να προσθέσει στην συνέχεια: « Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

Την δική τους, ιδιαίτερη, σημασία έχουν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρώτη έστειλε το μήνυμα ότι οι αγορές είναι   διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είπε ότι υποχώρησε κάτω από το 4%, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν.

Θα βγει άσπρος καπνός;

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο ό, τι η  σκακιέρα για το ελληνικό χρέος έχει στηθεί στην Ουάσινγκτον και αναμένεται όλοι οι βασικοί  παίχτες να τοποθετηθούν γύρω από το θέμα. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν να πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία διαφορετικά σενάρια για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Παραλλήλως ξεκαθαρίζεται, ότι βασική προϋπόθεση για τη λήψη οριστικών αποφάσεων είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας θα εκπονηθούν και οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μία από το ΔΝΤ. Γνωστό είναι επίσης, ήδη από την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουλίου, ότι αν και θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις θα υπερισχύσει, σε ό, τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η έκθεση του ΔΝΤ.

Για τον λόγο αυτό ευρωπαίοι παράγοντες αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση με την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών που προεξόφλησε η Λαγκάρντ. Φαίνεται μάλιστα πως αρκετοί στις Βρυξέλλες είδαν την χθεσινή δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως συνέχεια της θετικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας τα επόμενα έτη. Οι εμπλεκόμενοι στο θέμα άλλωστε, χαρακτήρισαν αυτές τις εξελίξεις ως «θετικό σημάδι» για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν  το αντικείμενο των συναντήσεων που έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  και αύριο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακόμη και ο Τόμσεν

Για πρώτη φορά ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι το Ταμείο θέλει δημοσιονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη!

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους» είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, το οποίο έχει ταυτιστεί στην συνείδηση των Ελλήνων με τα μνημόνια και τις δέσμες μέτρων. Συμπλήρωσε πάντως ότι «η ανησυχία μας είναι το εάν η Ελλάδα μπορεί να το κάνει με ένα τρόπο που θα συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη της μεσοπρόθεσμα».

Σε ό, τι αφορά την προληπτική γραμμής στήριξης, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι  είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε όμως την βεβαιότητα  ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

Για τις προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και πως το μεγάλο στοίχημα παραμένει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος στις ζυμώσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τόνισε ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική πριν γίνει εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Έκανε δηλαδή σαφές ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν τώρα, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υλοποίηση τους να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Στο σημείο αυτό τέθηκε και το θέμα αν το Ταμείο σκοπεύει να ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων για το αφορολόγητο, Πολ Τόμσεν εξήγησε πως το ΔΝΤ προσπαθεί να εστιάσει σε φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα!

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι