ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα δύο η ΕΕ για μείωση αερίου κατά 15% – Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στα δύο η ΕΕ για μείωση αερίου κατά 15% – Τι επιδιώκει η Αθήνα,

Αύριο θα κριθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% στο διάστημα Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023. Την πρόταση παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όμως οι πρώτες αντιδράσεις σχεδόν από τις μισές χώρες της ΕΕ ήταν αρνητικές και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να προχωρήσει σε εφαρμογή χωρίς ουσιώδεις αλλαγές.

Η Ελλάδα, δια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα απέρριψε την εισήγηση της Επιτροπής όπως και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία αλλά και ορισμένες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κά), κρίνοντας το μέτρο ως ανεπαρκές και επιζήμιο για την οικονομία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την ΕΕ (λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας», γιατί αυτό επί της ουσίας για την Ελλάδα σημαίνει μείωση πάνω από 20%.

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει αλλαγή αυτής της πρότασης, θα επιδιώξει να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτή τη μείωση. Αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας». Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα επιδιώξει εξαίρεση από αυτό. Εάν αποφασιστεί κάποια μείωση, να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας».

Από την άλλη όμως η Επιτροπή έχει τη στήριξη της Γερμανίας και των άλλων βόρειων χωρών. Η Γερμανία λόγω της αβεβαιότητας με τον αγωγό Nord Stream 1, εξετάζει το δυσμενέστερο σενάριο της πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Η αναστολή λειτουργίας του αγωγού για εργασίες συντήρησης και η επαναλειτουργία του μόνον στο 1/3 της δυναμικότητας, μετά τις 21 Ιουλίου, δημιουργούν στο Βερολίνο εύλογα ερωτήματα για την συνέχεια. Πάντως και η μερική επαναφορά του Nord Stream 1 σε συνδυασμό με τα μέτρα εξοικονόμησης που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση Σολτς, φαίνεται πως επιδρούν θετικά στη διαμόρφωση των αποθεματικών που απαιτούνται για τον χειμώνα.

Η Γερμανία βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων αποθήκευσης φυσικού αερίου και τώρα αποσκοπεί να φτάσει στο 75% των επιπέδων ως την 1η Σεπτεμβρίου, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του Δικτύου της χώρας, Bundesnetzagentur, Κλάους Μίλερ. Η εταιρεία Uniper, που διασώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με παρέμβαση της κυβέρνησης Σολτς έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί αέριο από τους χώρους αποθήκευσης, καθώς προμηθεύεται ξανά φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 παρότι ο αγωγός λειτουργεί μόνον στο 1/3 της μεταφορικής ικανότητας που έχει.

Εξοικονόμηση στη Γερμανία

Το επίπεδο πλήρωσης (από τις 23 Ιουλίου) ήταν 65.91% Τώρα ήρθε η ώρα να επιτύχουμε την ποσόστωση του 75% την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Μίλερ.  Κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας, λόγω εργασιών συντήρησης, το ποσοστό κάλυψης των αποθηκευτικών χώρων ήταν γύρω στο 65%. Τώρα, ο στόχος για την κάλυψη των αποθηκευτικών χώρων επανέρχεται στον αρχικό προγραμματισμό, σύμφωνα με τον οποίο τον Νοέμβριο οι δεξαμενές θα πρέπει να είναι γεμάτες σε ποσοστό 95%.

Η ανακοίνωση Μίλερ, παραμονές του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ έχει στόχο αφενός να καθησυχάσει τις άλλες χώρες και να δώσει περιθώρια ελιγμών στην Επιτροπή για την επαναδιατύπωση της πρότασης εξοικονόμησης, σε χαμηλότερο ποσοστό από το 15%, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της Γερμανίας, για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τον χειμώνα. Σύμφωνα με έρευνες των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων, ο δείκτης εμπιστοσύνης στην γερμανική οικονομία βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo (του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου) ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε νέα πτώση, στις 88,6 μονάδες από 92,2 μονάδες τον Ιούνιο, πτώση ρεκόρ που αποτυπώνει τις αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το ορατό μέλλον και τη στροφή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων στην μείωση του παραγωγικού τους έργου.

Η κατοικία του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, το μέγαρο Bellevue, δεν θα φωτίζεται τη νύχτα, προκειμένου να εξοικονομηθεί ρεύμα, όπως ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο DPA τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Προεδρίας. Τα φώτα του μεγάρου Bellevue θα ανάβουν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, κατά τις κρατικές επισκέψεις. Επίσης αναφέρεται ότι ο φωτισμός της πρόσοψης του κτιρίου έκλεισε τον Μάιο και ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου περιορίστηκε στο επίπεδο που απαιτείται για λόγους ασφαλείας.

Παιχνίδι γύρω από την τιμή

Η εξοικονόμηση που θέλει η ΕΕ (και υποστηρίζουν η Γερμανία και οι άλλες βόρειες χώρες) έχει ως στόχο και την συγκράτηση των τιμών, οι οποίες αυτή την περίοδο διαμορφώνονται από την Μόσχα. Η μείωση της ζήτησης θα οδηγούσε σε σταδιακή αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου, ενώ ανάλογες κινήσεις και στον τομέα του πετρελαίου θα χαλάρωναν τις τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις που υφίστανται οι οικονομίες της ΕΕ. Ωστόσο, οι άμεσες αντιδράσεις πολλών χωρών στην πρόταση Φον ντερ Λάιεν, ενδέχεται να καταστήσουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής ανεφάρμοστη και να περιπλέξουν περαιτέρω τις συζητήσεις για την ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη.

Οι χώρες του Νότου αντιτίθενται στο πλαφόν κατανάλωσης φυσικού αερίου που ουσιαστικά πάει να επιβάλει η Επιτροπή, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση όπως τονίζουν, θεωρώντας ότι μία μείωση της τάξης του 15% θα είναι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, με μείωση της παραγωγής και περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών. Τονίζεται ακόμη, ότι η επαναφορά των μονάδων άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες.

Από την πλευρά της όμως και η Γερμανία επικαλείται τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για την προώθηση του μέτρου της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας μάλιστα την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που είχε υπογραμμιστεί σε όλα τα Συμβούλια Κορυφής, αναφορικά με το ενεργειακό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι