ΑΝΑΛΥΣΗ

Συνωστισμός στην πόρτα των BRICS…

Συνωστισμός στην πόρτα των BRICS... Γιώργος Ηλιόπουλος

Στις αρχές Μαΐου, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Εμιράτα, το Ιράν, το Μπαχρέϊν και η Σαουδική Αραβία κατέθεσαν επίσημα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τακτική ετήσια σύνοδο των BRICS τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το έγκυρο Bloomberg, η ομάδα πρόκειται έως το 2025 να εμφανίζει συνολικά μεγαλύτερο οικονομικό όγκο από τον αντίστοιχο των G7 και ίσως να διαθέτει και κοινό νόμισμα κατά τα πρότυπα του ευρώ, όπως υπαινίσσεται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Βουλής Alexander Babakov.

Ταυτόχρονα η Συρία επανέρχεται και επίσημα στον Αραβικό Σύνδεσμο, μετά από δωδεκαετή απομόνωση, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της έκτακτης σύσκεψης των χωρών-μελών στις 7 Μαΐου. Η απόφαση συνεπάγεται πως ο Σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad πρόκειται να παρακολουθήσει την επίσημη σύνοδο του Συνδέσμου στις 19 Μαΐου στην Σαουδική Αραβία.

Ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης των BRICS Anil Sooklal, αποκαλύπτει επίσης στην τελευταία του συνέντευξη στο πρακτορείο πως πέραν των νέων έξι μελών, έχει εκδηλωθεί από ακόμα 13 χώρες η πρόθεση να ενταχθούν στην ομάδα. Με βάση την ανάλυση του Bloomberg ενώ κατά το 2020 οι BRICS συνεισέφεραν εξίσου στο παγκόσμιο ΑΕΠ με την αντίστοιχη των G7, η συμμετοχή των G7 σταδιακά φθίνει me apot;elesma το 2028 οι BRICS να κατέχουν το 35,5% του παγκοσμίου ΑΕΠ, έναντι 27,8% των G7.

Η άνοδος της δυναμικής των BRICS καθιστά ευχερέστερη την παρέμβασή τους στο Σουδάν, όπου οι δύο αντίπαλοι γνωρίζουν πως έχουν απέναντί τους έναν σχηματισμό που εκπροσωπεί τέτοια οικονομική και πολιτική ισχύ – εκτός των άλλων και 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον δεν τους διαφεύγει το γεγονός ότι ο άλλοτε Τρίτος Κόσμος και πλέον Παγκόσμιος Νότος στρέφεται προς το νέο σχηματισμό, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον αρκετών χωρών να ενταχθούν.

Πολλές χώρες ανησυχούν σοβαρά για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις αναδυόμενες αγορές, αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία του δολαρίου και αντιτίθενται στην αξιοποίηση χρηματοοικονομικών μέσων για την επιβολή κυρώσεων. Οι ανάγκες του Σουδάν στην τρέχουσα περίοδο αναγκαστικά το στρέφουν προς τους BRICS, οπότε κάποιας μορφής διευθέτηση θα υπάρξει, αν και θα απαιτηθεί χρόνος, ώστε η εξάντληση των δύο αντιπάλων, να πιέσει προς την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Η στάση των ΗΠΑ

Τρείς εβδομάδες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στο Σουδάν, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά των υπευθύνων που απειλούν την σταθερότητα της χώρας, υπονομεύουν την δημοκρατική της μετάβαση, μετέρχονται βία εναντίον των πολιτών και παραβιάζουν απροκάλυπτα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το διάταγμα πάντως δεν καθορίζει ομάδες ή πρόσωπα που πρόκειται να τεθούν στο στόχαστρο των κυρώσεων, οπότε εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του Λευκού Οίκου να επιλέξει τους πιθανούς κατά την άποψή του ενόχους για να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε διήμερη επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan στην Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρά τραυματισμένων σχέσεων των ΗΠΑ με το αραβικό βασίλειο. Ο Sullivan πρόκειται να διαβεβαιώσει πως οι Αμερικανοί θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέψουν την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά κατά τα φαινόμενα το κυρίαρχο ζήτημα αφορά την κατάσταση στο Σουδάν.

Ο Sullivan ανακοίνωσε επίσης πως πρόκειται να συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των Εμιράτων και της Ινδίας στην Σαουδική Αραβία, για να διερευνηθούν νέοι τομείς συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου και το Νέο Δελχί, σε μία προσπάθεια αναζήτησης ισορροπιών. Αναμφίβολα ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας έχει στραμμένη την προσοχή του στην τακτική ετήσια σύνοδο των BRICS τον Ιούνιο, στην οποία οπωσδήποτε θα συζητηθεί μεταξύ των άλλων και η διευθέτηση της κρίσης στο Σουδάν με τερματισμό των συγκρούσεων.

Επιπλέον, μετά την διάσκεψη στις 4-5 Μαΐου στη Γκόα της Ινδίας των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization-SCO), αποφασίζονται τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού στις 3-4 Ιουλίου. Στον οργανισμό συμμετέχουν η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και αναμένεται να συζητηθούν προβλήματα διεθνών και περιφερειακών σχέσεων, με παράλληλες αποφάσεις συνεργασίας σε διάφορους ζωτικούς τομείς.

Οι χώρες του συγκεκριμένου οργανισμού κατέχουν το 60% της συνολικής έκτασης της Ευρασίας, το 40% του πληθυσμού της Υδρογείου και περισσότερο από το 30% του παγκοσμίου ΑΕΠ και πιθανότατα θα υποστηρίξουν συλλογικά λύσεις που θα προκριθούν από τους BRICS για την εκτόνωση της σουδανικής κρίσης. Προς το παρόν οι συνομιλίες των αντιμαχόμενων στο Σουδάν στην Σαουδική Αραβία –με την παρουσία και του Sullivan– καταλήγουν σε εκεχειρία, πλην όμως οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν, συνεχίζονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι