Πώς θα εξοικονομήσει 10% ενέργεια το Δημόσιο – Κίνητρα και ποινές (upd)
07/09/2022Δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο το προσεχές διάστημα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10- 15% μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Tα μέτρα ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Με βάση το σχεδιασμό προβλέπεται εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 212.000 ρολόγια του δημόσιου τομέα.
Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε τρεις βασικές δράσεις:
-Τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030.
-Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
-Κίνητρα και αντικίνητρα.
Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης από τους φορείς του Δημοσίου να κάνουν τα εξής:
-Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φορείς να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
-Συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
-Όλοι όσοι εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
-Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
-Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνεται η βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.
-Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.
-Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.
Χαμηλή η ανταπόκριση ΟΤΑ και Υπηρεσιών
Οι φορείς του Δημοσίου όφειλαν να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τούς υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτιρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης. Όμως η ανταπόκριση ήταν πολύ περιορισμένη και αυτό είναι ένα στοιχείο που κινητοποίησε την πολιτεία για να λάβει πρόσθετα μέτρα. Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου, αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών «εκδώσαμε εγκύκλιο στις 31 Αυγούστου η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με όσα προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ θα υπάρξουν κυρώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μη ένταξή τους στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου ή τη μη ένταξή τους στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τη δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη. Η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212 χιλιάδων κτιρίων του δημοσίου ανήλθε σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ για 4.450 γιγαβατώρες ενώ το 2021 αυξήθηκε στις 5.236 κιλοβατώρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ. Για το 2022 αναμένεται να παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τον διορισμό από τους δημόσιους φορείς ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο για την παρακολούθηση του συνόλου κτιρίων και εγκαταστάσεων. Προβλέπει ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και ρύθμιση της θερμοκρασίας τους. Από 15% έως 35% μείωση κατανάλωσης εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό.
Κίνητρα και κυρώσεις
Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικομομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης:
– Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.
– Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο
– Έχει εισαχθεί σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προστεθεί ως στόχος η μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο γενικός στόχος.
– Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα ενισχύονται κατά 5% επιπλέον αυτού του ποσού στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα.
Και σε άλλες χώρες μέτρα
Ανάλογα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κλείσει ο κύκλος με μέτρα και από τις χώρες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε ανακοινώσεις.
Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19 ° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Στη Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.
Στην Αυστρία ανακοινώθηκε ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.